Mutluluğa giden yol | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (9 Eylül 2019)

Cinsel hayatta yaşanan sorunlar, çiftlerin evliliğini de olumsuz etkiliyor. Erken boşalma isteksizlik ve sertleşme problemleri her yaştan erkeği tehdit ediyor. Bu gibi olumsuzluklar yaşayanların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekiyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 9 Eylül 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2019 Güncelleme 09 Eylül 2019, 07:56
Mutluluğa giden yol | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 9 Eylül 2019

İÇİNDEKİLER

AŞKTA FITIK Eşime 1 yıl önce bel fıtığı tanısı koydular. Son 2 aydır bel ağrısı var. Bir de cinsel ilişkide sertleşme sorunu başladı. Fizik uzmanı 'Cinsel hayatınız etkilenir' dedi. Fıtık cinsel ilişkiyi etkiler mi?
Etkileyebilir. Tüm organlara ait sinir lifleri elektrik kabloları gibi omurların içinde geçer, beyine bağlanır. Cinsel organları çalıştıran sinir lifleri bel bölgesi omurlarının içinden geçer. Fıtık olursa sinir lifleri sıkışır, ezilir. Çalışması bozulur. Bel fıtığı tedavi edilmezse sadece cinsel organ çalışma bozuklukları değil, idrar ve dışkılama sıkıntıları bile olabilir. Ayrıca bel hareketlerinde kısıtlılık, belde bacaklarda güçsüzlük, uyuşmalar, karıncalanmalar ve kuvvetsizlikler de olabilir. İhmal etmeyin. Bir an önce gerekli tedaviye başlayın.
PROSTAT KORKUSU

51 yaşındayım. Gece sık idrara çıkmaya başladım. Doktora gittim. 'Prostatın büyük. Dikkatli ol' dedi. Kanser olur muyum?

İyi huylu prostat büyümeleri kanser değildir. Kansere de sebep olmaz. Ancak, gerek prostat bezi büyümeleri gerekse prostat bezi kanserleri ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Prostat kanseri prostat bezi büyümesi olmayanlarda da çıkabilir. 'Prostat bezi büyüdü' diye kanser olmaz. Şikayet olmaksızın da kanser olabilir. Bu nedenlerden dolayı daha önce prostat kanseri için hiçbir inceleme yapılmadıysa bile prostat belirtileri ile başvurduğunuz üroloğunuz kanser açısından takip yapabilir.
AŞKIM BİTTİ!

Terslikler hep beni buluyor. Bir sürü sıkıntım var. Depresyon hapı almaya başladım. Cinsel hayatım allak bullak oldu. Hapı bıraksam iyi olur mu?

Depresyon hapına doktor mu başladı yoksa sen mi eczaneden aldın? Evin şalteri atınca elektrikçiye gidiyorsunuz kendi şalteriniz atınca kafanıza göre ilaç alıyorsunuz. Olmaz. Her ilaç her şeye iyi gelmez. Bu tip ilaçlar cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Ama zaten depresyonda da cinsel istek azalabilir. Tavuk mu yumurtadan çıktı yumurta mı tavuktan diye düşünmeyin. İlacı kesin. Psikiyatri uzmanına muayene randevusu alın.
MUTLU OLMAK İSTİYORUM

59 yaşındayım. 13 ay önce eşim vefat etti. Hanımım ölmeden önce kasık fıtığı ameliyatı oldum. Sertleşme sorunu yaşıyorum. Evlenmek istiyorum, bana bir yol gösterin, derdime derman olun!

Öncelikle hormonal olarak bedenin ne durumda olduğunu anlamamız gerekir. Testosteron, prolaktin, TSH, tam kan sayımı testlerini yaptırın. Moraliniz düzelmeden şikayetinizde düzelmeyebilir. Ayrıca kalp damarlarını da kontrol ettir. Damar darlığı var mı yok mu hem kalp damarları hem de cinsel organınızın damarlarının kontrol edilmesi gerekir. Önce iç hastalıkları uzmanının takibine gir. Sonuçları tekrar değerlendireli.

ÖNCE EŞİNLE KONUŞ

5 ay önce evlendim. Erken boşalma sorunum var. Boşaldıktan sonra da çok acı çekiyorum. Canım yanıyor. Bu neden olabilir?

Boşalma sonrası meydana gelen acı şikayeti üretrit, testis hastalıkları, fıtık, prostat hastalıklarında görülebilir. Yani üroloji uzman muayenesi olman gerekir. Erken boşalma açısından da sıkıntılar değerlendirilir. Erken boşalma şikayetinin en sık nedeni psikolojik durumlardır. Gerilim, korku, kaygı, aşırı heyecan, aşırı duygusallık, cinsel ilişkiye girilen ortama ait güvensiz şartlar, eşlerin birbirine karşı olan tutumları erken boşalmaya neden olabilir. Bu konuyu da bir düşün. Farklılıklar ve yanlışlıklar varsa düzenle. Gerekirse tekrar görüşelim.
İSTEĞİM AZALDI

44 yaşında bayanım. 2 aydır cinsel isteğim azaldı. Doktora gittim, o da bana erkek hormonu tahlili yazdı. Neden böyle oldum?

Büyük ihtimalle doktor testosteron hormon tahlili istemiştir. Erkeklik hormonu testosteron kadın sağlığı için de önemlidir. Genç kızlarda testosteron böbrek üstü bezinden salgılanarak ergenlik döneminde koltuk altı bölgesi ve apış arasında kıllanma olayını başlatır. Boy büyümesinin tamamlanmasına yardımcı olur. Kadınlarda düşük salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir. Ayrıca depresyon, hipotiroidi, kan şeker düşüklüğü de bu şikayetlere neden olabilir.
KARIM YAKLAŞMIYOR

70 yaşındayım. Eşim ise 60. Beni yanına yaklaştırmıyor. Ne yapayım?
Doktora söylemeye çekinme. Önce eşinle konuş. Neden isteksiz olduğunu anlayamazsın. Kuruntulara kapılırsın. Yaş ilerledikçe kas, kemik, eklemler aşınır. Eski alışkın olduğunuz pozisyonlar şimdi rahatsız edici olabilir. Uygun pozisyonlarınızı yeniden düşünün.