Başbakan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Berlin'de büyükelçilik binası açılışında konuştu.

Giriş Tarihi 30 Ekim 2012, 00:00 Güncelleme 30 Ekim 2012, 21:17
Başbakan’dan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Açılış töreni, bayrağın göndere çekilmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Başbakan Erdoğan, daha sonra büyükelçilik binasının açılış kurdelesini kesti.
Büyükelçilik binası Berlin'de Osmanlı'dan kalan arsaya Selçuklu mimarisi tarzında yapıldı. Yurt dışında, en fazla Türk vatandaşının yaşadığı ülke olan Almanya'daki büyükelçilik binası, böylelikle Runge Caddesi'ndeki kiralık binadan, Tiergaten Caddesi'ndeki kendi arsası üzerine yapılan yeni binaya taşındı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN AÇILIŞTA KONUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Dünyada önemli bir aktör olmaya devam eden Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkilerini de aynı şekilde stratejik bir bakış ışığında ele alması gerektiğine inanıyoruz. Birliğin genişleme sürecinin devam ettirilmesi suretiyle barış, huzur ve refahın daha geniş bir coğrafyaya yayılmasının sağlanmasını diliyorum. Türkiye AB'nin amacına ve başarısına inandığı için üyelik hedefinden vazgeçmedi'' dedi.
Erdoğan, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin yeni hizmet binasının açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.
Sözlerine, ''Sizlere 75 milyonun selamlarını getiriyorum'' diyerek başlayan Erdoğan, Almanya'daki vatandaşların Kurban Bayramı'nı ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.
Büyükelçiliğin yeni binasının tarihi ve mülkiyeti itibarıyla yaklaşık yüz yıl önceye, Osmanlı dönemine kadar uzandığını ifade eden Erdoğan, ''Burası Osmanlı Devleti'nin büyükelçisi İbrahim Hakkı Paşa tarafından 24 Mayıs 1918'de mülkiyetimize geçirilen Berlin'deki ilk Osmanlı sefaretinin bulunduğu yerdir'' diye konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin konuşmasında ''Eski yerinize hoş geldiniz'' sözünü anımsatan Erdoğan, ''Ben de kendilerine hoşbulduk diyorum'' ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:
''Aynı bina, cumhuriyetin ilanını takip eden yıllarda da 1943 yılında 2. Dünya Savaşı'ndaki hava bombardımanları sonucu yıkılana kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin büyükelçiliği olarak hizmet verdi. Bugün bu açılış vesilesiyle neredeyse bir asır öncesi büyükelçiliğimizin bulunduğu yere geri dönmüş bulunuyoruz. Büyükelçilik binamızı bu tarihi perspektif içinde, yeri ve mimarisi itibarıyla Türk kültürünü ve köklü devlet geleneğimizi layıkıyla temsil eden bir yapı olarak, bir mimari eser olarak görüyorum. Yine bu binayı yerinin geçmişi itibarıyla Almanya ile derin tarihi kökleri bulunan yakın dostluk ilişkilerimizin de sembolü olarak kabul ediyorum.
Esasen Türkiye ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler bundan çok daha eskilere, 2013'te 250 yılı geride bırakmış olacağız. 250 yıllık diplomatik ilişkilerde bir geçmişimiz var. Ahmet Resmi Efendi'nin Prusya'ya elçi olarak atandığı 19 Kasım 1763 tarihine kadar uzanıyor. Nitekim 2013'te de hep birlikte Türk ve Almanlar olarak diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 250. yıl dönümünü kutlayacağız.''
Berlin'in Avrupa'da Roma ve İstanbul'a kıyasla daha genç bir şehir olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, buna rağmen kentin 18. asırdan itibaren süratle gelişerek Avrupa'nın merkezi haline geldiğini söyledi.

Berlin'in dünyadaki dönüşümlere de şahitlik ettiğini dile getiren Erdoğan, ''Berlin Duvarı'nın 1989'daki yıkılışına müteakip iki Alman devletinin birleşmesi bu şehri dünyanın gözünde özgürlüğün, azmin, çalışkanlığın, kalkınmanın ve barışın simgesi haline getirdi'' diye konuştu.
Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) projesinin başlangıç noktası ve başarı hikayesi olması dolayısıyla da özel bir konuma sahip olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Avrupa devletlerinin birbirlerine entegre olarak kurdukları bu beraberlik, 2. Dünya Savaşı ertesinde geliştirilen uzun vadeli stratejik bir vizyonun ifadesidir. Halen yaşanmakta olan ekonomik kriz, bu temel stratejik barış projesinin giderek daha fazla önem kazanacağını ortaya koyuyor. Bu çerçevede dünyada önemli bir aktör olmaya devam eden AB'nin Türkiye ile ilişkilerini de aynı şekilde stratejik bir bakış ışığında ele alması gerektiğine inanıyoruz. Birliğin genişleme sürecinin devam ettirilmesi suretiyle barış, huzur ve refahın daha geniş bir coğrafyaya yayılmasının sağlanmasını diliyorum. Türkiye, AB'nin amacına ve başarısına inandığı için üyelik hedefinden vazgeçmedi. Müzakere sürecinde siyasi saiklerden kaynaklanan tıkanıklığın bir fayda getirmediğini, üyeliğimizin her iki tarafın yararına olduğunun görülmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.''

