Kınalı yapıncak oldum

Pazar 31.08.2009

Denizin içindeymişsiniz hissi veren bir mekan ve şahane yemeklerin yaratıcısı bir şef… İşte Radisson SAS Bosphorus ve şef Mehmet Soykan karşınızda…

Bugün en keyifli çalışma günlerimden biri oldu. Radisson SAS Bosphorus Hotel'in ünlü şefi Mehmet Soykan, beni mutfağına kabul etti. Bütün ekip çok cana yakın ve yardımseverdi. Yalnız şefim biraz zorlu çıktı. Mutfakta bir dakika bile göz açtırmadı bana. Önce bulaşık, sonra paspas bayağı hırpaladı beni anlayacağınız. Ben de kınalı yapıncak edasıyla dolaştım ortalarda. Ama işi öğrenmem açısından oldukça faydalı bir gün oldu benim için. Ancak, şefimin hakkını da vermek lazım. İşine son derece saygı duyan, seven, yenilikleri takip eden, vizyon sahibi bir şef Mehmet Soykan. Yaptığı yemeklerse birbirinden güzel ve özenliydi. Otelin restoranı ise muhteşem bir manzaraya sahip. En kısa zamanda bu kez çalışmaya değil keyif yapmaya gitmek dileğiyle…

Zeytinyağlı taze fasülye
Bütün malzemeyi bir karıştırma kabına koyup hafif bir şekilde harmanlayın ve daha sonra tencereye alıp 20-30 dakika kadar pişirip servis yapın.

1 kg. taze fasulye
1 kuru soğan
2 domates
2 diş sarımsak
Tuz
Beyaz toz biber
Şeker
Zeytinyağı
Su

Sebzeli ızgara kuzu sarma
Kuzu loinleri, uzunlamasına ortadan ikiye açın. Daha sonra tuz, biber, 1 kaşık zeytinyağını ilave edip hint cevizi rendeleyerek tatlandırın. Kırmızı ve sarı biberleri şerit şeklinde keserek kuşkonmazlar ile birlikte kuzu loinlerin içine doldurun. Daha sonra ızgaraya atarak pişirin. Patlıcanları bıçağın sivri ucu ile delikler açarak ızgaraya atın ve közleyin. Daha sonra kabuklarını soyarak bir kaba alın. Taze sarımsak püresi, doğranmış reyhan ve baharatları ilave edin. Bir tabağa aldıktan sonra üzerine ızgara edilmiş kuzuları keserek servis yapın.

750 gr. kuzu loin
5 adet taze yeşil kuşkonmaz l1 adet dolmalık kırmızı biber
1 adet dolmalık sarı biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı beyaz toz biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet patlıcan
1 çay kaşığı taze sarımsak püresi
2 yaprak taze reyhan otu
Hint Cevizi

'Lychee' meyveli ve Antep fıstıklı güllaç
Sütü tencereye koyup kaynatın. Ardından şekeri ilave edip bir taşım daha kaynatın. Daha sonra gül suyunu ilave edip kenara alın. Düz bir tepsiye strech film açın. Daha sonra güllacı süte batırıp strech filmin üzerine koyup 5 dakika kadar bekletin. Lychee ve toz fıstığı uzunlamasına güllacın üzerine dizip güllacı rulo şeklinde sarıp 15 dakika kadar dinlendirin. Ve daha sonra keserek arzu ettiğiniz miktarda karışık dağ çilekleri sosu ile servis yapın.

10 adet güllaç ( küçük boy )
600 gr. süt
150 gr. toz beyaz şeker
25 gr. gül suyu
200 gr. lychee meyvesi
50 gr. yeşil toz Antep fıstığı

Karışık dağ çilekleri sosu:
Bütün malzemeleri bir karıştırma kabına koyup, 2 saat kadar dinlendirin. Arada bir kaşıkla karıştırın. 2 saatin sonunda sosunuz hazır olacaktır.

50 gr. frambuaz
50 gr. böğürtlen
50 gr. yaban mersini
50 gr. vişne
50 gr. toz beyaz şeker

Kayısılı yaz kebabı güveç
Bütün malzemeleri bir tencerede karıştırıp toprak güveçlere eşit bir şekilde doldurun. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve 120 derecelik fırında 2.5-3 saat pişirin. Ara sıra kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Pişen güveçleri sıcak sıcak servis yapın.

500 gr. dana bonfile l 100 gr. kuru kayısı
250 gr. taze fasulye
100 gr. güneşte kurutulmuş domates
10 adet bardak eriği
10 adet arpacık soğanı
3 diş taze sarımsak
100 gr. Trabzon tereyağı
Tuz lBiber
Hint cevizi

İzmir lokması
Tüm malzemeyi kaynatıp bir kenara alarak soğutun. Malzemeyi karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Daha sonra hamuru 10 dakika kadar dinlendirin. Kızartma için yarım litre yağı bir tencereye koyun. Yağ çok fazla kızgın olmamalı. Hamuru plastik bir spatula ile karıştırın. 10 dakika daha bekletip, ısıtılmış olan yağ tenceresine bir tatlı kaşığını ıslatıp fındık büyüklüğündeki hamuru dökün. Bu işlemin ardından yağın ısısını yükseltin, böylelikle lokmalarınız daha iyi kızarmış ve çıtır olacaktır. Kızaran lokmaları soğuk şuruba çıkararak, kevgirle üzerlerine şurubu yedirin.

200 gr. un
20 gr. maya l10 gr. şeker
3 gr. tuz l150 gr. su Şurubu için
300 gr. şeker
200 gr. su
Limon
BİZE ULAŞIN