Hormon desteği sıkıntıları azaltır

Menopoz dönemindeki ateş basması ve sinirlilik gibi sıkıntıların önüne geçmek istiyorsanız, hormon ilaçları kullanımı etkili bir yöntemdir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Temmuz 2009 Güncelleme 07 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* 49 yaşında bir kadınım. 2 yıl önce adetten kesildim. Adetlerim kesildikten sonra terleme, sıkıntı, çabuk sinirlenme başladı. Bir süredir hormon ilaçları kullanıyorum, ama şikayetlerim geçmedi. Ne yapmalıyım?
Menopoz dönemine damgasını vuran en önemli değişiklik, yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonunun salgısının azalması ve adet kanamalarının kesilmesidir. Östrojen hormonu azalması, bu hormona bağımlı olan dokularda değişiklikler oluşmasına neden olur. Öncelikle bilinmesi gereken, bazı kadınlarda menopoza girdiklerinde adet kanamasının durması dışında başka hiçbir belirtinin ortaya çıkmamasının normal olduğudur. Her kadının doğası farklıdır ve bazı kadınlar menopoz döneminin ilk yıllarını hafif belirtilerle atlatırlarken bazıları tedaviye gereksinim duyacak kadar şiddetli belirtiler gösterebilirler. Menopozda en sık görülen belirtiler: Ateş basmaları, uyku bozuklukları, kemik erimesi, damar sertliği gelişme eğilimi ve kalp hastalıkları, cinsel organlarda gerilemeye bağlı belirtiler, yüzde kırışıklıklar, idrar yollarında gerilemeye bağlı belirtiler. Menopoz dönemindeki belirtiler erken dönemde ortaya çıkanlar ve daha geç dönemde ortaya çıkanlar olmak üzere gruplandırılabilir. Ateş basması ve uyku bozuklukları erken ortaya çıkan belirtilerdir. Menopozda görülen belirti ve hastalıklar hormon tedavisiyle tedavi edilebilir. Bir jinekologa gitmeniz ve hormon değerlerinize baktırmanız gerekiyor. Hormon destek tedavisi dışında menopoz döneminde düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve kilo kontrolü de önemlidir.

Karar sadece size ait olmalı
* 1 yıla yakındır devam eden bir arkadaşlığım var. Erkek arkadaşımı seviyorum ama onunla sevişmek içimden gelmiyor. Ne yapmalıyım?
İlk önce bir ayrım yapmak gerekecek. Gerçekten erkek arkadaşınızı seviyor musunuz ya da gerçekten seviyorsunuz ancak toplumsal baskı, gelenek ve görenekleriniz, evlilik öncesi ilişkilere bakış açınızdan dolayı mı ilişkiye girmek istemiyorsunuz. Birincisi yapılacak bir şey yok. Bu arkadaşlığı bitirmek en iyisi. Çünkü sevgi bir bütündür. Cinselik de sevginin bir parçası. Durum ikincisiyse, buna saygı duyulur. Ancak durumunuzu erkek arkadaşınızla paylaşmanızda fayda var. Cinsellik öpüşmek, sevişmek ve tam olarak cinsel ilişkiye girmeyi kapsar.

Boy değil işlev!
* 23 yaşındayım. Penisimin boyu 12,5 cm. Bu boyut cinsel ilişki ve çocuk için yeterli mi?

Cinsel ilişki kurmak için sertleşmiş haldeki 10 cm boyundaki penis yeterlidir. Türkiye ortalaması 13 cm civarındadır. Penis boyunda ölçülerden çok amaca bakmak gerekir. Cinsel haz için normal bir penis boyu ve yeterli süre sertliğini koruyabilen penis önemlidir.

Acı hissetmek normal
* Merhaba, mastürbasyon yaptıktan sonra idrara çıktığımda zorlanma oluyor, hafiften bir acı duyuyorum. Bunun sebebi nedir?
Bazen mastürbasyon sırasında yeterince uyarılmadan ve yeterli sertliğe ulaşılmadan boşalma gerçekleşebiliyor. Böyle durumlarda idrar yaparken hafif bir ağrı olabilir. Ancak bu durum bir sorun oluşturmaz. Ayrıca mastürbasyon bittikten sonra, sertleşmeniz tamamen sonlanmadan idrar yapmamanızı öneririm. Bu durumda da hafif bir zorlama hissedebilirsiniz, normal bir durumdur.

En etkili metod kondom ve hap
* Kız arkadaşımın hamile kalmaması için kullanılacak en uygun yöntem nedir?
Kondom kullanmak en etkili çözümlerden biridir. Doğum kontrol hapları da kullanılabilir. Doğum kontrol haplarından en iyi sonucu alabilmek için ilaca bir hafta önce başlamak gerekir. Bu iki yöntem kullanılabilecek en etkili iki yöntemdir.