Adet öncesi sendrom!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2009 Güncelleme 01 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Sayın okuyucularım, bugün Özel Jinemed Tıp Merkezi meslektaşım Dr. Melike BATUKAN kadınlarda adet öncesi gerginlik sendromunu işleyecek.

1-Adet öncesi sendrom PMS nedir?
Adetten 7-10 gün önce başlayan ve adetle birlikte belirtilerin ortadan kaybolduğu bir dönemdir. Bu dönemde kişinin aile ve sosyal hayatını zora sokan ruhsal değişikliklere fiziksel zorluklar eklenmektedir.

2-En çok kimlerde görülür?
Üreme çağı sorunudur. Çoğunlukla 30 - 45 yaş arasında görülür. Yaş arttıkça adet öncesi sendromun yani PMS'nin şiddeti azalmakla birlikte çocuk sayısı ile artmaktadır. Bu dönemlerde migren ataklarının arttığı, şeker hastalarında şeker düzeyi ve insülin ihtiyacında değişiklikler izlenmiştir.

3- Belirtiler nelerdir?
Addet öncesi belirtilerin olduğu bu dönem kişiyi sosyal hayattan koparan iş yaşamını zora sokan, depresyona yol açabilecek kadar şiddetli olabilir.

4- Ruhsal değişiklikler:
Endişeden, depresyona kadar çok çeşitli belirtiler olabilir. Sinirlilik, panik atak, karamsarlık gibi belirtiler.

5- Fiziksel değişiklikler:
Vücutta ödem, kas ağrısı, karında şişlik, kabızlık, göğüslerde dolgunluk, sivilceler, yorgunluk ve kas ağrıları, çarpıntı, ateş basması, uykusuzluk. Yapılan araştırmalarda kadınların adet öncesi dönemde suça eğilimli olduğunu göstermiştir. Amerika'da mahkemelerde PMS suç hafifletici sebep olarak gösterilmiştir.

6- Tanı
Genellikle hastalar tanıyı kendileri koyup, yardım talebi ile doktora başvururlar. Belirtileri düzenli olarak adet öncesi dönemde ortaya çıkan ve adetle birlikte ortadan kalkması gerekmektedir. Bütün bu tabloların birbirini izleyen 3 adet döneminde tekrar etmesi gerekmektedir.

Tedavisi

Psikiyatrik hastalardan ve çeşitli hormonal düzensizliklerden ayırt edilmelidir. Bazen tanı konmadan önce ileri tetkikler gerekebilmektedir. Alternatif yöntemlerin tedavideki yeri önemlidir. Hafif vakalarda adet öncesi dönemde kafein alımının azaltılması, nefes egzersizleri önerilir.

Diyet desteği nasıl olmalıdır?
Adet öncesi sendromunda karbonhidrattan zengin diyet önerilir. Çay, kahve ve kolanın kesilmesi, idrar söktürücü ve rezene gibi ruhsal rahatlamayı sağlayan bitkisel çaylar özellikle akşamsefası bitkisi faydalı olabilir.

Dogum kontrol haplarının yeri
Özellikle sancılı adet gören hastalarda faydalı olabileceği gibi bazen en adet öncesi sendrom yan PMS belirtilerini şiddetlendirebilir.