Adet ağrısını dikkate alın

Bazı kadınlar adet dönemini sancılı geçirebilir. Bu ağrılar günlük hayatı kabusa çeviriyorsa doktora başvurulması gerekmektedir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2009 Güncelleme 03 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Sayın okuyucularım, bu gün Özel Jinemed Tıp Merkezinden meslektaşım Dr. Ziya ÇEBİ sancılı adet dönemi ile ilgili konuyu işleyecek.

Sancılı adet görme
Kadınların belli bir bölümün adet dönemlerinde az ya da çok ağrı olur. Ancak yaklaşık yüzde 10 kadında adet dönemindeki sancı oldukça şiddetli olur ve kadının birkaç gün boyunca çoğu durumda kendini iş göremeyecek kadar kötü hissetmesine neden olur. Dismenore, yani sancılı adet görme başvuru yapıldığı takdirde gerekli incelemeler sonrası etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

2) Neden sancılı adet görülür?
Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının önemli bir parçası olan uterus kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Bu uterus kasılmalarının amacı uterus iç tabakasının atılarak yenilenmesi esnasında oluşan kanama miktarını en az seviyede tutmaktır. Sancılı adet görmenin nadir görülen nedenleri arasında serviks (rahim ağzının) girişinin kürtaj, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak daralmış olması ve buna bağlı olarak adet kanının "zorlukla atılması" ve spiral kullanımı gibi nedenler yer alır.

Sancı belirtileri nelerdir?
Adet sancısı genellikle adet görmeden önceki ilk 24 saat içinde başlar, adet görmekle beraber şiddeti kısa süreli olarak artar ve adet döneminin bitmesine kadar giderek hafifler. Bulantı-kusma, halsizlik, ishal, kramplara ek olarak şiddetli bel ağrısı baş ağrısı, baygınlık hissi sancıyla beraber sık görülen diğer belirtilerdir.

Ne zaman jinekologa başvurmalı?
Ancak adet sancıları çok şiddetli olup genel iyilik halini etkilemeye başlamışsa, iş kaybına neden oluyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı etkili bir tedavi uygulanmalıdır. Jinekolojik değerlendirmenin çok önemli bir amacı vardır. Endometriozis (rahim iç tabakasının normal dışı bölgelerde bulunması), kronik enfeksiyon, yapışıklıklar, yumurtalık kistleri ve diğer bazı jinekolojik hastalıklar kendilerine özgü belirtiler dışında aynen adet sancısı gibi belirtiler de verebilirler.