Resepsiy'on

Türkiye, Cumhuriyet'in 89'uncu yaşını coşkuyla kutladı... Vatandaşlar Ay-Yıldızlı bayraklarla sokaklara aktı. Gözler ise Çankaya Köşkü'nde verilen resepsiyondaydı. Geceden hatıra kalan 10 fotoğraf karesi siyaset, bürokrasi, iş ve sanat dünyası ile devletin kaynaşmasının kanıtıydı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2012 Güncelleme 31 Ekim 2012, 02:45
Resepsiy’on

İÇİNDEKİLER

Çankaya Köşkü ilk kez bu yıl, başı örtülü-açık ayrımı yapmadan devletin tüm kurum ve kuruluşlarının yöneticilerini eşli olarak aynı resepsiyonda buluşturmayı başardı. Geceye damga vuran görüntü, salondaki insanların birbirlerini yadırgamadan neşeli bir şekilde sohbet etmeleriydi. Bu neşenin özellikle Cumhurbaşkanı, Başbakan ve eşlerine de yansımış olduğu dikkat çekti. Resepsiyonu başından itibaren şöyle özetlemek mümkün: Bekleme salonuna Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Kuvvet Komutanları eşleriyle birlikte gelip grup halinde avizeli salona kadar yürüdü. Beş dakika sonra Başbakan Tayyip Erdoğan da eşi Emine Erdoğan'la aynı yere geldi. Başbakan ve Özel, kapı önünde yaklaşık 10 dakika sohbet etti. Daha sonra büyük salonun kapısı açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, davetlileri kabul etmeye başladı.
***

Çankaya Köşkü'nde geçen yıl başlatılan bir uygulama bu yıl da sürdü. Davetliler salona girerken önce mikrofonla isimleri okunarak Cumhurbaşkanı'na takdim edildi. 29 Ekim, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Gül'ün doğum günüydü. Özellikle yabancı konuklar, Cumhurbaşkanı ile tokalaşırken doğum gününü kutladı. Cumhurbaşkanı Gül kabulleri yapmaya devam ederken Başbakan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte salonda konuklarla sohbet etmeye başladı. Tabi konukların içerisindeki en büyük grup gazete ve televizyon yöneticileri ile yazarlardan oluşunca, ilk fırsatta Başbakan'ın önü kesildi ve sorular yağmaya başladı. Bir gazeteci "ısınma sorusu" olarak iki yıl önce yenilenen avizeli salonu nasıl bulduğunu sordu. Erdoğan, tavana baktıktan sonra "Sayın Cumhurbaşkanımız iyi bir mimar seçmiş" dedi ve konuyu Başbakanlıktaki restorasyona getirdi: "Biz de Başbakanlığı devraldığımızda her tarafta karafatmalar vardı..." Bunun üzerine bir başka gazeteci "Siz Başbakanlığı Abdullah Gül'den almıştınız" diye hatırlattı. Başbakan "Abdullah Bey de öyle devralmıştı" dedi.

SALONDA SICAK SOHBET
Bu yıl Köşk'te en çok dikkat çeken tablolardan biri de Erdoğan ve Gül aileleri arasındaki samimiyet oldu.
Hem Cumhurbaşkanı ve Başbakan, hem de eşleri arasındaki sohbetin sıcaklığı kameralara yansıdı. Özellikle aralarında soğukluk olduğu iddiası yıllardır konuşulan Emine Erdoğan ve Hayrunnisa Gül'ün sık sık birbirlerine sarılmaları, el ele tutuşmaları gözden kaçmadı.
HHH Genelkurmay Başkanı Özel ve Kuvvet Komutanları ile eşleri, salonun orta bölümünde bir servis masası etrafında toplandı. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Hanım da bir ara komutanların yanına uğrayıp sohbete katıldı. Aynı şekilde çok sayıda milletvekilinin, Bakan ve TBMM Başkanı'nın eşleriyle birlikte gelip komutanlar ve eşleriyle samimi bir şekilde konuştukları dikkat çekti. Biz de gazeteciler olarak komutanları ziyaret edip sohbete katılmaya çalıştık. Terörle mücadele konseptinde bir değişiklik olup olmadığını sorduk. Orgeneral Özel "Konsept, aynı konsept" diyerek bir değişiklik olmadığını söyledi. Ama daha fazla konuşmak istemedi...

