B12 eksikliğinin belirtileri nedir? B12 vitamini içeren besinler hangileridir?

Günümüzde vegan ve vejeteryan ağırlıklı beslenme, B12 eksikliğine neden oluyor. B12 eksikliği; halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, hafızanın zayıflaması, bunama, el ayak parmaklarında karıncalanma gibi şikayetlerle belirti veriyor. İşte detaylar ve Takvim Gazetesi’nin 28 Eylül 2019 tarihli sağlık sayfalarından derlediğimiz haberler…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2019 Güncelleme 28 Eylül 2019, 07:59
B12 eksikliğinin belirtileri nedir? B12 vitamini içeren besinler hangileridir?

İÇİNDEKİLER

Günümüzde vegan ve vejeteryan ağırlıklı beslenme, B12 eksikliğine neden oluyor. B12 eksikliği; halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, hafızanın zayıflaması, bunama, el ayak parmaklarında karıncalanma gibi şikayetlerle belirti veriyor.

YUMURTA YİYİN
Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, B12'nin vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi, sinir hücrelerinin korunması ve DNA üretimi konusunda kilit rol oynadığını belirtiyor. Bu nedenle B12 eksikliğinin mutlaka giderilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. "Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri bol miktarda B12 içerir" diyor.

DİYABET AŞKI BİTİRİR
Kronik hastalıklar, aşk hayatını da olumsuz etkiliyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tahsin Turunç, şeker hastalığının cinsel hayata olan etkisinden söz ediyor. Diyabetli erkeklerde sertleşme sorunlarının görüleceğini belirtiyor. Kadınların ise cinsel isteğinde azalma olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Turunç; 10 yıldan fazla diyabeti olan bireylerde cinsel sorunların daha sık yaşandığını sözlerine ekliyor.

TANSİYONU ADIM ADIM YENİN
Doğru beslenmek kadar egzersiz de sağlığı korumaya yardımcı oluyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, düzenli egzersiz yapanlarda diyabet, hipertansiyon, kalp ve kanser gibi kronik hastalıkların daha az görüldüğünü söylüyor. "Egzersiz, hastalıkların seyrini durdurur" diyor.

SÜTTE HAYAT VAR!
Süt grubu besinler; protein, kalsiyum ve B12 vitamininin barındırıyor. Bu sayede kemik ve diş yapısını güçlendiriyor ve sinir hücrelerini onarıyor. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklardan koruyor. Uzm. Dyt. Sinem Usuk, meyveli etiketiyle satılan süt, yoğurt, kefiri tüketmemek gerektiğini söylüyor. Bu ürünlerdeki işlenmiş şekerin sütün besleyici içeriğine zarar verdiğini vurguluyor.

DOMATES YE GENÇ KAL
C vitamini deposu domates, kanserle karşı koruma sağlar. Kalp hastalıklarını engeller. Kolesterolü ve tansiyonu dengeler. Sindirimi hızlandırır ve kabızlığı bitirir. Cildi güzelleştirir ve gençleştirir.

TURP GİBİ OLUN
Salataları süsleyen turp, kalbin düzenli çalışmasını sağlar. Kan basıncını kontrol eder. Yaşlanmanın etkisini azaltır. Kolon, mide ve bağırsak kanserlerinden korur. Cildi nemlendirir.

KATARAKTA ROKA ETKİSİ
Vücut direncini artıran roka, içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Katarakt riskini azaltır. Beyin hücrelerini güçlendirir. Alzheimer'dan koruyan roka, üst solunum yollarını temizler.

ELMAYLA DİŞLER KESKİN
Yeşil elma, antioksidan etkisiyle vücudu toksinlerden temizler. Kan şekerini dengeler ve diyabet riskini azaltır. Diş sağlığını da korur. Dişlerin sararmasını ve ağız kokusunu engeller. Tok tutar