Keşke her yer Köşebaşı olsa

25 Ağustos 2009, Salı | Güncelleme: 23:15
Kebapçı defterini Köşebaşı Levent ile kapatmaya karar verdim. Hem iş zor, hem de çok maharet istiyor. Bende ne bu işi yapacak kadar yetenek, ne de sabır var. Neyse bugünkü ustam Sertan Çelikbaş'tı. Güleryüzlülüğle, iyi niyetiyle bana çok yardımcı oldu. Sağolsun, var olsun. Önlüğümü giydim. Doğru etlerin başına marş marş. İçeri girince tezgahın başındaki arkadaşlar önce bir irkildi. Kendilerine rakip geldi sandılar herhalde. Sertan Usta, verdi elime bıçağı "Başla bakalım. Ama ellerini doğrama" dedi. "Tamamdır ustam" deyip selamı çaktım. Tabii benim etler mundar oldu. Sinirleri, yağları almaya çabalarken, kuş gibi kala kaldı kocaman butlar önümde. Olayın ikinci dakikasında ise çalışma arkadaşlarım bu yeteneksizlikle benden onlara zarar gelmeyeceğini anladı. Sertan Usta ise "Senden umut yok. Ben bile öğretemem sana bu işi" dedi. Boynum kıldan ince. Ben de attım kepimi, çıktım dışarı. Moralimin bozulduğunu anlayan ustam, dillere destan bir kabak tatlısı ikram etti. Tabii bende ne dert kaldı, ne keder...

* * *
Süzme mercimek çorbası
Kırmızı mercimekleri iyice yıkayın. Rendelediğiniz havuç ve 4 parçaya bölünmüş soğan ile birlikte su dolu bir tencerede kaynatmaya başlayın. Daha lezzetli olması için bir adet kuzu kemiği de ilave edin. Yaklaşık 1 saat kanatılan mercimekleri eriyince süzün ve başka bir tencerede tereyağ ile unu, rengi koyulaşana kadar kavrulun. Süzülen mercimeği içine dökün ve kıvamını bulana kadar su ve tuz eklenerek karıştırın.

Malzemeler
1 çorba kasesi kırmızı mercimek
1 adet havuç
Yarım soğan
75 gr. tereyağ
50 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz

* * *
Dondurmalı irmik
Süt, şeker ve vanilyayı tencereye koyarak kaynatın. Yağları ayrı bir tencerede eritin ve irmiği ilave edin. Rengi sarıya yaklaşıncaya kadar çamfıstığı da eklenerek kavurmaya devam edin. Diğer tenceredeki karışımı da eklenerek karıştırın. Koyulaşınca altını kapatın. Bir kabın içine irmiği koyun. Ortasını hafifçe açtırın. İçine bir top dondurma ekleyin. Ters çevirip servis yapın.

Malzemeler
600 ml süt
300 gr. toz şeker
200 gr. irmik
50 gr. tereyağı l15 gr. çam fıstığı
2 gr. vanilya
1 top dondurma

* * *
Şaşlık kebabı
İnce dilimlenmiş yağsız dana kontrafile, soğan halkalarıyla pişer ve kendine has bir sosu vardır. Şişe dizilirken 5 dilim ince dilimlenmiş dana eti 1 soğan halkası şeklinde, 20 dilim et 3 dilim soğan halkası şişe dizilerek hazırlanır. Ocakbaşında pişirilmeden önce bir tutam kırmızı toz biber ve soya sosunun tuz oranına göre bir tutam tuz serpilerek ateşe konur. Yaklaşık 8 dk. pişirilen şaşlık Kebabı közde biber, domates ve lavaş dilimleri ile servis edilir.

Malzemeler
1 kg. et
120 gr. krema
80 gr. soya sosu
Ayçiçek yağı
Karabiber
Kekik
Soğan

* * *
Ispanaklı pide (1 kişilik)
Hamurun üzerine mayayı, sütü, tuzu ve suyu ilave edin. İyice yoğurun. Kıvamını bulduktan sonra 10 dakika dinlendirin. Daha sonra merdaneyle çok ince şekilde açın. Ispanakları ve baharatları kavurun. Soğumaya bırakın. İstediğinize göre şekillendirdiğiniz hamurun içine ıspanakları koyun. Üzerine çörekotu ve susam dökün. Kısık ateşte kızarana kadar pişirin.

Malzemeler
30 gr. ıspanak
Sarımsak
Kimyon
Kekik
Karabiber
40 gr. sıvıyağ
Çörekotu
Susam

Hamuru için:
140 gr. çavdar hamuru
40 gr. su
2 gr. maya
3 gr. tuz
30 gr. süt
BİZE ULAŞIN