Topuklu ayakkabı giymek kambur yapar mı? Kamburluğu düzeltmek için ne yapmak gerekir?

Kadınların topuklu ayakkabı tutkusu, kamburluğa neden oluyor. Omurganın zamanla dik duramaması, bel ağrılarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, egzersizin önemine dikkat çekiyor!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2019 Güncelleme 09 Eylül 2019, 07:56
Topuklu ayakkabı giymek kambur yapar mı? Kamburluğu düzeltmek için ne yapmak gerekir?

İÇİNDEKİLER

Günümüzde yanlış oturma şekli kamburluğa neden oluyor. Çocukluktan itibaren görülen bu durum, yaşın ilerlemesiyle sağlığı tehdit ediyor. Bel ve omurga ağrılarına neden oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sabri Zafer Kaçmaz, kamburlukla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor...

AİLELER İHMAL ETMESİN
Kamburluk, özellikle çocuk yaştan itibaren görülüyor. Kambur duran bir çocuk uyarıldığında düzeliyorsa bu sorunun geçici olduğunu gösteriyor. Ancak doğru durmaya çalıştığı halde, pozisyonunu koruyamayarak eski haline dönüyorsa bunun mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Kamburluk hafif düzeydeyse duruş düzeltme, bel karın ve sırt kaslarının güçlendirilmesi, mekik ve şınav hareketlerinin yapılması, pilates, yüzme ile hastalığın ilerlemesi kontrol edilebiliyor. Buna rağmen ilerleme sürüyorsa korse uygulanıyor. Televizyon, oyun konsolu ve monitörün göz hizasında olması, omuzların rahat pozisyonda olması ve ayakların yere basması öneriliyor. Spor ve aktiviteler çocuğun kaslarını güçlendiriyor.

AĞIR POŞET TAŞIMAYIN
Kamburluğa bağlı olarak bozulan omurgayı düzeltmek için dik durmak, özellikle başınızı dik ve yere paralel tutmak gerekiyor. Uyurken yan yatmak faydalı olabiliyor. Yüksek topuklu ayakkabılar da kamburluk riskini artırıyor. Bu nedenle kadınların topuklu ayakkabıları fazla giymemesi gerekiyor. Günlük aktivitelerde kasları hareketli tutmak, oturarak çalışılıyorsa ara ara kalkmak ve yürümek gerekiyor. Ağırlık taşımak bizzat kamburluk yapmıyor. Ancak sürekli ağır taşımak sırt, bel, kalça ve omuz eklemlerini yıpratıyor. Ağrıları da beraberinde getiriyor...

EGZERSİZ YAPILMASI ŞART
Omurganın dik durmasını sağlamak için şu egzersizi deneyin: Gözler karşıda, baş dik vaziyette omuzlarınızı geriye alın. Karnınızı içeri çekin, biraz bekleyip gevşeyin. Boynunuzu önce sağa sonra sola yatırın, her hareketin son noktasında biraz bekleyin. Daha sonra boynunuzu önce sağa, sonra sola çevirin.

BİTTİ
OP. DR. SABRİ ZAFER KAÇMAZ - A'DAN Z'YE KEMİK SAĞLIĞI - 5
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL