İngiliz bilim insanları araştırdı: Uyku apnesi beyin sağlığına zarar veriyor

İngiliz bilim insanları uyku apnesiyle ilgili araştırma yaptı. Sonuç yankı uyandırdı. Yapılan araştırmalara göre, uyku apnesinin beyin sağlığına zarar verdiği kanıtlandı. İşte sizler için derlediğimiz 8 Nisan tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2023 Güncelleme 08 Nisan 2023, 06:58
İngiliz bilim insanları araştırdı: Uyku apnesi beyin sağlığına zarar veriyor

İÇİNDEKİLER

İngiliz bilim insanları uyku apnesiyle ilgili araştırma yaptı. Sonuç yankı uyandırdı. King's Collage London'da yapılan araştırmaya göre uyku apnesinin beyne giden kan akışını kestiği, oksijeni sınırladığı bu nedenle de erken bilişsel gerilemeye yol açtığı anlaşıldı.

Uyku apnesinin ilerleyen süreçte karar verme ve algı becerilerini düşürdüğü ve hafızayı zayıflattığı ortaya çıktı. Frontiers in Sleep dergisinde yayınlanan sonuçlara göre şiddetli uyku apnesi olanların daha az uyanık olduğu ve hedeflere ulaşma ile odaklanabilmeyi içeren yönetici işlevlerinin daha kötü olduğu ortaya çıktı. Hastalığın derecesi ne kadar hafifse, bilişsel olarak o kadar iyi performans gösterdikleri de vurgulandı.

ÇÜRÜKLERE YEŞİL ÇAY
Antioksidan deposu yeşil çay, kolesterolü düşürür. Zayıflamaya da yardımcı olan yeşil çay, Alzheimer ve Parkinson hastalıkların korur. Diş çürüklerini engeller.

FISTIKLA NEFES ALIN
En sevilen kuruyemişlerden olan Antep fıstığı akciğer iltihaplarının oluşumunu engeller. Kalbi güçlendirir. Kan şekerinin yükselmesini engeller.



BÖBREKLERE PORTAKAL
C vitamini deposu portakal, şifa saçar. İçerdiği vitamin ve mineraller ile böbrek taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirir. Diyabeti önler.



KANSERİN SUÇ ORTAĞI TUZ
Mide kanseri, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mahir Kırnap, reflü, tuzlu ve tütsülenmiş gıdaların riski artırdığına değiniyor. "Düşük lifli beslenmek, C vitaminini az almak mide kanseri için risk faktörleridir. Ayrıca aşırı kilolu da mide kanserine yol açmaktadır" diyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN