Can Bartu, bugün son yolculuğuna uğurlanacak

Spor tarihine adını altın harflerle yazdıran ‘Sinyor’ lakaplı Can Bartu, 83 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye ve İtalya’da milyonların saygısını kazanan Bartu, bugün son yolculuğuna uğurlanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Nisan 2019 Güncelleme 13 Nisan 2019, 07:58
Can Bartu, bugün son yolculuğuna uğurlanacak

İÇİNDEKİLER

Fenerbahçe ve Türk sporunun efsane ismi Can Bartu, 83 yaşında hayatını kaybetti. Bartu, 12 Nisan Cuma gününün ilk saatlerinde evinde gözlerini yumdu. Adını Türk spor tarihine altın harflerle yazdıran 'Sinyor' lakaplı Can Bartu, spor yaşantısını birbirinden önemli başarılarla doldurdu.

İKİ SPOR BİR ARADA
Fenerbahçe Kulübü'nün tarihinde çok önemli bir yeri olan, adı Fenerbahçe ile özdeşleşen Bartu, Ocak 1936'da İstanbul'da dünyaya geldi. Spora Fenerbahçe'de basketbol oynayarak başlayan ve 6 kez Milli Basketbol Takımı formasını giyen Bartu, 1956'da Fenerbahçe'de profesyonel futbol kariyerine başladı. Bartu, Fikret Arıcan'ın aracılığıyla Fenerbahçe'de futbol oynamaya başladı. 1955-1961 yılları arasında Fenerbahçe'de futbol oynayan Bartu, Türk Milli Takımı formasını hem basketbol hem de futbol sporunda giyen ilk ve tek sporcu oldu.



AYNI GÜN 32 SAYI, 2 GOL
1955-1957 yıllarında Bartu'nun İnönü Stadı'nda futbol maçından çıkıp, Spor ve Sergi Sarayı'ndaki basketbol maçına gittiği çok günler oldu. Bartu, aynı gün içinde, Galatasaray'la oynanan basketbol maçında 28 sayı kaydederken, Dolmabahçe'de de futbol maçına çıkmış ve bir gol atmış bir oyuncu. Bartu, Mithatpaşa Stadı'nda da Beşiktaş ile oynadıkları ve 4-2 kazandıkları maçta 2 gol attıktan sonra, Spor ve Sergi Sarayı'nda Galatasaray ile yaptıkları basketbol maçında 32 sayı kaydetti.

SAHADA TÖREN
Milli takımdaki başarılı futbolu ile dikkat çeken Bartu, 1961'de İtalya'nın Fiorentina takımına transfer oldu. Bartu, Fiorentina- Glasgow Rangers arasında oynanan final maçında forma giyen, Avrupa Kupaları'nda final maçı oynayan ilk Türk futbolcusu oldu. 1962'de Venezia takımında oynayan Bartu, 1964 yılında Lazio forması giydi. İtalyan taraftarlar tarafından 'Sinyor Bartu' şeklinde adlandırılan Bartu, İtalya'da da milyonların saygısını kazandı. Bartu, 1967'de Türkiye'ye dönerek eski takımı Fenerbahçe ile tekrar yollarını birleştirdi. Teknik ve zarif oyunu ile beğeni toplayan Bartu, sarı lacivertli formayla 326 maçta forma giydi ve 162 gol attı.

SPORDAN HİÇ KOPMADI
1970'te futbolu bırakan Can Bartu, spor yazarlığına başladı. Çeşitli basın ve yayın organlarında futbol yorumculuğu yapan efsane isim, en son Fenerbahçe Televizyonu'nda yorumculuk yapıyordu. Fenerbahçe Kulübü, 2009 yılında Samandıra Kamp Merkezi'ne Can Bartu'nun ismi verildi. Can Bartu'nun cenaze namazı bugün öğle vakti Marmara İlahiyat Camisi'nde kılınacak. Namazın ardından Can Bartu'nun cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek. Fenerbahçe Kulübü de Can Bartu için stadda bir tören düzenleyecek. Can Bartu için bugün 10.30'da Ülker Stadı'nda taraftara açık bir tören yapılacak.



ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türk sporunun ve Fenerbahçe'nin efsane ismi Can Bartu'nun vefatını üzüntüyle öğrendim. Can Bartu'ya Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine, Fenerbahçe ve spor camiamıza başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 12-15 Nisan'da tüm profesyonel liglerde oynanacak bütün maçlar öncesi, Can Bartu için saygı duruşunda bulunulacağını açıkladı.

İTALYA AĞLIYOR
Can Bartu, 6 yıl 3 farklı takımda oynadığı İtalya'da da anılıyor. FiorentinaNews sitesi, Bartu'nun ölümünü, "Fiorentina, Boğaz'ın Sivori'si Can Bartu'nun ölümüne ağlıyor" başlıklı bir haberle duyurdu.



EFSANE KARE
1969'da Metin Oktay'ın jubile maçında Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelirken, futbol tarihimizin iki efsanesi Oktay ve Bartu tarihe kazınan o anın iki kahramanı oldu. Maçın başında iki oyuncu forma değiştirdi. 10 dakika boyunca Oktay, Fenerbahçe; Bartu ise Galatasaray formasını giydi.