'Normal doğum' diye diretmeyin

Hamile kadınların doğum şeklini bebek belirler. Yani çocuğun başı ters gelmişse sezaryen kaçınılmazdır. Aksi halde ölüme kadar varan olumsuz sonuçlar yaşanabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2009 Güncelleme 03 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

26 yaşında 2 yıllık evli bir kadınım. 3 hafta sonra doğum yapacağım. Doktorum, bebeğin ters geldiğini, bu nedenle sezaryen olmam gerektiğini söyledi. Ters gelişte normal doğum olmaz mı?
Normal doğumda çocuk başı ile gelir. Bebeğin en sert kısmı ve en geniş çapı baştır. Baş doğduktan sonra vücudun diğer kısımları doğum kanalından kolayca geçer. Ters geliş olarak ifade ettiğiniz makat gelişlerinde, başa göre daha küçük çaplı ve daha yumuşak olan makat veya ayak önce doğar, ardından da gövde ve baş. Ancak makat veya ayaklar doğum kanalını yeterince genişletemedikleri için gövde ve baş geçişi zorlukla olur. Yine bu geçiş sırasında bebeğin göbek kordunu doğum kanalı ile baş ve gövde arasında sıkışabilir. Buna bağlı bebek oksijensiz kalır ki, bu da istenmeyen birçok duruma neden olabilir. Kaçıncı gebeliğiniz olduğunu yazmamışsınız, ancak ilk gebeliğiniz olduğunu tahmin ediyorum. Bence hekimizin önerisini dikkate alın.

28 yaşında bir erkeğim. İki yıllık evliyim. Bizim çocuğumuz olmayınca doktora gittik, yapılan testler sonrasında bende prolaktin hormonu yüksek çıktı. Bu da testesteronu bozuyormuş. Doktorum bir ilaç vereceğini ve prolaktini düşüreceğini söyledi. O düşünce testesteron hormonum da yükselirmiş. Bu tedavi sonuçları hakkında bilginiz var mı?
Erkekte prolaktin hormonunun yükselmesine bağlı olarak göğüslerde büyüme ve bazen süt salınımı olabilir. Bu hormonun yüksekliği erkeklik hormonu olan testesteronun salgılanmasını bozabilir. Testosteron azalması, cinsel istek azalması, vücut kıllarında azalma, testislerde yumuşama, sperm sayısında azalma ve memelerde büyüme görülebilir. Bazı erkeklerde enerji azalması, kas kitlesinde azalma ve kan sayımında azalma olur.

İLAÇ TEDAVİSİ MÜMKÜN
Prolaktin yüksekliği her zaman hastalık nedeniyle olmaz. Stres, aşırı proteinli beslenme, meme başının uyarılması ve egzersiz de prolaktin düzeyini artırabilir. Özellikle depresyon ilaçları, psikiyatrik hastalık tedavisinde kullanılan ilaçlar prolaktin düzeyinde artış yapabilir. Prolaktin yüksekliği olan hastalarda ilaç tedavisi yapılır. Hekiminiz size uygun ilacı verecektir.

SIK İDRARA ÇIKMA SORUNLARI...
28 yaşındayım. Eşimle ilişkiye girdikten sonra idrarımda çok yanma oluyor. Bunun nedeni olabilir?
İdrarda yanmanın birçok sebebi vardır. Özellikle üşütünce ve iltihaplarda yanma ve sık idrara çıkma olur. Bu ikisinin ayrımını yapmak için idrar tahlili yaptırmanız lazım. Teşhis konulduktan sonra tedaviye başlanır. İltihap varsa antibiyotik kullanılır. Ama üşütme varsa, bol su içilir ve ayaklar altına sıcak su torbası konur. Hala geçmeyecek olursa film veya ultrason çekilip bu hastalık belirtileri altında yatan sebep araştırılır. Diğer sebepler: Şeker hastalığı, tansiyon hastalıkları gibi hastalıklardır.

MENOPOZDA TANI
45 yaşındayım. Bir yıla yakındır adet düzensizliği yaşıyorum. Doktora gittim, bazı testler yaptırdı. Sonra bana FSH hormonumun yüksek olduğunu ve menopoza girdiğimi söyledi. Bu hormonun yüksek olması normal bir durum mu, yoksa bana bir zararı var mı?
Menopoz şikayetleri olan kadınlar doktora başvurdukları zaman menopozun kesin tanısı koymak için bazı kan tahliller uygulanır. Menopozda zaman içinde önce FSH hormonu, daha sonra da LH hormonu yükselir ve sonuç olarak bu dönemde adet bozuklukları görülebilir.

SPERM DEĞERLERİ
Merhaba, normal sperm değerleri nedir?
Normal sperm değerleri şu şekildedir: 1-miktar (volüm) 2.0 ml ve üzeri, 2-ph 7.2 ve üzeri, 3-mililitrede sperm sayısı (konsantrasyon) 20 milyon üzeri, 4-total sperm sayısı 40 milyon ve üzeri, 5- şekil (morfoloji) % 4 ve üzeri (Kruger'e göre), 6-hareketlilik (motilite) %50 ve üzeri, 7- canlılık (viability %75 ve üzeri), 8-lökosit (iltihap hücresi) 1 milyonun altında. Genel olarak mililitredeki sayı, hareketlilik, morfoloji kriterleri beraber değerlendirilerek kısırlık durumu hakkında bilgi edinilir.

KALICI ÇÖZÜM: CİNSEL TERAPİ

39 yaşındayım. Erken boşalmayı geciktiren ilaçlar var mı?
Tıp dünyasında boşalmayı geciktirmek için bazı ilaçlardan faydalanılmaktadır. Bu ilaçların başarısı yüzde 50-60 arasında değişmektedir. Depresyon tedavisinde kullanılan bu ilaçların çoğu, cinsel uyarılmayı geciktirici yan etkileri nedeniyle boşalma süresini uzatır. Ancak ilaç kesildiğinde boşalma süresi yeniden kısalabilir. Sorunu kalıcı olarak ortadan kaldırmanın tek yolu ise cinsel terapi ile boşalma refleksi üzerinde istemli denetim sağlamayı öğrenmektir.

UZUNLUĞUNU DERT ETMEYİN

Penisim bana küçük gibi geliyor. Penisimin yeterli olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Normal penis boyu nedir?
Penisinizin yeteri kadar büyük olup olmadığını anlamak istiyorsanız, penisinizi sertleşme öncesi yumuşak dönemde ölçmeniz gerekiyor. Yumuşak haldeki penisin uzunluğu 7 cm ve altında ise penis yetersiz boyutta kabul edilmektedir. Günümüzde penis büyütme operasyonları ile penisin boyutunun yeterli hale getirilmesi mümkün hale gelmektedir.