Bir tutun Dilek

Cumartesi 23.08.2009

İstanbul'un en önemli lezzet duraklarından biri olan Dilek Beyoğlu ve usta şef Mustafa Bulut'un mutfağındayız!

Ne zaman İstiklal Caddesi'ne gitsem Dilek Beyoğlu'na uğramadan geçemiyorum. Tatlısından tutun da Uzak Doğu mutfağına kadar aklınıza ne gelirse herşey bağımlılık yaratıyor. Ben de fırsat bu fırsat, işin mutfağında neler oluyor diye merak ettim. Ve yemekleriyle harikalar yaratan şef Mustafa Bulut'un kapısını çaldım. Önlüğümü giydim, kepimi taktım. Geçtim ocağın başına. İlk denemem fiyaskoyla sonuçlandı. Neredeyse bütün sebzeleri yaktım. Mustafa Usta gözümden anladı tabii 'bu yamaktan iş çıkmaz' diye elimden alıverdi tavayı. Başladı ustalığını göstermeye. Neyse bunu yapamadım bari bir hamur açayım dedim. Onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Sonunda pes ettim. Elimin hamuruyla mutfaktan adeta kaçtım.

Dana rosto
Tencerenin içine sıvıyağı koyup kızdırın. Tuzlanmış ve biberlenmiş eti içine koyup her yanı pişene dek kızartın. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Et pişince tencereden alın. Tenceredeki yağa 2 çorba kaşığı tereyağı ekleyin. Doğranmış soğanı, domatesi ve havucu ilave edin. Azar azar et suyunu koyun. Pişirme suyunu tel süzgeçten geçirin. Ete dökün. Püreyle servis yapın.

160 gr. dana nuar (havuçları etin içine yerleştirin)
40 gr. domates
20 gr. soğan
3 gr. sarımsak
5 gr. havuç
Soya sosu
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Tereyağ l Et suyu
Defne yaprağı
Patates püresi

* * *
Ezogelin Çorbası
Mercimek, pirinç ve bulguru ayrı bir kapta haşlayın. Diğer tarafta tereyağı eritin, Üzerine sıvıyağ ve doğranmış soğan ekleyerek soteleyin. Daha sonra üzerine un ilave edin. Bir süre soteledikten sonra üzerine şehriyeyi ekleyin. Sonrasında nane ve salça ilave ederek kavurun. İyice kavrulunca üzerine önce soğuk sonra sıcak su dökerek kaynamasını bekleyin. Kaynayınca üzerine haşlanmış pirinç, mercimek ve bulgur ekledikten sonra tuzu ve baharatını ayarlayarak pişirmeye bırakın.

3 çorba kaşığı kırmızı mercimek
3 çorba kaşığı prinç
3 çorba kaşığı bulgur
1 soğan
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı tel şehriye
1 çorba kaşığı tereyağ
Pulbiber
Nane
Su
Sıvıyağ

* * *
Tatlı ekşi tavuk
Tüm malzemeleri wok tavasında sote etin. Pişmesine yakın sosunu döküp biraz çevirin. Sos için: Ketçap, limon sirkesi, şeker, sivribiber, worchester sos, zencefil, sıvıyağ...

Tavuk butu
Soğan
Renkli biber
Ananas
Tatlı-ekşi sos

* * *
Zencefilli limonata
Tüm malzemeler rendelenmiş limon kabuğu ve rendelenmiş zencefil ekleyerek karıştırın. Ve dikkatlice süzün. Üzerine nane yaprağı ve dilim limon konularak servis edin...

5 litre su
Yarım litre limon suyu
200 ml. portakal suyu
600 gr. toz şeker
250 gr. zencefil
Nane yaprağı

* * *
Çikolatalı sufle
Çikolata ile tereyağı buharda eritin. Başka bir kapta şeker, yumurta ve unu iyice karıştırın. Daha sonra iki karışımı birleştirip kalıplara dökün. Buzdolabında kısa bir süre bekletin.

50 gr. kuvertür çikolata
50 gr. tereyağ
1 yumurta
20 gr. şeker
15 gr. un

* * *
Asya mantısı
Hazırladığınız ince mantı hamurunun içine, kıyma, kabak, soğan, havuç, istiridye sosu, soya sosunu, çin tuzunu, şekeri, ve karabiberi koyarak bohça şeklinde sarın. Önce buharda pişirin, Daha sonra az yağda kızartın. Yanına acı sos koyun.
BİZE ULAŞIN