Mikrodalga fırınlar yiyeceği nasıl pişirir?

Giriş Tarihi 25 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 25 Ocak 2010, 11:30
Mikrodalga fırınlar yiyeceği nasıl pişirir?

İÇİNDEKİLER

Normal bir fırında ısı önce yemeğin piştiği kap sonra da yemeğin dışı ile temas eder ve oradan içine doğru yayılır. Fırının içinde ısınan kuru hava da yemeğin içi hala nemli iken dışını kurutur.

Bir mikrodalga fırında kullanılan, yani yiyeceğin üzerine gönderilen mikrodalgalar 2.500 megahertz frekansındaki radyo dalgaları boyutunda olup, frekansları FM radyo bandı frekansının yaklaşık 20 mislidir. Bu frekanstaki radyo dalgalarının ilginç bir özelliği vardır. Su, yağ ve şeker tarafından çok rahat emilmelerine rağmen plastik, cam, seramik gibi malzemeler, nitrojen ve oksijen gibi gazlarca emilmezler ve tekrar gerisin geriye yansıtılırlar.

Mikrodalga fırınların yiyeceği içinden dışına doğru ısıttığı bilgisi yanlıştır. Dalgalar doğrudan yiyeceğin yağ ve su moleküllerini etkilerler. Yani su ve yağ molekülleri yiyeceğin her tarafına dağıldıkları için ısınma da aynı zamanda her yerde olur. Ne var ki radyo dalgaları yiyeceğin daha kalın ve yoğun kısımlarından farklı şekilde direnç görerek geçtiklerinden, yiyecekte farklı sıcaklıkta noktalar oluşabilir.

Radyo frekansındaki bu mikrodalgalar, oksijen ve nitrojen tarafından emilmedikleri için mikrodalga fırında bulunan ve çoğunlukla bu gazları içeren hava da diğer fırınlardaki gibi sıcak olmayıp oda sıcaklığındadır. Bu da ısınan hava tesiri ile yiyecekte, kızarmış bir kabuk oluşmasına mani olur.