Tek sperm bile yeterli

Pazar 10.08.2009
* 26 yaşında iki yıllık evli bir erkeğim. Çocuğumuz olmadığı için doktora gittik. Bende varikosel olduğu için çocuğunuz olmaz dediler. Ameliyat oldum. Ameliyattan sonra boşaldığımda az meni geliyor. Test sonucunda 12 milyon sperm çıktı. Çocuğum olur mu?
Varikosel; erkeklerde, torbalardaki (testislerdeki ) toplardamarların genişleyip varisleşmesi sonucu içerisinde kan birikmesiyle oluşan bir hastalıktır. Genelde 20 yaşından sonra ortaya çıkar. Varikosel kısırlığa yol açan ciddi bir hastalıktır. Hastalarının bir kısmında hiçbir şikayet yoktur. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavi o kadar etkili olur. Bize sadece sperm sayısını yazmışsınız. Sperm yoğunluğu ve hareketliliği ve şekil bozuklukları en az sperm sayısı kadar önemlidir. Ayrıca başarılı geçmiş bir ameliyattan 3 ay sonra sperm üretiminde düzelme görülmeye başlar. O yüzden sperm tetkiki ameliyattan sonraki 3-6. ayda yapılmalıdır. Sperm üretimindeki düzelme ameliyat olan hastaların yüzde 50-80'inde görülür. Gebelik üzerindeki etkisi de yüzde 20-69 civarında artmaktadır. Sperm sayınız, motilitesi ve sperm morfolojisinde sorun yoksa çocukla ilgili bir probleminiz olmayacaktır. Ayrıca aşılama ve tüp bebek yöntemleri de çocuk olmasında sorun olan bireyler için alternatiflerdir. Aklınızda olmasında fayda var, çocuk için sağlıklı tek bir sperm yeterlidir.

3 ay sonra doğum
* 3 yıllık evliyim. Evliliğin başından beri doğum kontrol hapı kullanıyordum. Şimdi çocuk yapmaya karar verdik. İlacı kestikten kaç ay sonra hamile kalmam en sağlıklısı?
Doğum kontrol hapı kesildikten sonra hormonların etkisi hemen yumurtlama olur. Birçok hekim doğum kontrol haplarını bıraktıktan en az 3 ay sonra gebe kalmayı önerir.

Kanama şart mı?
* Bir süre önce nişanlımla ilişkiye girdim, hiç kan gelmedi. 3 ay sonra evleneceğiz. Ona güveniyorum, ama kuşku düştü içime, kız değil mi diye. Yardım eder misiniz?
Kızlık zarı ilk ilişki ya da yabancı bir cisim girişi ile yırtılır. İlk cinsel ilişkide zar ortasındaki delik penis çapından küçük olduğu içinbirkaç yerden yırtılır ve kanama meydana gelir. Bu yırtıklar birkaç günde iyileşir ve bir daha kanama olmaz. Kızlık zarı esnek olanlarda veya zar üzerinde yapısal olarak az damar bulunması durumunda kanama olmaz.

Takıntı yapmayın
* Merhaba, 28 yaşında evli bir kadınım. Cinsel ilişkiye girmemde sorun yok, ancak orgazm olamıyorum. Ne yapabilirim?
Boşalma ve orgazm olmak aynı şeyler değildir. Boşalma çoğu zaman fizyolojik bir olaydır ve bedensel bir rahatlamadır. Erkekte boşalma belirgin iken, kadın boşalmasına gözle görülebilir bir sıvı fışkırması eşlik etmez. Orgazm öğrenilebilen istemli bir reflekstir, kasılmalarla ortaya çıkan bedensel ve ruhsal bir rahatlama halidir. Cinsel uyarım ve zevkin en yüksek noktasıdır. Birçok kişide boşalma çoğu kez olurken, orgazm nadiren eşlik eder. Birçok kişide orgazm olma beklentisi takıntı halindedir. Bu takıntı nedeniyle cinsel ilişki süreci bozulur. Cinsel ilişki sırasında orgazm olmayı hedef olmaktan çıkaranlar, ilişkinin hazzına vardıklarında orgazmı yaşarlar. Bedensel tepkilerini anlamlandırabilen her kadın orgazm olup olmadığını anlar. Kadın cinsel organları içinde en duyarlı bölgenin klitoris olduğunu ve kadın orgazmında önemli olduğunu unutmamanız gerekir. Ön sevişmeye yeterince vakit ayırarak, erojen bölgelerinizin daha fazla uyarılmasını sağlayarak ve cinsel ilişkide aşk oyunlarına yer vererek orgazm olmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Tüm çabalarınıza rağmen orgazm olamıyorsanız bir uzmana başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Döllenme süresi 24-36 saat
* Merhaba, korunmadan ilişki sonunda vajinada ne kadar sürede döllenme olur?
Kadın genital organında spermin ömrü 72 saattir, yumurtanın ömrü ise 24-36 saattir. Bu süreler içinde sperm ve yumurta karşılaşırsa döllenme meydana gelir.

Spiraldeki riskler ne?
* Merhaba, 26 yaşında yeni evli bir kadınım. Ben korunma için spiral taktırmak istiyorum. Doğum yapmamış bayanlara spiral takılmasının sakıncası var mıdır?
Halk arasında kısırlık yaptığı iddiasıyla doğurmamış kadına spiral takılmaması gerektiği söylenir, ancak bu doğru bir bilgi değildir. Yine de çok düşük ihtimalle de olsa iltihap riski nedeniyle doğurmamış kadına spiral tavsiye edilmez.

BİZE ULAŞIN