Detoksla vücudumuzu koruma yöntemleri

İnsan bedeni her gün çevresel faktörlerden ve bedenimizin kendi kendine yaptığı birtakım toksinlere maruz kalıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2010 Güncelleme 27 Ocak 2010, 00:51
Detoksla vücudumuzu koruma yöntemleri

İÇİNDEKİLER

Bedenimizi nasıl kirletiyoruz?
Bedenimizde toksinler 2 yolla ulaşırlar. Birincisi; yediklerimiz, içtiklerimiz, soluduğumuz havadaki doğal olmayan birtakım çevresel faktörlerin artışı ile toksin yüklemesi olurken. Diğer taraftan stres, yorgunluk, kalitesiz uyku, bağışıklık sistemini çökertir. İklim değişikliği, küresel ısınma, hava ve su kirliliği, yeşil alanların yok oluşu, egzoz gazları, ısınma ve soğutma sistemleri, parfüm, deodorantlar, kozmetik ürünler, sigara vs. bedenimizi olumsuz etkiliyor. Gıdaların dayanıklılığının, lezzetinin ve görünüm güzelliğinin artırılması amacıyla katkı maddeleri istenmeden hücrelerimize giriyor. Hazır yemekler, besin değeri olmayan yiyecekler insan vücudunun kirlenmesine neden oluyor. Tıpkı bir denizin kirlenmesi gibi tüm bu kötü faktörler insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. İnsan vücudunda toksinlerden korunma sistemleri de çok mükemmel bir şekilde çalışmaktadır.
Detoks; günlük yaşantımızda vücudumuzu kirleten toksinlere karşı en etkili savunmadır.

Suyun önemi
Su; tüm toksinleri çözüp, eriyik halinde tutup atabilmektedir. Bir evin kanalizasyon sisteminin çalışmasına benzetebiliriz. Ama unutulmaması gereken bir gerçek de suyun toksinleri attığı gibi daha fazla toksik maddeyi de vücudumuza sokmaktadır. Sağlıksız çeşme sularıyla klor, alüminyum, kurşun, kadmiyum ve nikel gibi çeşitli toksik maddeleri de alıyoruz. Alkalik su, serbest radikallere karşı güçlü bir antioksidan görevi üstlenir. Bu su tüketimi ile zaten detoks programını uygulamaya başlamış olursunuz. Alkalik su mide asidi problemlerine de iyi gelir. Sindirim ve boşaltımı kolaylaştırır ve tüm organizmaya canlılık verir ve direnci artırır.

Beslenmenin yararları
Besinlerin de doğal detoks özelliklerini de unutmamak gerekir. Kereviz, enginar, elma, domates, muz, mantar, havuç, çilek, brüksel lahanası, şalgam, kırmızı turp, pancar, karnabahar toksik maddeleri detoks etkisi yaparak vücuttan atar. Çay, kahveyi azaltarak bitki çaylarından özellikle papatya, ada çayına yönlenmek çok yararlıdır. Bunların bitkisel detoks olarak yararlı işlevleri vardır. Sindirimi kolaylaştırır, idrar atımını artırırlar. Yaşam boyu sigaradan uzak durmak, alkol de çok bilinçli tüketilmelidir. Zencefil, mide - bağırsak çalışmasını düzene sokar ve toksin atıcıdır. Siyah üzüm çekirdeği hem yorgunluğu giderici hem de güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzaklaşmalı. Gaz yapıcı yiyecekler ve konserve gıdaları fazla tüketmemeliyiz. Her ana öğünde mutlaka yoğurt olmalıdır.

Egzersizin etkisi
Egzersiz sadece detoks amaçlı değil ömür boyu düzenli ve bilinçli yapılması gerekir. Yüksek tempoda ve ağır kilolar ile yapılan ağırlık çalışmaları serbest radikal üretimini artırarak oksidan strese neden olmaktadır. Ağır bedensel aktivitelerde oksijen metabolizması 20 kat artmaktadır. Bunun sonucunda serbest radikaller artar. Fakat yavaş tempoda yapılan düzenli ve bilinçli egzersizler antioksidan savunmayı güçlendirdiğinden, bu olumsuz etkilerden uzak kalınır.

ÜNLÜLER VE BENZERLERİ

EN GÜVENİLİR ÜNLÜLER

ÜNLÜLERİN KORKULARI

ÜNLÜLER İLK NEYE DİKKAT EDER?

ÜNLÜLERİN KOD ADLARI


ÜNLÜLER VE BENZERLERİ

EN GÜVENİLİR ÜNLÜLER

ÜNLÜLERİN KORKULARI

ÜNLÜLER İLK NEYE DİKKAT EDER?

ÜNLÜLERİN KOD ADLARI