Diş sağlığı için çikolata değil meyve yiyin!

Diş sağlığı için çikolata değil meyve yiyin!
Pazar 18.01.2010

Ara öğünlerde tüketilen şekerli çay veya kahve ile unlu ve şekerli mamüller, kişinin ağzında gün boyu asit olmasını sağlamalıyor. Bu da dişlerin çok kolay çürümesine yol açıyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Şengün, diş çürüklerinde beslenmenin önemli bir faktör olduğunu söyledi. Özellikle ara öğünlerde tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şengül, "Ara öğünlerde tüketilen şekerli çay veya kahve ile unlu ve şekerli mamüller, kişinin ağzında gün boyu asit olmasını sağlamaktadır. Bu da dişlerin çok kolay çürümesine yol açmaktadır" dedi. Prof. Dr. Abdülkadır Şengün, diş çürüğününde basit gibi görünsede önemli hastalıklar arasında yer aldığını kaydederek şöyle konuştu: "Diş çürüğü hastalığında beslenme önemli bir faktördür. Hatta sadece diş çürüğü değil, insanın bütün bedeniyle ilgili bir konudur. Unlu ve şekerli besinlerin sık sık tüketilmesi, o bireyde çürüğe karşı bir yatkınlık oluşturur. Şekerli ürünleri, öğünlerle sınırlamak, öğün aralarında daha çok şekersiz ürünleri tercih etmek çürüğe karşı bir direnç oluşturmada etkili olacaktır. Ara öğünlerde tüketilen şekerli çay veya kahve ile unlu ve şekerli mamüller, kişinin ağzında gün boyu asit olmasını sağlamaktadır. Bu da dişlerin çok kolay çürümesine yol açmaktadır. Bisküvi, çikolata ve şekerleme gibi ürünler yerine, daha doğal yiyeceklerin tercih edilmesi, çürüğe karşı bir direnç oluşturur. Mesela bir çocuk sürekli şekerli gıdalar tüketeceğine, meyve yiyebilir. Hem daha sağlıklı olacaktır, hem de ağzı ve dişleri temizleyecektir. Meyve tüketimi teşvik edilebilir."

Domates kalbin dostu
Domates bir yaz sebzesi olup, yaz mevsiminde tüketilmelidir. Çünkü insan vücudu mevsimlere bağlı olarak farklı çalışır. Tıpta, henüz kalp büyümesine karşı etkili bir ilaç tedavisi geliştirilememiştir. Özellikle, ağır yük taşıma işinde çalışanların veya ağır spor yapanların veya yüksek tansiyon hastalarının, haftada iki - üç defa, yemeklerden yarım saat önce, bir çay bardağı taze sıkılmış domates suyu içmeleri, onları kalp büyümesine karşı dirençli kılacaktır. Kullanılacak domatesin mutlaka hormonsuz ve doğal tohumdan üretilmiş olması şartı vardır.

Tam buğday ekmeği kanseri önlüyor!
Sağlık Bakanlığı Resmi sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, tam buğday unundan yapılan ekmeğin, bazı kanser türleri, kalpdamar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığı bildirildi. Bu ekmeğin, bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığı bildirildi. Ayrıca buğday ekmeğininin, daha fazla tokluk sağladığı, böylece günlük alınan enerji miktarını ve obezite oluşma riskini azalttığı bildirildi. Türkiye'de yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı önemli sağlık sorunlarının olduğuna dikkat çekilerek, bebeklerde ve okul öncesi çocuklarda protein-enerji malnütrisyonu, D vitamini yetersizliği, anemi, zayıflık, şişmanlık, çeşitli vitamin yetersizlikleri, basit guatr ve yaygın diş çürükleri; yetişkinlerde şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına yol açtığı kaydedildi.

DİYETTE YAPILAN 20 YANLIŞ

SEVGİLİYLE DİYET YAPMA REHBERİ

KALBİNİZİ KORUMANIN 10 YOLU

EVLİLİĞİ KORUMANIN YOLLARI

ÇALIŞMAKTAN SIKILDINIZ MI?
BİZE ULAŞIN