Prezervatif alerjisine dikkat!

Prezervatifler bazı kadınlarda alerjiye neden oluyor. Alerji olanlar ya prezervatifini değiştirsin ya da başka yöntemler denesin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Temmuz 2009 Güncelleme 23 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Korunma amacıyla doğum kontrol hapı kullanıyordum. Şimdi çocuk istediğim için bıraktım. Doktorum 2-3 ay normal adet görmemi, bu süre içinde de başka yollarla korunmamı önerdi. Biz de prezervatif kullanıyoruz. Ancak prezervatif kullanımından sonra benim vajinamda çok yanma oluyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Bazı kişilerde prezervatif (kondom) kullanıldığında alerjik reaksiyonlar olabilir. Bunun nedeni prezervatifin hammaddesini oluşturan lateks üretiminde kullanılan bir proteindir. Lateks kondomlara alerji, hem kadınlarda hem de erkeklerde olabilir. Belirtiler arasında kızarıklık, kabarma, kaşınma, kuruluk, bazen hızlı nefes alıp verme, su toplaması ve ekzema olabilir. Lateks alerjisi özellikle sürekli olarak lateks eldiven ve benzeri malzemeleri kullanan sağlık sektörü çalışanlarında görülebilir. Lateks alerjisinin yaygınlığı %1-6 civarındadır. Lateks alerjisi olan kişilerin benzer proteinleri içeren yiyeceklere de duyarlılıkları olabilir: muz, avokado, ceviz, kivi ve domates. Sizde lateks alerjisi var ise, poliüretan adlı plastik türü bir malzemeden üretilmiş kondom kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu kondomlar da hamileliğe karşı aynı düzeyde koruyucudur. Poliüretan incedir, kuvvetlidir, vücut ısısını etkin bir şekilde geçirir ve bazı raporlara göre latekse göre cinsel zevki daha iyi sağlar. Ancak poliüretan kondomlarda lateks kondomlara göre daha fazla delinme yaşanabilmektedir ve bu durum HIV ve başka cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma konusunda poliüretan kondomların daha az etkin olmasına neden olmaktadır. Lateks kondom kullanımına alerjisi olan kadınların, aslında kullanılan kayganlaştırıcı ya da sperm öldürücüye karşı alerjilerinin olmadığına emin olmaları gerekir. Bu durumu anlamanın yolu kullanılan kondom ya da kayganlaştırıcı markasını değiştirmek ya da lateks bir eldiven giyerek alerjik belirtilerin olup olmayacağını gözlemlemektir.

HAMİLELER HİÇ ADET GÖRMEZ
* Kadınlar hamile kaldıklarında adet görürler mi?
Gebeliğin ilk belirtilerinden biri adetten kesilmedir. Adet görmeyen kadında ilk düşünülecek şey gebeliktir. Aksi ispat edilinceye kadar kadın gebe olarak kabul edilir. Çok çok nadir durumlarda gebe iken adet görülebilir.

ORGAZM OLMAK İÇİN RAHATLAYIN
* 34 yaşında, altı yıllık evli bir kadınım. Bir çocuğum var. Eşimle düzenli cinsel ilişkimiz olmasına rağmen, ben ilişki sırasında boşalamıyorum. İlişki sonrasında klitorisime dokunarak boşalıyorum. Cinsel ilişki sonunda boşalabilmek için ne yapmam gerekir?
Öncelikle söylemek istediğim bunun çok görülen bir durum olduğudur. Birçok kadın sizin gibi, ancak klitoral yolla orgazma ulaşabilir. Çoğunlukla sadece cinsel ilişkiyle bir kadının boşalması çok zordur. Kadınlarda orgazm olamamanın iki nedeni vardır: Organik ve psikolojik. Siz, klitoral yolla boşalabildiğinize göre, sorununuz organik değil, psikolojik. Bunun için bir cinsel terapistten yardım alabilirsiniz.

EVLİLİĞİNİZİ ÇOCUK ÜZERİNE KURMAYIN
* Benim prolaktin hormonu yüksek çıktığı için hamile kalamıyorum. Doktorlar tedaviye başladılar. Ama ben korkuyorum, ya çocuğum olmazsa diye. Eşim de, ailesi de bu haberi aldığımızdan beri bana biraz soğuk davranıyorlar. Tedavi sonucunda çocuğumun olma şansı nedir? Bizim il, küçük bir yer. Daha büyük bir ile gideyim mi?
Prolaktin hormonunun yüksek olması gebe kalmanızı engelleyebilir. Bunu daha çok adet düzenini bozarak yapar. Prolaktin hormonu yüksek kişiler 2-3 ayda bir adet görürler ya da tamamen kesilebilirler. Sizin gebe kalmanızdaki tek engel bu ise, tedavi sonucunda kesinlikle ve kolaylıkla gebe kalabilirsiniz, endişe etmeyin. Gebelik için eşinizin sperm sayısının ve canlılığının yeterli olması, rahminiz ve tüplerinizin sağlıklı olması gerekir. Yumurtlamanızın olması gerekir. Ancak 6 ay-1 yıl içinde gebe kalmazsanız, iyi bir hastaneye başvurmanızı öneririm. Bu arada önemli olduğunu düşündüğüm bir konu daha var. Evlilik çocuk sahibi olma üzerine kurulan bir müessese değildir. Dolayısı ile eşinizin bu konuda size sitem etmesi hiç doğru değil...