Ateş elle ölçülmez

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2010 Güncelleme 22 Ocak 2010, 00:00
Ateş elle ölçülmez

İÇİNDEKİLER

Yemekten hemen sonra, sıcak banyo aldıktan sonra, güneşte uzun süre kaldıktan sonra, yoğun tempolu hareketlerden sonra, fazla giyimli iken, hanımların adet öncesi yumurtlama diye ifade edilen "ovülasyon" dönemi sırasında ateş yükselmesi normaldir. Bu dönemlerde vücut ısısı 0,1-0,2 derece yüksek bulunur. Makattan ölçümlerde ısı 38,5 dereceye kadar çıkabilir.

Ateş nasıl ölçülür?

Ateşi mutlaka derece ile ölçün. Elle dokunarak ateş ölçülmez. 3 ay altındakilerde koltuk altı, 3 ay- 5 yaş arası makattan, 5 yaş üzeri uyumlu çocuklarda ise ağızdan ateş ölçümü daha uygundur. 1 yaşın altındaki çocuklarda kulaktan ateş ölçümü güvenli kabul edilmez. Makattan ölçüm en doğru ölçüm kabul edilir. Elektronik dereceler cıvalı derecelerden daha hızlı ve sıklıkla daha doğru sonuç vermektedirler. Ayrıca ağız içi kullanım sırasında ya da günlük hayattaki kullanımda termometre kırılması sonucu açığa çıkan "cıva" ile temas tehlikelidir. Cıvalı derece kullanıyorsak silkeleyerek dereceyi 35 dereceye indirin.

Koltuk altından ölçme:
Koltuk altını kurulayın, cıvalı bölümü tam yerleştirin. En az 5-8 dakika tutun. Makattan ölçümde 2-3 dakika tutun.

Ağızdan ölçme:
5 yaş üstü uyumlu çocuklarda ve büyüklerde pratik olarak uygulanır. Ölçümden 5-10 dakika önce ağızla sıcak veya soğuk gıda tüketimi, hızlı soluk alıp verme veya ağızdan soluma ile doğal ısıdan farklı ölçümler yapılabilir. Doğru ölçüm için termometre dil altı bölgeye 2-4 cm girmelidir.

Kulaktan ölçme:
Kulak zarından yayılan ısının miktarını tespit eder. 3 saniyeden kısa sürede ölçer. Hızlı ve konforludur. Küçük çocuklarda kulak zarına tam oturmadığı için yanlış ölçer. Sadece bir kulaktan birden fazla ölçüm yapılıp en yüksek olanı kabul etmek doğru olacaktır. Orta kulak iltihabı, kulak kiri varsa ve ağlama sırasında yanlış ölçüm yapabilir. Ayrıca çocuklarda kulak yolu daha kısadır ve çevre ısı değişiklerinden erişkinden daha çok etkilenir.

Bir doğru:
Kadınlarda ortalama 40 yaşından sonra kemik erimesi başlar. Menapoz başladıktan sonra kemik erimesi hızlanır. BİR YANLIŞ: Herkes öksürük kesici ilaç ya da hap kullunamaz. İleri derecede hipertansiyon, ağır kalp damar hastalığı, karaciğer veya böbrek yetmezliği, epilepsi veya ilaca karşı alerjiniz varsa öksürük kesici ilaçlar kullanmayın.

Bir soru:
Hocam, ben diyet yapmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz?
Geçmiş olsun. Diyet uygulamaları kişinin beden özellikleri, ihtiyaç ve hastalıklarına göre değişir. Bir hastalığınız var mı? Öncelikle bu netleştirilmeli. Ardından ihtiyaçlarınız belirlenmeli. Diyet uzmanı ile birlikte doktorunuz size uygun diyet belirlemeli. Yememek diyet yapmak anlamına gelmez. Her diyet sağlık vermez.

Bir bilmece:
En hafif ağrı hangi ağrıdır?
Başkasının ağrısı!

Bir fıkra:
Adam doktora gidip sormuş; - Her söyleneni çok çabuk unutuyorum doktor bey. "Ne zamandan beri?" diye sormuş doktor, Adam cevap vermiş: - Ne, ne zamandan beri?

Nasıl düşürülür?
Ateşi düşünmenin iki yolu var. Soğuk uygulama ve ateş düşürücü ilaçlar.

Soğuk uygulama:
Güvenle uygulanabilir. Hasta ılık su ile yıkanabilir, ıslak çarşafa sarılabilir veya alın, boyun bölgesi, koltuk altları, kasıklara (büyük damarların geçtiği yerler) musluk suyuna batırılmış bez, havlu ile soğuk uygulama yapılabilir. Asla buzlu su kullanmayın. Bu sırada ateşi ölçerek takip edin. 38 dereceye düşünce uygulamayı bırakın.

Ateş düşürücü ilaçlar:
Mümkünse doktor ya da tıbbi eleman bilgisi ile uygulayın. Beyin kanaması, sıcak çarpması, troid bezi aşırı çalışmasının krizinde kesinlikle ateş düşürücü ilaçları doktor bilgisi olmadan kullanmayın.

İNSAN VÜCUDUNUN 24 SAATİ


SİZİN DE ÇOCUĞUNUZ ÜSTÜN ZEKALI OLABİLİR

ZAMLI SİGARAYI BIRAKMANIN FAYDALARI

YİYECEKLER HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

HAYAT KURTARAN 16 İPUCU!