Sıcak mesaj

Putin, "Türkiye Rusya için önemli bir ortak. Gerginlik istemeyiz İlişkilerimiz daha da gelişecek" diyerek sıcak mesaj gönderdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ekim 2012 Güncelleme 29 Ekim 2012, 00:00
Sıcak mesaj

İÇİNDEKİLER

Moskova'da geçen hafta yapılan "9. Valdai Discussion Club" toplantısına katılan ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yardımcısı Sergey İvanov'un Türkiye hakkındaki düşüncelerini TAKVİM'e anlattı.

YÜZ YÜZE SOHBET
Türkiye ile Suriye arasındaki gerilim, "Suriye'nin hamiliğini" üstlenen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri bozar mı? şeklindeki soru, bu toplantıda cevabını buldu. Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rusya'nın Türkiye'ye bakışında bir değişiklik olmadığını bu toplantı sonrası öğrendiğini belirtti. Toplantının ardından verilen kokteylde Putin ile yüz yüze sohbet eden Prof. Bağcı, Rus ledirin kendisine önemli açıklamalarda bulunduğunu söyledi. İşte Putin'in o sözleri: "Rusya ile Türkiye arasında bir gerginlik olmasını Rusya tarafı arzu etmemektedir. Fakat Suriye konusunda Türkiye ve Rusya farklı pozisyonlardadır. Rusya, Suriye'yi her koşulda desteklemeye devam edecek.
Ama Türkiye ile ilişkilerimiz de gelişecek. Çünkü Türkiye, Rusya için önemli bir ortak. 4 Aralık'ta Türkiye'yi ziyaret edeceğim için çok mutluyum.
Bu ziyaret, ilişkilerimizin gelişmesine katkıda bulunacak. Özellikle Avrasya'daki gelişmeler göz önüne alındığında Türkiye ve Rusya işbirliği yapmak zorunda olan iki ülkedir."

UÇAK OLAYI BÜYÜMESİN
Putin'in açıklamalarını, Eski Savunma Bakanı olan yardımcısı Sergey İvanov da Bağcı'ya yaptığı değerlendirmelerle destekliyor:
İvanov, "Uçak indirme olayı daha fazla büyütülmemeli. Türkiye'nin önlem için uçağı indirme hakkı var" diyor.
Özel toplantıya Türkiye'den tek yetkili olarak katıldığını belirten Prof.
Bağcı, hatta masada özellikle Putin'in hemen yanına oturtulduğuun da sözlerine ekledi. Prof. Bağcı, bunun Türkiye'ye verilen önemin göstergesi olduğunu hatırlattı. Prof. Bağcı, görüşmelerden şu sonucu çıkardığını söyledi: "Putin'in Türkiye'ye olan sempatisi ve ilgisi devam etmektedir. Türkiye'nin AB ve ABD ile olan ilişkileri Rusya ile ilişkilerini olumsuz etkilememelidir. Putin, Türkiye'yi Rusya'nın önemli partnerlerden biri olarak görmektedir."

AB'Yİ İSTEMİYOR
Putin, Bağcı'ya "Batı ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını, ama NATO ve AB'ye girmeyeceklerini, çünkü Rusya'nın Avrasya ülkesi olarak geleceğini Asya'da gördüğünü" söylemiş. Prof. Bağcı "Bu sözlerin teknolojik anlamda Batı ile çatışma içine girecekleri anlamına gelmemesi gerektiğinin altını çizdi" diyor.

* * *
DELİ PETRO PUTİN
Zaman zaman protesto edilse Putin'in giderek güçlendiğini belirten Prof. Bağcı, "Putin, şimdiden Rusya'nın yeni Deli Petro'su (Ruslar Büyük Petro, diyor) olarak görülüyor.
O normal bir politikacı değil. Bir reformcu. Ona 'Rusya'nın Atatürk'ü' de diyorlar..." şeklinde konuştu.

* * *
İŞBİRLİĞİ ZORUNLULUĞU
Prof. Bağcı, "Rusya'dan yılda 5 milyon turist geliyor. Vizeler kalktı. 'Sıfır problem' politikası devam edecek. Rusya Türkiye'nin dış ticaretinde 1. sırada yer almaktadır.
Türkiye ise Rusya'nın 5. ticaret yaptığı ülkedir. Bu ilişki göz ardı edilemez" dedi.