Diş tedavisinde acil tedbirler

Akşam yemek yerken dişiniz mi kırıldı, yoksa dayanılmaz bir diş ağrısıyla uykunuzdan mı uyandınız, sabah çektirdiğiniz dişiniz kanama mı yaptı? Diş Hekimi Aslı Ercanlı Ünal, herhangi bir sağlık kuruluşuna ve diş hekiminize ulaşıncaya kadar uygulayabileceğiniz acil tedbirleri sizler için açıklıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2010 Güncelleme 20 Ocak 2010, 01:24
Diş tedavisinde acil tedbirler

İÇİNDEKİLER

DİŞ AĞRISI: Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Ağrıyan dişin üzerinde oyuk bir bölüm varsa içinde yemek artıkları olabilir ılık suya bir çay kaşığı tuz atarak ağza gargara yapılabilir. Oyuğun içi kesinlikle kurcalanmamalıdır. Dişin oyuk kısmına çok az karanfil yağına batırılmış pamuk koyulabilir. Ancak tahriş edici özelliği nedeniyle diş etine değdirilmemelidir. Midenize dokunmayacak bir ağrı kesici alınabilir. Ağrıyan bölgeye kesinlikle, alkol, kolonya, rakı vb. herhangi bir madde uygulanmamalıdır.
DİŞ KIRILMASI: Mümkünse kırılan parça bulunup, temiz bir gazlı beze sarılıp, serum fizyolojik veya sütün içinde saklanarak hemen diş hekimine gidilmelidir. Kırık parça dişe yapıştırılabilir, böylece dişteki madde kaybı minimum olur. Kırık bölgesinden kan geliyorsa, temiz bir gazlı bez veya tülbent ile kanayan bölgeye orta şiddette basınç uygulanmalıdır. Diş darbe nedeniyle yer değiştirmişse hafif bir basınç uygulanarak eski pozisyona gelmesine çalışılabilir.
DİŞ YERİNDEN ÇIKTIYSA: Çıkan diş bulunarak serum fizyolojik solüsyonunda çalkalandıktan sonra gövde kısmından tutularak yerine yerleştirilmelidir. Kök kısmından tutulmamalıdır. Diş temizlenirken, ovuşturulmamalı veya fırçalanmamalıdır. Dişi yuvasına yerleştiremediyseniz, en geç bir saat içinde hekimine ulaştırmalısınız. Bu sırada çıkan dişi serum fizyolojik veya sütün içinde saklamalısınız. 1 saat içinde yerine yerleştirilen dişin kurtulma şansı %90'dır.
DUDAK VE YANAK YARALANMALARI:
Yaralı bölge ılık su veya serum fizyolojik ile temizlenmelidir. Kanama varsa kanamanın durması için gazlı bezle basınç uygulanmalıdır. Yara bölgesine dışarıdan soğuk kompres uygulanmalıdır. Dikiş atılması gereken bir durum olabileceği için hekime başvurulmalıdır.
DİŞ ÇEKİMİ SONRASI KANAMALAR: Çekim bölgesinden sızıntı şeklinde kanama gelmesi normaldir. Fakat ağız dolusu kanamalar için derhal hekiminizle irtibata geçin. Steril bir gaz tamponu yarım saat ısırarak kanamayı kontrol altına alabilirsiniz. Kanama sürüyor ise, ılık suda beklettiğiniz bir çay poşetini gazlı beze sararak, çekim boşluğu üzerine yerleştirebilirsiniz. Ancak unutmayın ki, bu tedbirler sadece diş hekiminize ulaşana kadar size vakit kazandırmak içindir. Asla rutin olarak uygulamayın.

HUZUR ANNE SÜTÜNDE!
Bebeklik dönemlerinde anne sütüyle beslenen çocukların, biberonla beslenenlere göre daha huzurlu oldukları bildirildi. Avustralya'daki Çocuk Sağlığı Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, doğum yapan 2 bin 300 kadının çocuklarının ruh sağlığı gelişimi 14 yıl boyunca gözlemlendi ve 6 aydan uzun süre anne sütüyle beslenmiş olan çocukların, psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olma risklerinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Araştırma ekibinin başındaki Wendy Oddy; emzirme yoluyla anne ve bebek arasında oluşan doğal bağın arttığını, en az 6 ay emzirilen çocukların daha sakin ve daha huzurlu büyüdüklerini ifade etti.