Reflü ve beslenme

Reflü hastası, az ancak sık yemek zorunda. Ayrıca, neyi yiyip yiyemeyeceğini de bilmeli...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2009 Güncelleme 04 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Reflüde davranış tedavisin en önemli basamaklarından biri de diyettir. Diyette protein içeriği arttırılırken yağ içeriğinin azaltılması beklenir. Midede ki gerilimi azaltmak için sık aralıklarla ancak az yemek yeme tercih edilmelidir. İki saatte bir olacak şekilde diyet düzenlenmeli ve bunu sağlayabilmek için iş yerinde, arabada, çantada kolay bulundurulabilecek besinler taşınmalıdır. Yine aynı nedenle ana öğünlerde sıvı alımı kısıtlanmalı ve günlük sıvı ihtiyacımızın 2-2.5 litre olması gerektiği unutulmadan ara öğünlerde sıvı alımına dikkat edilmelidir. Sıvılar çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır ve bir kerede hızlıca tüketmek yerine yudum yudum yavaşça içilmelidir. Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar, domates, portakal,mandalina, greyfurt, limon gibi Turunçgiller ve onların suları, karbonatlı içecekler( gazoz,kola vs.) ile kahve, koyu çay tüketiminden kaçınmak gerekir.Çikolata, çiğ soğan, sarımsak ve nane yine reflüye neden olabilecek gıdalardandır. Alkolün, özofagus irritasyonuna neden olduğu ve mide asidini arttırdığı bilinmelidir. Geç saatte alkol ile birlikte yenen ağır bir yemek ve üzerine içilen kahve, sigara bir reflü hastası için en kötü kombinasyondur. Yağda kızartmalar, yağlı etler, mayonez, kaymak, krema gibi aşırı yağlı yiyecekler ile yağda kızartmalar, açma, poğaça, yağlı börekler reflü şikayetlerini arttırır. Bazen simidin susamları bile şikayetleri tetikleyebilir. Süt, yoğurt ve peynirin az yağlı olanları kullanılmalıdır. Baklava, şöbiyet gibi ağır tatlılar kısıtlanmalı yerine sütlü tatlılar veya meyve ile yapılmış tatlılar tercih edilmelidir.

YEMEKLER BUHARDA PİŞİRİLMELİ

Yemekleri pişirme şekli de önemlidir. Sıvı yağ tercih edilmeli ancak çok az yağ kullanılmalıdır. Yemek yaparken çok soğan, salça, domates ve baharat kullanılmamalıdır. Haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemi tercih edilmekle birlikte en iyisi buharda pişirmektir. Reflüyü provoke eden faktörlerden biride şişmanlıktır. Bu nedenle eğer kişinin kilo fazlalığı diyetle zayıflaması gerekir. Dar giysiler ve sıkı kemerler şikayetleri arttırdığı için önerilmez. Yemeklerden sonra dik oturmak veya hafif bir yürüyüş yapmak şikayetleri azaltacaktır. Yatmadan 3 saat önce yemek yenmemelidir.