Güveç dediğin böyle olur

28 Ağustos 2009, Cuma | Güncelleme: 00:03
Bugün resmen işten kaytardım. Zaten hiç çalışasım yoktu. Ama mecbur Balmumcu'daki gazete binasından kalkıp Fenerbahçe'ye doğru yola koyulduk. Bu aralar fotoğrafçı arkadaşım Şuheda ile eküri olduk. Şuheda'nın hem yaşı hem de kilosu benim yarım kadar. Acayip cici bir kız ama sinirlerimi bozacak kadar zayıf. Çekimlere gittiğimizde herkes onu bir şey yemez zannediyor. Ama durum öyle değil. O sevimli kızın içinde doymak bilmeyen bir fil var sanki. Ben kilo almayayım diye bir çatal alırken, sevgili Şuheda yemeklerin içinde kayboluyor. Neyse, biz Fenerbahçe Belvü'ye gittiğimizde her şey hazırdı zaten. Şef Yaşar Akbaş'a bugün fena halde yaz havası tarafından çarpıldığımı ve mutfağa girecek durumda olmadığımı söyledim. O da, "Bir ocakbaşı yapmadan hayatta bırakmam" dedi. Bende 60 derecelik ocağın başına geçmek zorunda kaldım tabii. Ama bahçesine çıkınca bütün zahmete değdi. Bu arada Akbaş, muhteşem bir güveç hazırlamış. Sunum ve yemekler, hepsi birbirinden güzeldi.

Kremalı sebze çorbası
Tüm sebzeleri yıkayıp soyup, rendeleyin. Geniş bir tencereye alın. Tereyağını da ekleyerek harlı ateşte 2-3 dakika soteleyin. Unu ekleyerek karıştırın. Un tamamen eriyince karıştırmaya devam ederek azar azar sıcak suyu ekleyin. 15- 20 dakika sonra kremasını ekleyin ve 5 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Baharatlarını ekleyerek sıcak servis yapın.

Malzemeler
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
3 adet brüksel lahanası
1 adet kabak
3 adet karnıbahar
6 adet mantar
1adet al biber
1 adet sarı biber
4 adet taze soğan l2 adet brokoli
Yarım litre krema
2 yemek kaşığı un
1,5 litre sıcak su
Tuz, kırmızı ve karabiber, nane
2 yemek kaşığı tereyağı

Antep usulü kuru patlıcan dolması
Kuru dolmaları kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp sudan çıkarın. Derin kabın içine soğanı ince ince yemeklik doğrayın. Sarımsağın içine rendeleyip ince ince kıyılan maydanoz ve dereotunu da ekleyin. 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık domates salçası ve kaç adet patlıcan kullanıyorsak onun sayısı kadar yemek kaşığı ile pirinç ilave edin. Nar ekşisi, tuz ve baharatlarımızı koyup kıymayı da ekleyip harmanlayın. Patlıcanlarımızın içine bu harcı doldurup geniş bir tencereye dizin. Ayrı bir tencere içinde 2 adet küçük küpler halinde doğranmış domatesleri koyun. 1 kaşık salça ve tereyağını koyup kavurun. Bu sosu dolmaların üzerine gezdirin. Daha sonra tencerenin içindeki dolmaların hizasına kadar su ilave edip üzerini porselen bir tabakla kapatın. Dolmaların cinsine göre ortalama 45 dakika pişirin ve sıcakken servis edin.

Malzemeler
Yarım kilo kıyma
Kuru patlıcan (15 adet)
1 tane büyük boy soğan
4-5 diş sarımsak
150 gr. tereyağı
Çeyrek demet maydanoz
Nar ekşisi veya 1 limon
Pirinç (her dolma için 1 yemek kaşığı pirinç koyun)
3 yemek kaşığı domates salçası (1 kaşığı sos için)
2 yemek kaşığı biber salçası
Nane
Karabiber
Tuz

Paçanga böreği
Yufkaları dört üçgen elde edecek şekilde kesin. Pastırmaları ince ince dilimleyin. Doğradığınız biberi ve domatesi teflon tavaya koyarak 1-2 dakika sote edin. Soğuyunca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Yufkayı kalın bir sigara böreği şeklinde sarın. Yufkalar bitene kadar sardıktan sonra kızgın yağa atarak altını üstünü kızartın. Soğutmadan ikiye bölerek sıcak olarak servis yapın.

Malzemeler
2 adet yufka
150 gr. pastırma
200 gr. rende kasar
1 tutam maydanoz
1 domates
1 çarliston biber
Sıvı yağ

Güveç
Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayarak tuzlu suyun içinde 10 dakika bekletin. Güvecin en altına kuşbaşı eti yerleştirin. Üzerine patlıcanları koyup üstüne arpacık soğanları koyun. Sarımsakları soyup üzerine serpiştirin. Biberlerim iri iri doğrayıp güvecin içine koyun. Domateslerimizi ekleyin Ardından sulandırılmış salçayı ilave edin. Baharatları ekleyip kısık ateşli fırında 1.5 saat pişirin.

Malzemeler
Yarım kilo kemiksiz kuşbaşı et
5 adet orta boy patlıcan
10 adet arpacık soğanı l1 baş sarımsak
5 domates
10 sivri biber
3 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
150 gram tereyağı

Gavurdağı salatası
Domatesi küp küp doğrayın. Soğan, maydanoz ve sivri biberleri çok ince doğrayıp domateslere ilave edin. Nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve kırmızı biber ile tatlandırın. Cevizi de ekleyip son bir kez harmanlayın.

Malzemeler
3 adet domates
1 adet soğan
3 adet sivri biber
1/2 demet maydanoz
1/2 çay bardağı nar ekşisi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ceviz
1 çay kaşığı pul biber
Yarım tatlı kaşığı tuz

Sakız tatlısı
Derin bir tencere içine un ve yağı koyun. Orta ateşte karıştırarak hafifçe kavurun. Toz şekeri, sütü, vanilyayı ve çam sakızını ilave ederek tekrar karıştırın., Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın. Çırpma teli ya da mikser ile iyice karıştırdıktan sonra tepsiye dökün. Soğuduktan sonra üstüne tarçon serperek servis yapın.

Malzemeler
1.5 kilo süt
150 gr. margarin
150 gr. un
350 gr. toz seker
25 gr. Çam sakızı
1 adet vanilya
Toz tarçın
BİZE ULAŞIN