Hamilelik sabır ister

Hamile kalmak için sabırlı olmak gerekir. 'Olmuyor, hamile kalamıyorum' demek için en az 12 ay sabretmekte fayda var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2009 Güncelleme 04 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Merhabalar, 24 yaşındayım. Eşimle 4,5 aydır cinsel ilişkiye giriyorum, ama bir türlü gebe kalamıyorum. Ne yapmalıyız?
Her kadının gebe kalabilme "hızı" farklıdır. Bazı bayanlar korunmayı bıraktıktan hemen sonra gebe kalırken, bazılarının gebe kalabilmesi gecikmektedir. Bu mutlaka kadında ya da eşinde bir problem olduğu anlamına gelmez. Bir problem olup olmadığını ortaya çıkarmak için bazı testler yapılabilir. Ancak bu "kısırlık testleri" basit testler değildir. Zaman alırlar ve belli bir maliyete neden olurlar. Daha önce herhangi bir jinekolojik problem yaşamadıysanız, adetleriniz düzenliyse, ağır bir hastalığınız yoksa, eşiniz de sağlıklıysa ve gebelik için uygun bir yaştaysanız "kısır" olma riskiniz fazla değildir. Bir sene boyunca haftada en az iki kez olmak üzere düzenli ilişkide bulunmanıza rağmen gebe kalamadıysanız bu durumda tetkiklerin başlatılma zamanı gelmiştir. Önceden doğum kontrol hapı ya da "iğneyle" korunduysanız bu bekleme süresini 14 aya çıkarabilirsiniz. Yaşınız 35 üzerinde ise bu bekleme süresi 6 aya indirilebilir. Siz 24 yaşında olduğunuza ve 4-5 aydır korunmasız ilişkiye girdiğinize göre, 7-8 ay daha beklemenizde fayda var...

Merhaba, 25 yaşında bekâr bir erkeğim. Ben evlilik öncesi ilişkiyi uygun görmüyorum. Bu konuda ne önerirsiniz?
Bekaret, cinselliği doyurmaya dayalı kültürün egemen olduğu günümüzde tartışma konusudur, bu sebeple de önemini bir miktar yitirmeye başlamıştır. Birçok kişide "herkes şimdi yaparken ben neden beklemeliyim" düşüncesi ağrırlık kazanmış ve cinselliğin insan doğasının bir parçası görüşü hâkim olmuştur. Ancak evlilik öncesi seks, başta AIDS olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini ve gebe bırakma ihtimalini arttırır, sağlam dini inançları olan erkeklerde duygusal bunalımlara, güvensizliğe, pişmanlığa ve boşluk duygusuna neden olabilir. Bu nedenle kendi iç dünyanıza ve vicdanınıza göre bu kararı siz vereceksiniz.

Strese terapi iyi gelir
Merhaba, iki hafta önce yabancı bir kadınla ilişkiye girdim. Sabah kalktığımda penisimde bir şişlik oluşmuştu. 7-8 günde geçti. Yeniden ilişkiye girmekten çekiniyorum. Bunun nedeni ne olabilir?
Zorlayıcı cinsel birleşmelerde penisin tahrişine bağlı, şişme olabilir. Biraz istirahat ile kolaylıkla geçer. Özel bir tedavi yöntemi yoktur.

Merhaba, 4 ay önce ilişkiye girerken, başarısız oldum. Yine başarısız olacağım diye korkuyorum. Bana yardımcı olur musunuz?
Cinsel sorunların büyük çoğunluğu yaşanan strese bağlıdır. Bir an önce bu konuda terapi almanı öneriyorum.

Yumurtalar 3 ay sonra
Merhaba, ben 4 yıllık evli bir kadınım. Evlendiğim andan beri doğum kontrol hapı ile korunuyorum. Şimdi bebek istiyorum. İlacı bıraktıktan ne kadar zaman sonra hamile kalabilirim?
Doğum kontrol haplarının gebe kalabilirliği kalıcı olarak ortadan kaldırması teorik olarak mümkün değildir. Ancak hap kullanımı bırakıldıktan sonra yumurtlamanın devreye girmesi 3 aya kadar gecikebilir.

Tedaviye devam
30 yaşındayım. 8 aya yakındır akıntım var. Değişik tedaviler uygulandı ama geçmedi. Ne yapmam gerekir?
Vajinal akıntı sebeplerinden biri de rahim ağzı enfeksiyonlarıdır. Rahim ağzı enfeksiyonları özellikle tedavi edilmedikleri takdirde kronikleşerek devamlı akıntıya da neden olabilirler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim ağzını tutarak akıntıya neden olabilirler. Özellikle kanserojen HPV virüs tipleri zaman içerisinde ilerleyerek rahim ağzı kanserlerine yol açtığından erken tanı ve tedavisi yapılmalıdır. Rahim ağzı enfeksiyonları yukarıya doğru ilerleyebilir, rahmi ve tüpleri tutarak iç genital organlarda da enfeksiyona neden olabilir. Eğer enfeksiyon iç organlara kadar ulaşmış ise tüplerin tıkanmasına ve kısırlığa yol açabilir. HPV enfeksiyonunda dış genital organlarda siğiller, herpes enfeksiyonunda ise içi su dolu ağrılı sivilce benzeri lezyonlar ortaya çıkar. Tedavisi enfeksiyon nedenine göre ağızdan ilaçlarla ve vajinal ovüllerle yapılır.

Gerçek ilişkiden uzaklaştırabilir
Merhaba, 20 yaşındayım. Çok mastürbasyon yapıyorum, bazen günde 3-4 kez yapıyorum. Bunun ileride bir zararı olur mu?

Mastürbasyon, cinsellik içgüdüsünden kaynaklanan bir davranıştır. Karşı cinsle ilişkinin mümkün olmadığı durumlarda kadın ve erkek tarafından yapılan bir eylemdir. Mastürbasyon "kısırlığa" neden olmaz. Erkekler 70 yaşına kadar sperm üretir. Bu durum, kadınlar için de geçerlidir. Günlük yapılabilecek maksimum mastürbasyon sayısı diye bilimsel bir bilgi yoktur. Mastürbasyonu gerçek cinsel ilişkiye tercih etmek, kişiyi toplumdan ve sosyal aktivitelerden uzaklaşmaktır. Kişi mastürbasyon yaparken, hayalinde kurduğu ilişkileri gerçek hayatta kurmayı başaramaz ve toplumdan uzaklaşmaya başlar. 'Aşırı mastürbasyon' aslında gizli kalmış bir sosyal fobinin de belirtisi olabilir.

'Siğil'e dikkat edin
Merhaba, 28 yaşında bir erkeğim, penisimin üstünde minik minik et benleri çıktı. Bunlar bir süredir var ve geçmedi. Bu kötü bir hastalık belirtisi olabilir mi?

Tarifini yaptığınız benler genital siğil adı verilen bir virüs enfeksiyonuna benzemekte. Bunun için mutlaka muayene olmanızda fayda vardır. Tedavisi kolay bir hastalıktır. Bu siğillerin bulaşıcı özellikleri olduğu için mutlaka alınmaları gerekmektedir.

Hemen tedavi
Merhaba, ben 23 yaşındayım ve testisimin sol tarafında fıtık var. 3 ay sonra ameliyat olacağım geç kalır mıyım?
Fıtık tedavisi mümkün olan en erken zamanda yapılmalıdır. Gecikme nedeniyle sık sık şişen fıtık, damarlara baskı veya ısı farklılığı gibi değişik nedenlerle testisleri bozar. Bu nedenle ameliyat olmada gecikme, kısırlık sebebi olabilir.