Uzmanlar uyardı: Göz sağlığınız için bunlara dikkat edin!

Yaz aylarında göz hastalıkları artıyor. Gözlerimiz yazın güneşin yanı sıra havuzdan kırlara, denizden kumsala, kontakt lensten güneş kremi kullanımına dek mevsimsel özellikler dolayısıyla da çevresel risklere açık oluyor. Görme kayıpları yaşanıyor. Uzmanlar, gözlerdeki yaz risklerine karşı etkili yöntemleri açıklıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2023 Güncelleme 26 Temmuz 2023, 06:57
Uzmanlar uyardı: Göz sağlığınız için bunlara dikkat edin!

İÇİNDEKİLER

Gözlerimiz yazın güneşin yanı sıra havuzdan kırlara, denizden kumsala, kontakt lensten güneş kremi kullanımına dek mevsimsel özellikler dolayısıyla da çevresel risklere açık oluyor. Bu nedenle bazı kurallara çok dikkat etmek gerekiyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, gözlerde yaz risklerini ve bu tehlikelere karşı alınması gereken önlemleri anlatıyor:

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNDEKİ GÖRÜNÜŞE ALDANMAYIN:


Güneşten gelen UV ışınları görme merkezindeki hücreleri yakıcı etki yaptığı için güneş gözlüklerimizi çok doğru seçmemiz gerekir. UV400 filtreli gözlük veya polarize cam kullanmamız uygundur.

HAVUZDA UZUN SÜRE KALMAYIN:
Mikropların en yoğun üreyebildiği ve bulaşıcılığın en yüksek olduğu ortamlardan biri havuzlardır. Hijyen kurallarına yeterince uyulmaması göz sağlığını doğrudan tehlikeye atıyor. Dolayısıyla havuzda uzun süre kalınmaması gerekiyor.

GÖLGEYE BİLE GÜVENMEYIN:



Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalmak, katarakt ve retina hastalıklarına neden oluyor. Bu nedenle gündüz ışınlardan uzak durun. Güneşli yaz günlerinde gölge alanlarda da mutlaka ultraviyole koruması olan bir güneş gözlüğü kullanmalı.

KONTAKT LENSİN HiJYENiNE ÖZEN GÖSTERİN
Suni gözyaşını hekiminizin bilgisi dahilinde, gözünüzde lens varken her zaman gözlere damlatmalısınız. Lenslerinizi takmadan önce ve çıkarmadan önce de mutlaka ellerinizi yıkamalısınız.

GÜNEŞ KREMİNİ GÖZÜNÜZE DEĞDİRMEYİN



Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sürdüğümüz güneş kremlerini göz bölgesine sürerken dikkat edin. Kesinlikle göze kaçırmayın.

ELLERİNİZİ YÜZÜNÜZE GÖZÜNÜZE SÜRMEYİN
El hijyeni, göz sağlığını çok yakından etkiliyor. Kirli ellerin yüzle teması, ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Ellerin su ve sabunla sık sık yıkanması gerekiyor

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN