Kısırlık sorunu | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (18 Ağustos 2019)

Günümüzde çiftler arasında kısırlık giderek yaygınlaşıyor. Buna çiftlerin korkuları ve doktordan utanmaları da eklenince durum daha da vahim hale geliyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 18 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2019 Güncelleme 18 Ağustos 2019, 08:00
Kısırlık sorunu | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 18 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER




Günümüzde
çiftler arasında kısırlık giderek yaygınlaşıyor. Buna çiftlerin korkuları ve doktordan utanmaları da eklenince durum daha da vahim hale geliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, erkeklerde görülen iktidarsızlık ile kısırlığın karıştırılmaması gerektiğini söylüyor. Doktor kontrolü ve tedavinin önemine değiniyor.


BERABER OLAMIYORUZ
3 ay önce evlendik. Fakat beraber olamıyoruz. Yani istedim. Ama korkuyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum.

EVLENENE kadar düzenli, sağlıklı ve doğru bilgi alınmıyor. Anneler kızları ile her şeyi konuşmuyor. Sonunda da senin gibi sıkıntıya düşen eşler ortaya çıkıyor. Güvendiğin aile hekimine, iç hastalıkları uzmanı, üroloji-kadın doğum uzmanına gidip birlikte konuşmalısın. Öğrenmelisin. Bekleyince bilgi edinemezsin. Uygulama yapamazsın. Sorunun çözülmez. Üzülürsün. Doğal bir süreç bu. Evlilik deneyimi olan arkadaşlarında bu konuda tecrübelerini seninle paylaşabilirler. Birinci prensip korkmamaktır.


60'DAN SONRA CİNSELLİK
Eşimle bir buçuk 2 ayda bir ancak ilişkiye girebiliyoruz. İkimiz de 40 yaş civarındayız. Eskiden daha sık oluyordu. Yaptırmamız gereken tahlil var mı?

EŞLERİN cinsel ilişki sayısının bir önemi yoktur. Netice her iki kişinin istekleri, ihtiyaçları, bedensel uygunlukları, stresleri, hastalıkları ve çiftlerin dışındaki ortamların uygunluğu gibi birçok neden cinsel ilişki isteğini etkiler. Eğer keyif alıyorsanız, bedensel başka farklılıklar ve şikayetler yoksa hemen bir hastalık düşünmeyiz. Erkeklerde 60 yaşından sonra doğal olarak cinsel aktiviteyi etkileyen hormonlar azalabilir. Kadınlarda menopoz dönemi cinsel ilişki isteği ve özelliklerine farklılık katabilir. Şimdilik rahatla. Eşinle sohbet et. Sayıya bakma. Sayıları kafana takma. Şikayetler olursa tekrar görüşürüz.


PROSTAT KONTROLÜ
67 yaşındayım. Prostat kontrolü için doktora gittim. "Tiroit tahlili yapalım" dediler. Neden şüphelendiler?

BELLİ hastalık ihtimallerine karşı bazı yaşlarda tarama testleri yaparız. Daha şikayet olmadan hastalıkların tespit edilmesi için Check-up, yani kontrol yaparız. 70 yaşından sonra erkeklerde tiroit bezinin çalışması bozulabilir. İyot eksikliği olan bölgede yaşayan veya yeterli iyot almayanlarda, ailesinde tiroit hastalığı olanlarda, şeker hastalığında, gebe kadınlar ve yeni anne olanlarda, 60 yaşın üzerindeki kadınlarda ve bazı ilaçları kullananlar da şikayet olmadan da tiroit bezi çalışmasını kontrol ederiz. Korku cinsel isteği söndürür.


GÜÇ SORUNU
Adrenalini yüksek sporlarla uğraşıyorum. Kaslı vücudum var ve yakışıklıyım. Ancak eşimle 4 ayda 2-3 kez beraber olabildik. Benim erkekliğimle ilgili sorun yok. Eşime ne desem de doktora götürsem?

BENCE dereyi görmeden paçaları sıvama. Yaptığın sporlarda adrenalinin artıyorsa işin zor. Adrenalinle ve korkuyla cinsel ilişki birbirine ters düşer. Ani bir korku insan vücudunda adrenalin salgılanmasına yol açar. Bu madde, insana tehlikeye karşı koyabilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlar ama cinsel isteği de söndürebilir. Yani sporun aile ilişkilerini olumsuz etkiliyor gibi geliyor.


3 AYDIR İSTEKSİZİM
3 aydır isteksizlik yaşıyorum. Doktor, bana erkek hormonu olduğunu öğrendiğim bir tahlil yazmış. Herhalde karıştırdı. Yardım eder misiniz?

MUHTEMELEN testosteron hormon tahlili istenmiştir. Östrojen yanında, erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında ve cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir. Ayrıca depresyon, kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanına da muayene olmanı öneririm.



2 YILDIR EVLİYİZ AMA...
2 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Benim sperm testim normal. Eşimde hastalık yok. Başka ne yapabiliriz?

ÖNCELİKLE aynı doktorun takibinde kalın. Erkek için üroloji uzmanı, kadın için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı takibi şart. Erkeklerde penis hastalıkları da çocuk olması açısından risk olabilir. İdrar deliğinin penisin uç noktasında olmayıp orta kısımlarına doğru olması söz konusu olabilir. Bu da meninin kadın cinsel organına tam boşalmasına engel olur. Doğuştan veya sonradan (Peyroni hastalığı) olan penis eğriliği ilişkide zorlanma ve meninin iletilmesinde güçlüğe neden olabilir. Doktoru seç, takibe geç.