Telefonla yatıp telefonla kalkıyoruz

Araştırmalara göre; cep telefonu kullanıcılarının yüzde 78’i gün içinde çalmasa bile cihazını kontrol ediyor. Yüzde 61’i uyandıktan sonra ilk 5 dakikada telefonuna bakıyor. En çok fotoğraf ve çekmek için telefon kullanılıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2018 Güncelleme 13 Kasım 2018, 11:21
Telefonla yatıp telefonla kalkıyoruz

İÇİNDEKİLER

Cep telefonları elimizden neredeyse hiç düşmüyor. Adeta cep telefonuyla yatıp cep telefonuyla kalkıyoruz. Araştırmalar, telefon kullanım alışkanlığımız konusunda dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor:
● 2017 yılı son çeyreği verilerine göre, mobil abonelerin ayda ortalama 442 dakika telefonla konuştuğu tespit edildi. Bu süre, Avrupa ülkeleri ortalamasında 231 dakika.
Türkiye'de mobil kullanıcıların yüzde 78'i gün içinde çalmasa bile telefonunu kontrol etme ihtiyacı hissediyor. Bu oran, Norveç'te yüzde 64, İspanya'da yüzde 52, Hollanda'da yüzde 47, İtalya'da yüzde 42, Almanya'da yüzde 38 seviyesinde.
● Geceleri, "Acaba arayan oldu mu?", "Mesaj geldi mi?" düşüncesiyle telefonunu kontrol edenlerin oranı ise Türkiye'de yüzde 85. Avrupa ülkeleri ortalamasında bu oran yüzde 48'e düşüyor.
● Türkiye'de, cep telefonu kullanıcılarının yüzde 28'i uyanır uyanmaz başka hiçbir şey yapmadan, yüzde 61'i de uyandıktan sonraki ilk 5 dakika içinde telefonlarını kontrol ediyor. Kullanıcıların yüzde 23'ü gece yatmadan hemen önce, yüzde 52'si ise yatmadan önceki 5 dakika içinde telefonuna bakma gereği duyuyor.
● Cep telefonlarını yüzde 44 oranla en çok fotoğraf ve video çekmek amacıyla kullanıyoruz. İkinci sıraya yüzde 38 oranıyla alarm kurma, üçüncü sıraya yüzde 25 oranıyla haberlere bakma yerleşti. Türkiye'nin yüzde 23'ünün de hava durumunu kontrol etmek için akıllı telefon kullandığı ortaya çıkarken, bunun yanı sıra insanların yüzde 9'unun not almak, liste yapmak amacıyla kullandığı görüldü. Yüzde 7'lik kısma denk gelen iki farklı gruptan biri ise randevularını kontrol etmek için kullanırken, diğer kesimin kitap-dergi okumak için kullandığı saptandı. Yüzde 5'lik dilimin de akıllı telefonları diyet ya da herhangi bir sağlık aktivitesini kontrol etmek amacıyla kullandığı tespit edildi.