Su dengesini koruyun!

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, su ve sulu içeceklerin vücut su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2009 Güncelleme 27 Ağustos 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Prof. Yücecan, "Yaşam için elzem olan sıvıların temel kaynakları içtiğimiz su ve diğer içeceklerdir. Özellikle sebze ve meyve sularının potasyum, folat ve vitamin C, karoten gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşen içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik gösterdikleri, bu nedenle susuzluğu giderdikleri gibi, sağlık üzerine olumlu etki yaptıkları, bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceği bildiriliyor" dedi.

RAMAZAN'DA BOL SIVI TÜKETİN!

Bu yıl Ramazan ayının ağustos ayına rastlaması, vücuttaki su dengesini korumanın önemini de ortaya çıkarıyor. Sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde terleme ile atılan sıvı miktarı da artıyor. Böyle durumlarda vücudun sıvı/su gereksinmesinde de artış oluyor. Yücecan, oruç tutanları, sahur ve iftar sırasında dengeli sıvı tüketimine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

RAMAZAN'DA BOL SIVI TÜKETİN!

Yücecan, "Vücudun su dengesi; solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen su miktarının içilen su, sulu içecekler ve yiyecekler içindeki su miktarları ile sağlanır. Oruç tutanlarda su kaybı olduğu için komposto, hoşaf gibi yiyecekler ve meyve suları iyi birer seçenek olabilir. Meyve suları, suyun yanı sıra sağlık üzerine olumlu etkisi olan bazı besin bileşenlerini de sağlar. Özellikle sebze ve meyve suları potasyum, folat, vitamin C ve beta-karoten gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenler açısından da zengindir" dedi.