Girit Kabağı Dolması

27 Ekim 2009, Salı | Güncelleme: 01:09
Pirinçleri yıkayın. Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Maydanozları ve dereotlarını doğrayın. Tüm iç malzemeyi karıştırıp hepsini iyice birbirine yedirin. İç malzeme kenarda beklerken kabakları yıkayıp üzerlerini çizin. (Ben sebze soyma aletini kullandım, o yoksa çatal kullanabilir veya alacalı soyabilirsiniz.) Kabakların tepelerini şapka şeklinde kesip kenara alın. Bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içlerini oyun. Oyduğunuz kabakların içlerine tuz serpin. Hazırladığınız içi, üzerlerinde yarım santimetrelik boşluk kalacak şekilde (bir domates dilimi sığmalı) kabaklara doldurun. Üzerlerine birer dilim domates koyup ayırdığınız kabak tepelerini (şapkaları) üzerlerine kapatın ve boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizin. Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyin. Tencerenin tabanından 2 parmak yüksekliğe çıkacak kadar kaynamış su ilave edip kısık ateşte yarım saat pişirin.

Malzemeler:
10 adet kabak (Girit kabağı)
1 çay bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 tatlı kaşığı nane
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
150-200 gr kıyma
Tuz, karabiber, kekik, pulbiber

* * *
Tuzlu Kurabiye
Bütün hamur malzemesini karıştırıp ununu yavaş yavaş ilave edin. Hamur, kulak memesi yumuşaklığında olunca tezgahın üzerine alın ve özleşinceye kadar yoğurun. Hamuru merdane ile açıp şekilli kurabiye kalıpları ile kesin (ya da istediğiniz şekillerde hazırlayın). Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam (çöreotu, haşhaş) serpip 180 derece ısıda üzeri kızarana kadar pişirin.

Malzemeler:
1 paket margarin
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
4.5 su bardağı un
2 yumurta sarısı
Susam

* * *
Sebzeli Pilav
Bezelyeleri küçük bir tencerede haşlayın. Havuçları yıkayıp soyduktan sonra minik küp şeklinde doğrayın. Kırmızı biberi yıkayıp çekirdeklerini temizleyip minik küp şeklinde doğrayın. Pirinci yıkayıp üzerini örtecek miktarda sıcak suda 30 dakika bekletin. Pilav tenceresine tereyağ ve sıvı yağı koyun. Pirinci ekleyip kavurun. 4.5 su bardağı sıcak su ekleyin. Hazırladığınız sebzeleri ilave edip suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra tencerenin kapağının altına kağıt havlu yerleştirip dinlendirin.

Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı bezelye
1 adet havuç
1 adet dolmalık kırmızı biber
2 yemek kaşığı konserve mısır
1/2 dereotu (ben koymadım)
3 yemek kaşığı tereyağı+1 çay bardağı sıvı yağ
BİZE ULAŞIN