Cilt çeşitleri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Temmuz 2009 Güncelleme 13 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

1) KARMA CİLT: Çok sık rastlanan bir cilt tipidir. Yağ bezlerinin bazı bölgelerde çok, bazı bölgelerde yetersiz çalışması sonucu alın, burun, çene yağlı; yanaklar ve göz kenarları ise kuru ve kırışıktır. Bu tip ciltlerin bakımı zordur.

2) YAĞLI CİLT: Çalışan yağ bezleri bu tür cildin gözeneklerini genişletir. Burunda ve çenede gözeneklere gömülü ufak yağ noktaları görülür. Yüzün çevresi kurudur. Bu tür ciltlerede çok sık rastlanır.

3) HASSAS - ALERJİK CİLT: Aslında bütün ciltler hassastır. Ancak bazı ciltler daha hassas olur ve sık sorun yasar. Her fırsatta kızarır, kaşınır ve pullanır. Nedeni kalıtımsal olmasına rağmen; çevresel, mevsimsel etkenler veya kozmetik ürünlerden kaynaklanır.

4) NORMAL CİLT: Hafif gergin, dokusu sık, kırışıksız ve dokunulduğunda bir bebeğinki kadar düzgündür. Ender rastlanır.

5) YAŞLI (Atrofiye) CİLT: İnce çizgilerin yerini derin çizgilere bırakmış, hücrelerde çok fazla su kaybı olan bir cilt tipidir. Çok yıpranmış bir görünüme sahiptir. Cilt tamamen düzelemez ancak günlük bakımların yanında yoğun kür bakımlarıyla cildin toparlanması sağlanabilir.

6) KURU CİLT: Kuru cildi, normal ciltten ayırmak güçtür. Cildin kuru olup olmadığını anlamak için cilt iyice temizlemelidir. Kuru cildin rengini genellikle iki sınıfa ayırabiliriz.

a) YAĞSIZ KURU CİLT: Bu tür cildin gözenekleri nazik ve duyarlıdır. Elmacık kemikleri bölgesindeki kılcal damarlar yüzeye yakınsa, bu bölge kızartılı olur.

b) SUSUZ KURU CİLT: Bu tür cildi olanlar, yüzlerini sabunla yıkadıklarında cildin gerildiğini hissederler. Gözenekler her ne kadar yağsız kuru ciltlerinki kadar nazik değilse de deri pul pul dökülür Çünkü susuzdur. Göz kenarlarında, dudak çevresinde ve alında, 20 yaşından hemen sonra ince kırışıklıklar belirir.