İlişkide anlayış | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (11 Eylül 2019)

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu cinsel sorunlarınıza en sağlıklı cevapları vermeye devam ediyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 11 Eylül 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2019 Güncelleme 11 Eylül 2019, 07:56
İlişkide anlayış | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 11 Eylül 2019

İÇİNDEKİLER

İlişki sonrası ben tükeniyorum. Eşim benim kadar yorulmuyor. Sorun nedir?
Yorulmaktan kastın orgazm olmak diye anladım. Kadın ve erkeğin orgazm sonrası halleri farklıdır. Orgazm sonrası erkek yeniden ilişkiye girebilmek için belli bir zamana ihtiyaç duyar. Kadınlarda bu süre çok daha kısadır. Hatta arka arkaya orgazm olabilirler. Bu sana ait bir hastalık gibi durmuyor. Ancak akciğer hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, kan şeker düşüklüğü, hipertiroidi ve burun tıkanıklığı gibi hastalığı olanlar ilişkide çabuk yorulabilir.
ŞEKER AYARI
Kardeşim 9 yıldır şeker hastası. İlaç tedavisi görüyordu. Bu kez doktor insüline başladı. Neye dikkat etmesi gerekir?

İnsülin kullanan şeker hastaları, insülin vurulduktan sonra mutlaka yemeklerini yesinler. Yoksa şeker düşüklüğü ani hayati riskler taşır. Son kullanma tarihi, kutusunda taşıma ve doğru yere-doğru dozda yapılmalı. İnsülin yaptığınızı unutmayın. Tekrar fazladan iğne olursa şeker çok ve hızlı düşer.
KAHVEYE DİKKAT
58 yaşındayım. 3 yıl önce menopoza girdim. Gerginim ve bu duruma alışamadım. "Menopoza kahve yaramaz" dediler. Doğru mu?

Kafein ve kafeinli gıdalar, vücuttan kalsiyum atılımını arttırarak kemik erimesini arttırabilir. Menopozda bu nedenle kafeinli içeceklerden sakınmanızı öneririm.
BROKOLİ YEMELİSİN
Menopoza girdim. Teyzem de, kuzenim de meme kanseri oldu. Ben de korkuyorum. Ne yapmalıyım?

Sakınan göze çöp batar. Korku stres evham kanser riskini arttırabilir. Hemen tedbir al. Kilo ver. Karın ve kalça yağ artışı kanser riskini arttırabilir. Bir kilogram yağ verirseniz meme kanseri riskiniz oldukça azalır. Brokoli, karnabahar ve lahananın anti-kanserojen etkisi vardır.
PROSTAT MUAYENESİ
58 yaşındayım. Arkadaşlarımın çoğunda prostat var. Gece idrara çıkıyorum. Ama gençliğimden beri benim alışkanlığım böyle. Prostatta başka hangi şikâyetler olur?

Her erkekte prostat bezi vardır. Prostat, bir hastalık ismi değildir. Bir organın ismidir. 45 yaşından sonra erkeklerin yılda bir kez prostat muayenesi olması gerekir. Böylece şikâyet olmaksızın başlayan hastalıkları tespit edebiliriz. Prostat bezinin büyümesi sık gördüğümüz bir durumdur. Geceleri sık sık idrar yapmak, kesik kesik idrar yapmak, idrarın başında ve sonunda kan damlaması, uzun bekleyişten sonra çok az idrar yapmak ve idrarın çatallanarak yapılması gibi şikâyetlerle belirti verir.
YÜZÜME BAKMIYOR
Beyim bana hiç yanaşmıyor. Yüzüme bile bakmıyor. Kaşık kaşık bal yediriyorum ama tık yok! Yaşı 56. Gece çalışıyor diye gece gücü azalmış olabilir mi?

Stres, yorgunluk ve gece çalışma düzeni cinsel isteği olumsuz etkileyebilir. Eşinin düzenli yemek yemesi önemli. Uyku düzeninin normalleşmesi önemli. Stres ve sıkıntı yaparsa istek gelmez. Salataya karanfil tohumu ekleyebilirsin.
İSTEĞİM AZALIR MI?
Şeker hastası olursam cinselliğim azalır mı? Faydalı olsun diye şekerlileri yiyip duruyorum da zararlı mı?

Şeker hastalarının şeker düzeyi yüksek giderse uzun süre sonra damar ve sinir yapıları bozulur. Bu da cinsel yaşamı olumsuz etkiler. O yüzden şimdi şekerli gıdaları tüketmekten vazgeç.