Erkeğe en sert darbe

Erkeklerin korkulu rüyası olan sertleşme sorununun birçok sebebi vardır. Bu nedenler arasında kalp ve karaciğer hastalıkları da yer alır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2009 Güncelleme 02 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* 29 yaşındayım. Kız arkadaşımla sevişme esnasında sertleşen penisimin, cinsel ilişkiye gireceğim sırada sertliği azalıyor. Ne yapmalıyım?
Cinsel ilişki için gerekli ve yeterli sertleşmeyi sağlayamama ve/veya sürdürememeye "Sertleşme" sorunu (İktidarsızlık) denir. Yaşla bu sorun artar, ancak yaşlanmanın mutlak sonucu değildir. Bu vaka ülkemizde yüzde 10-20 oranında görülür. Risk faktörlerinin en önemli ve sık olanları: Yaşlanma, damar sertliği, şeker hastalığı, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, bazı ameliyatlar, omurilikyaralanmaları, uyuşturucu, alkol, sigara ve bazı tıbbi ilaçlar, psikolojik sorunlar. Ayrıca aşırı stres, özellikle işe bağlı, depresyon, kötü bir çocukluk dönemi, cinsel bilgisizlik, geçmişte yaşanmış cinsel taciz, genelev ya da benzeri deneyimdeki başarısızlık, eş ile yaşanan uyumsuzluklar da sertleşme sorunun nedenleri arasında yer alır. Sertleşme sorunu olan ve sorunun psikolojik olduğunu düşünen kişiler hekime başvurduğunda sorunun gerçekten psikolojik çıkma olasılığı yüksektir. Uzun süreli bir hastalığınız, ilaç kullanım öykünüz yoksa sorununuz aniden başladıysa, sabah sertlikleriniz varsa sorununuz büyük olasılıkla psikolojiktir. Bir erkek her ortamda ilişkiye girmeli, tanımadığı bir kadınla her ortamda bu işi yapmalı, seksi erkek adam başlatır, erkek seksi hiçbir ortamda reddetmemeli gibi erkeğin beynine işlenmiş yanlış inanışlar, aslında erkek cinselliğinin en büyük düşmanıdır. Aşırı alkollüyken bir kez başarısız olmuş bir erkek için yukarıdaki yanlış inanışlar geçerli ise, artık her ilişki erkekliğini sınamak için bir sınav haline dönüşür. Kişi artık cinselliğin çekiciliğinden çok bu işi nasıl yaptığına odaklanır ve sorunu devam eder gider. Benzer şekilde yaşlılığa ya da fiziksel sorunlarına bağlı olarak sertliği biraz azalan erkek eğer kadını ancak çok sert bir penisle tatmin edebileceğine inanıyorsa, bu inancın doğuracağı sıkıntı onun elindekini de kaybetmesine ve cinsellikten kaçmasına neden olabilir.

SPERM SAYISI
* 20 yaşındayım. Normal sperm miktarı diye bir şey var mıdır?
Sperm üretimini erkekte bulunan hormonlar (FSH, LH ve testosteron) kontrol eder. Sperm hücreleri ileri yaşlara kadar sperm üretmeye devam eder. Sperm miktarı yaşa bağlı olarak azalabilir. Ayrıca sigara, alkol, uyuşturucu ve bir takım ilaçların kullanımı, sauna ve hamam gibi yüksek ısılı yerlerde bulunmak sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Meni miktarı 3-5 ml kadardır. Normal bir boşalma sırasında, bir erkek 50-60 milyon civarında sperm bırakır. Sperm sayısı mililitrede 20 milyonun altındaysa, erkek kısır olarak kabul edilir.

'İSTEKSİZLİĞİN' TETKİKLERİ...
* 28 yaşında bir kadınım. Cinsel isteksizlik yaşıyorum. Ne gibi tahliller yaptırmalıyım?
Cinsel isteksizlik için hekime başvurulduğunda yapılması gereken bazı testler vardır. İdrar, kan tahlili ve hormon düzeyleri başvurulan ilk tetkiklerdir. Diğer testler de şunlardır:
1- Doppler Ultrasonografi: Ses dalgaları ile cinsel organlara giden kan akımını ölçmekte kullanılır.
2- Bioteziometre: Klitoris gibi cinsel noktalara ve cinsel bölge dışındaki bazı noktalara uyarı verilerek, duyusal tepkiler incelenir.
3- Vajinal pH ölçümü: pH metre denilen özel göstergeler yardımıyla, vajina sıvısı içindeki asitlik düzeyi saptanır.
4- Vajinal kompliyans ölçümü: Vajina volümü (hacmi) ile duvar direnci arasındaki ilişki değerlendirilir.
5-Vajinal ısı ölçümü: Kan akımı ile artan ısı, kan akımının dolaylı bir göstergesi olarak kabul edilir.

KISIRLIK TEHLİKESİ
* 5 sene önce varikosel ameliyatı oldum. 6 aylık evliyim. Bebek sahibi olmak istiyoruz. Eşim şu ana kadar hamile kalamadı. Ne yapmalıyız? Çocuk sahibi olmak isteyenlere 1 yıla kadar müdahale etmeyiz. Ancak sperm sayınız düşükse yardımcı tekniklere başvurulabilir. Öncelikle bir uzmana gitmelisiniz. O size öncelikle aşılama, daha ileride de tüp bebek yöntemini önerebilir. Hem aşılama hem de tüp bebek yönteminde başarı oranları epey yüksek. Eğer doktorunuz normal yolla gebe kalamayacağınıza kanaat getirirse bu iki yöntem sonuç alırsınız.

TÜMÖR KABUSU
* 5 yıllık evli bir kadınım. Kanımda prolaktin hormonu yüksek. Bu nedenle çocuğum olmuyor. Prolaktinin yüksek olma sebebi ise hipofiz bezimdeki tümör. İlaç tedavisi ile çocuk sahibi olabilir miyim?
İlaç tedavisine rağmen prolaktin hormonu seviyeniz azalmaz ise beyin cerrahisine başvurup hipofiz bezindeki tümörden kurtulmanız gerekir. Prolaktin hormonu seviyeniz azaldıktan sonra, eğer başka bir sorunuz yoksa kolaylıkla gebe kalabilirsiniz.