Troit testleri yaptırın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2010 Güncelleme 29 Ocak 2010, 00:15
Troit testleri yaptırın

İÇİNDEKİLER

* 31 yaşında, 50 kilo bir erkeğim. Bir türlü kilo alamıyorum, ne yapmamı önerirsiniz?
Genelde kilo fazlası problem olmaktadır, ancak bazen sizin gibi kilo alamadığını ifade eden hastalarla da karşılaşıyoruz. Eminim şimdi bu satırları okuyan pek çok kişi sizin yerinizde olmak isteyecektir ancak kilo almak kadar alamamanın da sorun olabileceğini akıllarından çıkarmamaları gerekir. Kilo alamayan insanlarda genelde yağ oranı düşük ve metabolizma hızları yüksektir. Ancak yedikleri halde kilo alamayan kişilerde altta yatan herhangi bir hastalık olup olmadığını anlamak için yapılması gerek hormonal testler, büyük abdest tahlilleri vardır. Örneğin tiroid bezi çok çalışanlar, barsak parazitleri olanlar veya sindirim sisteminde emilim problemi olan hastalarda kilo alamazlar. Eğer bu incelemeler sonucunda herhangi bir sorun tesbit edilmezse öğün atlamaksızın yüksek kalorili bir diyet düzenlenmesi gerekir. Yatmadan önce yenilen yemeklerinde kilo almayı kolaylaştıracağı bilinmektedir.

By-pass tehlikeli değildir
* Babama kalp için anjio yaptılar ve 2 damarın tıkalı olduğu ortaya çıktı. Haftaya by pass olacak ancak bu işlemde ne yapılacağını tam anlayamadık, çok tedirginiz ne de olsa kalp ameliyatı. Bilgi verebilir misiniz?
Kalbimizin beslenmesini sağlayan koroner damarlarda damar sertliği sebebiyle daralma ve tıkanmalar ortaya çıkarsa göğüs ağrıları ve bazen de kalp krizi gelişebilir. By pass ameliyatında kol, bacak veya meme atardamarından uygun olan kullanılarak koroner damardaki tıkanık bölge atlanıp damarın daha ileri bir noktasından bağlantı yapılarak kanlanma sağlanır. Ameliyat yöntemleri kendi içinde birtakım farklılıklar gösterir ancak hastanıza hangi yöntemle ameliyat yapılacağına o konunun uzmanı olan kalp damar cerrahı karar verir.

Katarak ameliyatı korkutmasın
* Büyükannemin görmesi bulanık diye göz doktoruna götürdük, katarakt var ameliyat edelim dediler. Bu katarakt nedir neden oluyor?
Katarakt, gözdeki doğal merceğin saydamlığını kaybetmesidir. Saydamlığı bozulan lens isli, buzlu veya lekeli cam gibi olur ve görme ile ilgili şikayetler başlar. Cisimler şekilsiz bulanık veya zayıf görülür. Göz yorgunluğu ve baş ağrısı oluşur. Yaşlılık, şeker hastalığı, bazı metabolik hastalıklar, göze gelen darbeler, uzun süre kortizon kullanımı, bazı göz enfeksiyonları bu rahatsızlığa sebep olabilir. Saydamlığını kaybeden lens yerine yeni bir lens yerleştirilir, hasta eskisi kadar berrak ve iyi görmeye başlar adeta yeniden dünyaya gelir.

Bir uzmana danışmak lazım
* Ben 25 yaşındayım. Bir takım sorunlarım var. Fakat psikologa mı, psikiatristte mi gitmeliyim bir türlü karar veremedim. Bana bir yol gösterin?
Birtakım sorunların olduğunu belirtmişsin ancak ne olduklarına dair hiçbir ipucu vermemişsin fakat anlaşıldığı kadarı ile ruhsal sıkıntılar içindesin. Aslında halkımız psikolog ve psikiatristler birbirinin alternatifi veya rakibi gibi yanlış bir algılama içinde, bu iki dalda birbiri ile iletişim içinde ve bir ekip olarak çalışmaya yapmaya müsait branşlardır. Her ikisinin de yaklaşımları hastalar için faydalı olmaktadır. Siz en kolay ulaşabileceğiniz hangisi ise ona başvurun o zaten gerekli yönlendirmeyi kendisi yapacaktır.

Sigara sperm kalitesini düşürür
* 2 yıllık evliyiz ve 6 aydır da hiçbir şekilde korunmuyoruz ancak gebe kalamadım, eşimin sperm sayısı iyi ancak hareketli sperm oranı biraz düşük dediler. Eşimin günde 2 paket sigara içiyor bununla ilgisi olabilir mi?
Sperm sayısının normal olması iyi bir haber ancak bildiğiniz gibi bu tek başına yeterli değil. Sperm hücresinin hareketli olması lazım ki yumurtaya kadar ulaşabilsin ve morfolojisi yani tipi düzgün olmalı ki yumurta hücresini dölleyerek bebek oluşumuna katkıda bulunabilsin. Sigara maalesef sperm parametreleri üzerinde son derece olumsuz etkiye sahip eşinizle konuşun eğer çocuk istiyor ise kullanımı sonlandırsın veya minimuma indirsin. E vitamini, Larginin gibi sperm destekleyici ilaçlarında faydası olacaktır.

ÜNLÜLER VE BENZERLERİ

EN GÜVENİLİR ÜNLÜLER

ÜNLÜLERİN KORKULARI

ÜNLÜLER İLK NEYE DİKKAT EDER?

ÜNLÜLERİN KOD ADLARI