Güzel günler yakın

Galatasaray yönetimi özeleştiri yaptı ve hatalardan ders aldı. Artık kim ne yapacağını biliyor. Rijkaard'ın gelmesi çok önemli bir gelişmedir Takımın ihtiyacı olan şey zaman. Rijkaard ilerleyen günlerde sistemini oturtacaktır... Görüntü de bugünkünden çok daha iyi olacaktır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2009 Güncelleme 25 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz sezon Galatasaray için tam anlamıyla hayal kırıklığı olmuştu. Futbolun içinde tabii ki bunlar var. Ancak geçmişe takılmadan nerelerde hatalar yapıldığını okumak ve özeleştiri, yeniden yanlış yapılmaması için önemli. Ve bu açıdan bakıldığında geçen sezon yapılan yanlışların nedeni, bir önceki sezonda Kalli'nin yollanmasından sonra gelen şampiyonluğun yanlış okumansından ve "Nasıl olsa bu işi biz yaparız, teknik direktör çok önemli değil, yönetebileceğimiz biri olsun" düşüncesinden yola çıkılarak Skibbe'nin takımın başına getirilmesi olmuştur. Bu yıl ise futbol şubesi daha derli toplu bir görüntü veriyor. Bu defa teknik patron ve ekibi tartışılmayacak isimler. Kim ne yapacağını biliyor. Yönetici yöneticiliğini, hoca hocalığını ve bu düzende tabii ki futbolcu da futbolculuğunu iyi yapacaktır. Geçen yılki gibi futbolcuya dayalı düzen olmayacaktır. Geçtiğimiz sezon başında bu sayfalardaki yazımın başlığı "Tek handikap Skibbe" idi. Çünkü, Galatasaray'ın çapını kavraması zor, ikinci adamlığı benimsemiş, yıldızları yönetme şansı az olan bir teknik adamdı ve özellikle yabancılara verdiği tavizlerle takım içi dengeleri bozmuştu.

NEESKENS ÇOK ÖNEMLİ
Rijkaard ve Neeskens en üst düzey futbol oynamış, dünyanın en iyi takımlarının havasını teneffüs etmiş, kariyerli teknik adamlar. Kendilerine güvenleri açıkça belli oluyor. Adil olacaklarını ilk günden başlayan uygulamalarıyla gösteriyorlar. Çalışanlara forma verdiler. Özellikle gençlere ve yenilere hazırlık maçlarında yeterince şans tanındı.

GENÇLER ŞANSINI İYİ KULLANAMADI
Açıkçası bu şansı alanların iyi kullandığını söyleyemem. Biraz Serdar, ilerleyen günlerde belki genç Emre iyi sinyaller verdiler, ama şu bir gerçek ki Galatasaray'ı taşıyacak oyuncular yine tecrübeli ve kariyerli isimler olacak. Leo Franco, Keita, Mehmet Topal, Nonda bu takıma girecek ve onların performansı Galatasaray'ı bir yere taşıyacak. Kısaca Rijkaard gerekeni yaptı, yapmaya devam edeceğine de inanıyorum. İlerleyen zaman içinde sistem ve ideal 11 bugünkü görüntüden çok daha iyi olacak. "Galatasaray 4-3-3 oynayacak" deniliyor, ama uygulamada farklı görüntüler var. Orta sahada Mustafa Sarp, Barış, Mehmet Topal defansif özellikleri olan oyuncular. Linderoth'un sakatlık sonrası çok fazla sürekliliğinin olacağını ve fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Kewell, Nonda yine performansları soru işaretleri taşıyan oyuncular. Hem kanatların hem de Baros'un alternatifi olarak çok devamlılıkları olmayabilir. Yani, Galatasaray'ın ofansif etkinliği Baros'un özellikle de Arda'nın üstüne yıkılacak. Keita'nın da adaptasyon sorunu yaşayabileceği gibi bir soru işareti de var. Bu açıdan yollanan Lincoln'ün yerine Galatasaray'ın bir tane daha orta saha-hücum özellikli kaliteli oyuncuya ihtiyacı var. Çünkü, hedefler ve yoğun maç trafiğinde takımı sırtlayacak oyuncu sayısının daha zengin olması lazım.

Görüş
Levet Tüzemen: Acil ideal 11 kurulmalı!
Galatasaray'ı hazır bulmadım. Hollanda ve Almanya'da mükkemmel idman yaptılar. Ancak Rijkaard ideal 11'i yakalayamadığı için uyum sorunu yaşanıyor. Bir anda birkaç oyuncunun birden takıma girmesi oynama alışkanlığı kazanma adına sıkıntı yaratıyor. Rijkaard'ın sisteminin işlemesi için topu ayağa isabetli oynayacak oyuncu sayısının artması gerekiyor. Ayrıca Gökhan'la Servet geriden oyunu başlatma konusunda etkili değiller. Rijkaard, bence buraya çözüm üretecek bir defans oyuncusu arıyor.

Hasan Tankaya: Teknik bir devrim oldu
Galatasaray bu sezon teknik yönetimde büyük bir devrim yaptı. Sadece Rijkaard değil ekibiyle birlikte geleceğe yatırım yapıldı. İnanılmaz bir disiplin ve çalışma temposu söz konusu. Ancak, bu çalışmalar tam olarak sahaya yansımadı. O yüzden Sarı-Kırmızılılar, zaman zaman eksik gibi duruyor. Kewell, Linderoth yeni forma buldu, Keita henüz yok, M.Topal sakat. Ayrıca takıma takviye yapılacak. Bütün bu söylediklerimiz bir potada buluşana kadar G.Saray'a biraz zaman tanımalıyız. Sarı-Kırmızılılar, her geçen gün üstüne koyacaktır.