Tansiyon ve aşk | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (19 Ağustos 2019)

Bazı kronik hastalıklar, aşk hayatında sorunlara neden olabiliyor. Özellikle tansiyon hastaları bu sıkıntılarla sık karşılaşıyor. Tansiyon ilaçlarında kullanılan maddeler, sertleşme ve erken boşalma sorunlarını beraberinde getiriyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 19 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2019 Güncelleme 19 Ağustos 2019, 07:53
Tansiyon ve aşk | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 19 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER

BAZI kronik hastalıklar, aşk hayatında sorunlara neden olabiliyor. Özellikle tansiyon hastaları bu sıkıntılarla sık karşılaşıyor. Tansiyon ilaçlarında kullanılan maddeler, sertleşme ve erken boşalma sorunlarını beraberinde getiriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, bu gibi durumlarda doktora danışılmasını ve gerekirse kullanılan ilacın değiştirilmesini tavsiye ediyor.

İHMAL ETMEYİN
28 yaşındayım ve tam 5 aydır adetim düzensiz. Göğüslerim şiş ve ağrılı. Bir de ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?

OLABİLİR. Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, prolaktin testi yaptırmak gerekir. Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. Eğer bu hormon yüksekse hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir. İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.

BENDE TIK YOK
Şekerim düşük çıktı. Bu hanımla olan durumumuzu etkiler mi? Yani son 5-6 aydır bende tık yok. Ölü gibiyim. Hanım da şüpheli laflar ediyor. 51 yaşındayım. Erkekliğim bitmiş olabilir mi?

ŞEKER düşüklüğü bedenin tüm çalışmasını olumsuz etkiler. Cinsel hayatı bozar. Erkekte sertlik süresi azalır. İstek azalır. Güç, takat azalır. Dikkat azalır. Uyku hali artar. Sürekli yorgunluk olur. Çabuk sinirlenme başlar. Hanımlar da bundan şüphelenir. Tahlili hanıma göster. Benim söylediklerimi anlat. Sen de hemen diyet takibine gir. Az az sık sık beslen. Yeterince su iç. Biten bir şey yok. Gerekirse hormon testleri ve üroloji muayenesi yaptır. Sen ipin ucunu bırakma.

UTANIYORUM 21 yaşındayım. Gencim. Arkadaşların anlattığına göre benim erkekliğimin boyu kısa galiba. Çok utanıyorum. Nasıl büyütülebilir?

BAŞKALARININ lafına bakıp yaşamaya devam edersen hayat boyu sıkıntı çekmeye devam edersin. Cinsel birliktelikte senin ve eşinin mutlu olması başarılı olmak demektir. Dolayısı ile organ boyutlarından bağımsız bir konudur. Yaklaşık beklenen ortalama erkek cinsel organ ölçümü 10-18 santimetre kadar ifade edilir.

AŞKA ENGEL DEĞİL
Eşim 3 yıldır kolon kanseri tedavisi görüyor. İlişkiye girmek istiyorum ama doktoru "Kanser hastası ilişkiye girmemeli" demiş. Ne yapmalıyım?

ÖNCELİKLE karın içi cinsel ilişkide etkilenen bir bölgedir. Uygulanan tedaviler, cerrahiler, bölgesel radyoterapiler cinsel ilişki organına ve etraf anatomik yapılarına zarar vermiş olabilir. Ancak kanser hastası cinsel ilişkiye giremez dediğimiz bir durum yok. Eşinin isteği önemli. Ayrıca bu dediğim durumlar yoksa ve eşin istiyorsa başlangıçta yavaş, kontrollü birliktelikler deneyebilirsiniz. Gerekirse kadın hastalıkları uzmanı muayenesini değerlendirip birlikte karar verebilirsiniz.

ÜROLOJİ UZMANINA GÖRÜN
78 yaşındayım. Mesane rahatsızlığım var. Tuvaletimi yaparken acı çekiyorum. Kullanmadığım ilaç kalmadı. Ne yapmam gerekiyor?

ÜROLOJİ takip edip gerekenleri yaptıysa ozon tedavisi uygulamasını değerlendirebilirsiniz. Bununla beraber tekrarlayan enfeksiyonlar söz konusu ise mezoterapik tedaviler yapılabilir. Bu konuda deneyimli doktor bulmalısınız.

HAP ALDIM YİNE OLMADI
Nafiz Bey, üç yıldır evliyim. İki yıldır ilişkide yeterince sertleşemiyorum. Hap aldım. Yine olmadı. Eşim bir şey söylemeden sırtını dönüyor. Çocuğumuz olmaz diye korkuyor. Bunalımdayım. Ne yapmalıyım?

BUNALIMDA, sertleşme olmayabilir. Cinsel ilişki o an sadece onu düşünmen gereken bir durumdur. Japonların dediği gibi "Şu an yaptığı iş, en önemli iştir." Yani o an sadece cinsel ilişkine yoğunlaş. Cinsel ilişki için gerekli sertliği başlatamama, sağlayamama veya devam ettirememe durumuna sertleşme bozukluğu denir. İktidarsızlık, cinsel isteksizlik değildir. Boşalma sorunlarından farklıdır. Ve erken boşalma veya kısırlıkla kesinlikle karıştırılmamalıdır. İktidarsız bir erkek orgazm ve baba olabilir...