ALMANYA'DAKİ AŞIRI SAĞCI SALDIRILAR
''Avrupa genelinde ekonomik krizle bağlantılı olarak yabancı düşmanı ve İslam karşıtı eğilimlerin artış gösterdiğine şahit oluyoruz'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
''Norveç'te yaşanan ve 77 masum insanın hayatına mal olan menfur olay, önlem alınmazsa bu eğilimlerin nerelere uzanabileceğini bize maalesef bir kez daha hatırlattı. Almanya'da aşırı sağcı saldırıların hedefinde yer alan Türk toplumunun tepkilerini ve beklentilerini de muhataplarımıza her görüşmemizde ifade ediyoruz. Almanya kamuoyunun da büyük tepkisine de yol açan acımasız cinayetlerin tam olarak aydınlatılmasını bekliyoruz. Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki ön yargıların yıkılmasına yönelik çabalara büyük önem veriyoruz. Bu amaçla İspanya ile başlattığımız Medeniyetler İttifakı girişimimizin ehemmiyeti giderek daha iyi anlaşılıyor. Medya, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının ötekileştirmeye karşı mücadelede sorumluluk üstlenmesini bekliyoruz. Hükümetlerin de bu yöndeki çalışmalarını kamuoyunda açıkça ifade etmeleri ve kararlı davranmaları gerekiyor. Türkiye gelişen ekonomisi, giderek yükselen demokratik standartları, siyasi istikrarı ve bölgesinde, dünyada izlediği çok boyutlu aktif dış politikasıyla bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır.
Türkiye yalnızca son dönemde dünyanın odaklandığı Ortadoğu'da değil, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Karadeniz'den Kafkasya'ya kadar geniş bir alanda barış ve işbirliği politikası izliyor. Ortadoğu ve Arap dünyasında yaşanan değişim hareketlerini, hem demokrasi hem bireysel özgürlükler hem de güvenlik ve siyasi boyutlarıyla izliyoruz. Burada diğer devletlerin yapıcı rol oynayabilmeleri için samimi olarak ve ilkeli tutum sergilemelerini özellikle vurgulamak istiyorum.''

BERLİN'E YUNUS EMRE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ
Türkiye ve Almanya'nın uluslararası platformlarda barış ve istikrarın tesisi için dayanışma içinde müttefik olarak çaba gösterdiğini dile getiren Erdoğan, iki ülke arasındaki çok boyutlu ilişkilerin gelişmesinden büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.
Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerde eğitim ve kültür boyutunun giderek daha fazla önem kazandığına dikkati çeken Erdoğan, Goethe Enstitisü'nün Türkiye'deki faaliyetlerini uzun zamandır sürdüğünü hatırlattı. Başbakan Erdoğan, bunlara son dönemde eklenen adımlar olarak İstanbul'da Tarabya Kültür Akademisi'nin kuruluşu ile Türk-Alman Üniversitesi'nin kuruluş sürecinin başlatılmasının da eklenebileceğini belirtti.
Erdoğan, ''Türkiye, Goethe Enstitüsü veya İngiliz, British Council merkezlerine benzeyen Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri'nin bir şubesini Berlin'de açmayı planlıyor. Bu merkezde Türk kültürünün, tarihinin, dilinin, sanatının, edebiyatının daha iyi tanıtılması ve öğretilmesiyle ilgili faaliyetlerin yürütülmesi amaçlanıyor'' dedi.

BÜYÜKELÇİLİK BİNASININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ:
- Berlin Büyükelçiliği'nin ana giriş kapısı, Bonn'daki elçilik binasının kapısındaki bakırlar kullanılarak yapıldı.

- 800 kişilik çok amaçlı balo ve konferans salonu bulunuyor. Ancak salon, iki blok arasında kalan ve üstü tamamen camla kaplı galerinin kapılarının da açılmasıyla yaklaşık 2 bin kişiye de hizmet veribelecek.

- Galeride, yine eski Bonn Büyükelçiliği'nden getirilen ve Bedri Rahmi'nin eseri olan 9 parçadan oluşan bir vitray çalışması yer alıyor.

- Temeli 2010 yılının ekim ayında atılan yeni Büyükelçilik binasının inşası 24 ay sürdü.

- Toplam 3 bin 900 metrekalerik temel alanı olan elçiliğin garajı da dahil olmak üzere 10 bin metrekarelik kapalı alan zemini bulunuyor.

- Binada, video sunumlarının da yapılabileceği 110 kişilik anfi şeklinde konferans salonu yer alıyor.

- Yeni Büyükelçilik binası'nın iç ve dışa bakan camlarında Selçuklu desenleri hakim.