İMRALI SORULARI...
BDP adına resepsiyona katılan Ahmet Türk ve Sırrı Sakık'ın askerlere yakın bir yerde durup konuklarla sohbet ettikleri gözlendi. Ama askerlerle aralarında sohbet ya da selamlaşma olmadı. Resepsiyonda en fazla ilgi çeken isimlerden biri de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dı. Fidan son derece sıcakkanlı, herkesle kolay diyalog kurabilen bir isim. Kimseden kaçmıyor. Ancak sohbet etmesine rağmen bilgi vermiyor. Nitekim biz de kendisine İmralı ile görüşme olup olmadığını sorduk.
Bu konulara giremeyeceğini söyledi. Bilgi için söylediği şeylerin de yazılmamasını rica etti. Sohbetten çıkarabileceğimiz tek özet şu: Devlet karar verirse her şey olabilir... İş ve basın dünyasından katılımlara gelince: Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Aydın Doğan, Mehmet Emin Karamehmet, Turgay Ciner gibi isimler yoktu. Buna karşılık Ahmet Çalık, Erdoğan Demirören, Ferit Şahenk, Hamdi Akın, Mehmet Nazif Günal, Nazif Güral, Ahmet Nazif Zorlu ile Nihat Özdemir'in uzun süre resepsiyonda kaldıkları dikkat çekti. Bu yıl resepsiyona Sözcü, Yeni Çağ gibi gazeteler de davet edildi. Her iki gazetenin temsilcileri ilk kez katıldıklarını bildirdi.

GÜL: İYİ BİR HAVA OLDU...
MHP lideri Devlet Bahçeli, Akşener'in de içinde bulunduğu MHP'li milletvekilleri ve parti yöneticileri ile bir köşede durup, kongre görüşmeleri yapmayı tercih etti. Bahçeli ile kısa sohbetimiz oldu. O sohbette Oslo sürecini yeniden başlatmanın büyük bir hata olacağına ilişkin görüşünü tekrarladı.
***

Bu yıl Köşk'te fazla sanatçı yoktu. Gül'ün rahatsızlığı sırasında onu tedavi eden Hacettepe Üniversitesi eski KBB Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersin Turan ve eşi de davetliler arasındaydı. Gündüz Ulus'taki yürüyüşe katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri Çankaya'daki resepsiyonu protesto edip katılmadı. Ancak, DSP Genel Başkanı Masum Türker ve Genel Sekreter Hasan Çelebi bu yıl da resepsiyona geldi.
***

Kıyafetlerde genellikle koyu renkler hakimdi. TBMM Başkan Vekili MHP'li Meral Akşener giydiği bordo renkli uzun dantelli elbise ile dikkatleri üzerine çekti. Kadın giysilerinde bu yılın modası olduğu belirtilen dantel ve kadifenin ağırlıklı olduğu gözlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk'teki büyük buluşmayı şöyle değerlendirdi: İyi bir hava oldu. Umarım bu hava Türkiye'ye de yansır...

HERKESE UYGUN TATLAR
Köşk'te ikramlar yine etkileyiciydi. Taze sıkılmış meyve suları ve alkollü içecekler birlikte sunuldu. Hafif yiyeceklerde kanepelerin yanı sıra tavuk ve et çöp şişler, sarma, enginar dolma, küçük hamburgerler, 3-4 santimlik mini içli köfteler ve karidesler, tatlılar olarak da meyve süsü verilmiş çikolatalı, çilekli, cevizli tart, kurabiye ve baklava ikramı yapıldı. Resepsiyon boyunca Turizm Meslek Lisesi öğrencisi 75 öğrenci, son derece başarılı bir şekilde servis yaptı.

DEMOKRATİK TAVIR
CHP'nin boykot ettiği Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona katılan tek CHP'li milletvekili Faik Tunay oldu. Tunay partisinin tavrına rağmen resepsiyona katılmasını, "İnsanlar beğenir beğenmez ama her yiğidin bir yoğurt yiyişi var, bizim de yoğurt yiyişimiz böyle" sözleriyle değerlendirdi. Tunay, konu hakkında partisinden herhangi bir uyarı almadığını da sözlerine ekledi.

ÖZEL ŞIKLIK
Cumhuriyet resepsiyonunda davetliler adeta şıklık yarışına girdi. En dikkat çeken konuk ise Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in eşi Kamuran Özel oldu. Siyah elbisesi ve omuzlarına aldığı siyah kürküyle göz dolduran Kamuran Özel, resepsiyonda First Lady Hayrünnisa Gül ile uzun süre sohbet etti. İkilinin samimi sohbeti ise objektiflere böyle yansıdı.