Ardımızda bıraktıklarımız-2

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2010 Güncelleme 29 Ocak 2010, 00:19
Ardımızda bıraktıklarımız-2

İÇİNDEKİLER

Ardımızda bıraktıklarımız hep önemlidir. Farkına varırsak tabi! Geleceğimize de katkıda bulunurlar. Bizler problem çıkana kadar birçok şeyin değerini bilmeyiz. Rahat çıkarabildiğimiz sürece idrarımızın da farkına varmayız. Sonra şikâyetler başlar. Doktorumuz "Ne oldu? Ne zamandır?" gibi sorular sorar. Verilen cevaplar tetkik ve tedavi hazırlanmasını etkiler. Artık tarifleriniz çok önemlidir. Bugünden itibaren idrarımızı takibe başlayalım. Peki, idrar nedir? Böbrekler tarafından yapılan çeşitli işlemlerden sonra vücuttan uzaklaştırılan, sıvıda eriyebilen artık maddelerdir. Hastalık hali yoksa, vücudumuzun günlük su ihtiyacı ortalama 10-12 bardak (2,5 litre) sudur. Böbrekler beden içindeki sıvılarla beraber dışarıdan vücuda giren suyu süzer. Böbreklerimiz içerisinden geçen sıvıları tekrar tekrar işlemden geçirerek günde ortalama 900 bardak (ortalama 180 litre) kadar sıvıyı süzmüş olur. Bu süzüntüden günde ortalama 5-8 bardak (1-1,5 litre) idrar üretilir. Daha az veya çok olduğu durumlar uzun sürüyorsa hastalık ihtimali olabilir. Rengi "amber sarısı" diye ifade edilebilen açık sarıdır. Çeşitli durum ve hastalıklarda çok açık sarı, yeşilimsi sarı veya renksiz, çay rengi, yeşil, kırmızı, pembe-kahverengi, siyah, süt görünümü, kanlı görüntü olabilir. Doktorunuza haber verin. İdrarın kendine has kokusu vardır. Kokuda ortaya çıkan değişiklikler süreklilik kazandıysa mutlaka idrar tahlili yaptırın. Görüntüsü berraktır. Bulanıklık var mı takip edin. Bununla beraber; idrar yaparken ağrı, yanma, idrar yapma sıklığında artış, kesik kesik idrar yapma, gece idrara çıkma sıklığında artma, erkeklerde idrarın çıkarken çatallı yol izlemesi idrar yolu hastalıkları ile ilgili olabilir. Değişiklikleri tespit edip doktorumuza haber verelim.

VİTAMİN DEPOSU
A vitamini

A vitamini en çok balık yağları, karaciğer, yumurta sarısı ve tereyağında bulunur.
Yağda çözülerek emilir.
Yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde, ince bağırsaklarda ön vitamine sonra A vitaminine çevrilen betakaroten ve karotenoidler bulunur. Büyük bölümü karaciğerde depolanır.
Sebze ve meyvelerden toplam 3 porsiyon kadar yenirse günlük ihtiyaç karşılanır.
Günde yarım havuç bile yeterli olur.
Eksikliğinde; karanlığa uyum bozukluğu, gece körlüğü, deri bozuklukları, akciğermide barsak- idrar yolları enfeksiyonlarına yatkınlık artar.
Fazlalığında; çocuklarda kafa içi basıncı artabilir, gebelikte fazla alanlarda doğum kusurları olabilir.

BİR FIKRA
Adamın biri şiddetli ishal şikâyetiyle doktora gider. Muayeneden sonra doktor ishal ilaçları yazar. İşe yeni başlayan kalfa yanlışlıkla, isim benzerliği olan depresyon ilacı verir. Kontrole gelmeyen hastayı doktor çarşıda görür. - "İyi misin? İshalin geçti mi?" diye sorar. Adam cevap verir: - Hayır, geçmedi ama artık takmıyorum.

BİR DOĞRU: Kafein ve kafeinli gıdalar, vücuttan kalsiyum atılımını arttırarak kemik erimesini hızlandırabilir.

BİR YANLIŞ: İlaç kullanırken alkollü içecek içmek yanlıştır. İlaç etkilerini değiştirir.

BİR NASİHAT: Sağlığın başlangıcı hastalığı tanımaktır.