Yaşamın rengi kırmızı beyaz

Haiti yaralarını sarıyor. 13 kişiyi enkazdan kurtaran Türk ekibi ile köpekleri 'Bafi' umudun adı oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2010 Güncelleme 18 Ocak 2010, 02:27
Yaşamın rengi kırmızı beyaz

İÇİNDEKİLER

Yokluk ve yoksullukla mücadele eden Karayipler'deki Haiti, bir de 7.2'lik depremle sarsıldı. 200 bin kişi hayatını kaybederken yüzbinlerce kişi enkaz altında kaldı. Dünya Haiti için seferber olurken depremin acısını iyi bilen Türkiye de hemen harekete geçti. İlk olarak Başbakanlık'a bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden 9 kişilik ekip, başkent Port Au Prince'e gitti. Yanlarına aralarında "Bafi"nin de bulunduğu 6 süper burunu alan Türk ekibi, ilk olarak bir alışveriş merkezine yoğunlaştı. "Kimse yok mu" diye seslenen Türk ekibi, şimdiye kadar 13 kişiyi enkazdan kurtardı. Şu anda alışveriş merkezinin altında kalan 60 kişiyi kurtarmak için gece gündüz çalışan Türk ekibi, yabancı basında da geniş yer aldı. Türkler'i 'Haiti'nin kahramanları' ilan eden NBC televizyonu, "Bu ekibe ABD'liler de destek veriyor" yorumunda bulundu. Bu arada deprem, Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan 52 Türk polisini de etkiledi. 17 Türk polisi, ölümün kıyısından döndü. Türk Polis Gücü'nün grup başkanı Aydın Ergül, "Görevimiz yerel polisi organize etmek" dedi.

HAİTİ'DEN MANZARALAR

Acının ellerini Türkiye tuttu
Haiti acıyla, açlıkla ve yoksullukla kavrulurken Türkiye'den yardım eli uzandı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Genelkurmay'ın tahsis ettiği 5 uçak ile Haiti'ye 1 mobil hastane, 2 adet sağlık tarama aracı, 17 kişilik sağlık ekibi ve 10 ton ilaç gönderildi. Ayrıca 1 milyon dolarlık nakit yardım yapıldı" denildi. Bu arada İnsani Yardım Vakfı da bölgeye 25 tonluk malzeme gönderdi. Ayrıca AKUT da bölgeye gitti.

Dünyanın 'fay' haline
Yerkürenin diplerinden gelen korku sarsıntıları, Haiti'den sonra çok sayıda ülkenin kapısını da çaldı. Yine bir ada ülkesi olan Papua Yeni Gine'de 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Papua Yeni Gine'nin ardından Arjantin de 6.3 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Arjantin'de büyük paniğe neden olan deprem, neyseki bu kez can almadı. Depremin Asya kıtasındaki durağı ise İran'dı. Türkiye ile aynı deprem kuşağında bulunan İran'da önceki geceden beri hafif ve orta şiddette 15 sarsıntı kaydedildi. Huzistan eyaletine bağlı Endimeşk kentinde büyüklükleri 3.3 ile 4.9 arasında değişen 15 deprem meydana geldi. Bu arada deprem uzmanları, Haiti'deki fay hattının Marmara'daki fay hattı ile büyük benzerlik taşıdığını kaydetti. Uzmanlar, "Depremin oluş şekli 17 Ağustos 1999'taki Marmara depremine çok benziyor" dedi.

Yangın yeri
Dünya Haiti'ye ağlıyor, adadan gelen insanlık dışı manzaralar ise, yürekleri kanatıyor. İşte bunun son kanıtı. Yerli halk, hırsızlıkla suçladığı bir yağmacıyı linç etti. İpe bağlanıp sokaklarda sürülen cansız beden, öfkeli halktan nasibini aldı. Ceset daha sonra sokak ortasında yakıldı.

Azrail'e ikinci kez çalım atan kadın
Adadaki yıkıntıların altından bir mucize çıktı. 2004'teki tsunamiden sağ kurtulan Nadine Cardoso (62) adlı kadın bu kez yine bir mucizeye imza attı. Cardoso, bir otelin enkazından 100 saat sonra canlı çıkartıldı. 4 gün boyunca aç ve susuz bir şekilde yaşam savaşı veren Cardoso'nun durumunun iyi olduğu açıklandı. Kurtarma ekipleri ise 62 yaşındaki Cardoso'nun bir mucizeye imza attığını belirterek, "Bu yaştaki bir insanın günlerce aç susuz kalması tıbben mümkün değil" dedi.

GÜNEYDOĞU PETROL KAYNIYOR


İKİNCİ EL OTOMOBİLDE FİYATLAR YÜKSELDİ

KAMUDA İŞ FIRSATI!

İŞÇİLER SENDİKAYI BASTI!

HANGİ İLLERDE İŞ ARANMALI?

EVİNİZİN DEĞERİ NE KADAR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

EKONOMİDE YILIN OLAYLARI