Çocuğuzu yemeğe zorlamayın

28 Ocak 2010, Perşembe | Güncelleme: 00:05
* 4 yaşında kızım var. Bir türlü yemek yediremiyorum, sadece çizgi film izlerken bir şeyler yiyor ancak bizimle beraber masada oturduğunda resmen sinir harbi yaşıyoruz. Ne yapabilirim?
0-6 yaş arası çocuğu olan pek çok anne ile ortak bir sorununuz var, merak etmeyin yalnız değilsiniz. Yemek konusunda çocuğa çok ısrarcı olup bir inatlaşma içine girmeyin. Yemeklerinizi belirli bir saatte, kurulu bir masada yiyin. Menüdeki tüm yemeklerden anne ve babanın da yediğini görmesi önemlidir. Eğer siz de veya eşinizde yemek seçmek gibi bir alışkanlık var ise bunu hissettirmeyin. Çocuklar ebeveynlerinin sözlerinden çok davranışlarını model alırlar bunu unutmayın. Yemek hazırlanmadan 15-20 dakika önceden çocuğa bunu bildirin ki eğer oynadığı bir oyun, ilgilendiği herhangi bir şey var ise aniden bunu bırakıp masaya gelmek zorunda kalmasın oyununu tamamlayabilsin. Uyarınıza rağmen masaya gelmezse asla inatlaşmayın, yemeği onun istediği yere götürmeyin ve başka bir yemek alternatifi sunmayın, siz yemeğinizi bitirin ve sofrayı kaldırın. Bu konuda onunla konuşmayın ancak diğer öğüne kadar da başka bir yemek alternatifi sunmayın. Bir öğün aç kalmakla kimseye bir şey olmaz. Bazı kurallar katı gelebilir, anne yüreğinizi sızlatabilir ancak eğitim böyle bir şeydir. Bu önlemleri de onun iyiliği için aldığınızı unutmayın. Eğitimi verirken de yemeğin miktarı konusunda ona söz hakkı verin, menü seçiminde de çocuğunuzun damak tadını mutlaka düşünün aynı besin değerini onun hoşuna gidecek bir menü ayarlaması ile de verebileceğinizi göz ardı etmeyin.

Eşinize detaylı sperm testi yaptırın
* 4 yıllık evliyiz benim kadın doğum muayenem normal, ancak eşimin sperm tahlilinde sayı ve hareketlilik azalmış. Doktor üroloji uzmanının görmesinde fayda var dedi ancak ben o zamana kadar sabredemedim ve fikrinizi almak istedim.
Siz de kadın doğum açısından problem olmaması çok iyi ancak çocuk sahibi olmak her iki eşin de sağlıklı olmasını gerektiren bir olaydır. Eşinizin sperm sayısının ne kadar düşük olduğu ve hareketliliğin ne seviyede olduğu çok önemli, bu rahatsızlığa yol açabilecek pek çok sebep mevcut. Öncelikle varikosel açısından skrotal renkli doppler denilen ve testislerde ki damarsal yapılarda varis benzeri genişlemeler olup olmadığını analiz eden ultrasonun mutlaka yapılması gerekir. Eşinizin sigara alkol alışkanlığının olup olmaması, başka bir rahatsızlığı için devamlı kullandığı ilaçların varlığı, ne iş yaptığı ve işinden dolayı radyasyon ya da kimyasal madde maruziyetinin derecesi gibi durumların da sorgulanması gerekir. Eğer sperm sayım sonucunu iletebilirseniz daha net bir değerlendirme yapılabilir.

Hidrosel tedavisi kolay bir hastalıktır
* 3 yıl önce yavaşça başlayan ama artık beni iyice rahatsız eden, pantolon giymeme bile engel olan sol testisimde şişlik var. Ultrason yaptırdım hidrosel olduğu söylendi. Nasıl bir tedavi önerirsiniz?
Hidrosel normalde testis çevresinde olan sıvının miktarının çok artması ile ortaya çıkan yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır. Burada ki sıvı miktarı zamanla o kadar artar ki pantolon giymek, mayo giymek gibi sıradan işler bile sıkıntılı hale gelir. Hidrosel de altta yatan testisle ilgili bir problem yok ise son derece iyi huylu bir durumdur. Günübirlik basit bir cerrahi müdahale ile bu sıvı dolu kesecik çıkartılıp torba eski haline gelir. Merak etmeyin son derece basit bir girişimdir sıkıntı çekip pantolon bile giyemediğinize değmez.

Ürodinamik inceleme şart
* 34 yaşındayım. 2. doğumdan sonra başlayan idrar kaçırma yakınmam mevcut. Ayağa kalkar kalkmaz idrar kaçırıyorum. Fakat öksürükle veya başka bir şekilde idrar kaçırmıyorum. Çok doktora gittim, değişik ilaçlar kullandım ama fayda görmedim. Ne yapmalıyım?
Doğum sonrası idrar kaçırmaların birbirini taklit edebilen ancak temelde birbirinden farklı sebepleri olabilir. Bugüne kadar ilaç tedavilerinden fayda görmediğinizi ifade etmişsiniz ancak ne kullandığınıza dair bir bilgi vermemişsiniz. Aslında size ilaç verilmesi yerine ürodinamik inceleme ile mesane ve idrar basınçları, idrar esnasında yapılan ölçümler gibi ayrıntılı değerlendirme yapılması gerekir. Konulan tanıya göre tedavinizin şekillendirilmesi şarttır.
BİZE ULAŞIN