Az su içmek vertigo yapıyor

Baş dönmesi, sersemlik, mide bulantısı... Tüm bunlar vertigonun belirtisini oluşturuyor. Uzmanlar, az su içmenin bu hastalığa neden olduğunu vurguluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2018 Güncelleme 17 Temmuz 2018, 03:29
Az su içmek vertigo yapıyor

İÇİNDEKİLER

Baş dönmesinin bir türü olan vertigo, ülkemizde milyonlarca kişiyi etkiliyor. Çoğu zaman ayağa kalkmaya, hareket etmeye, hatta beslenmeye engel oluyor. Hayatı olumsuz etkiliyor, yaşam kalitesini düşürüyor. Vertigonun nedenleri arasında, çeşitli metabolik hastalıklar, yaşamsal alışkanlıklar ve beslenme şekli gösteriliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, vertigo ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veriyor...
DENGEYİ BOZAR
Denge sistemi, beyin ve beyincikte koordine ediliyor. Merkezi denge sistemi, başlıca iç kulaktan olmak üzere, görme duyusuyla ve iskelet kaslarının bağlarından gelen derin duyuyla bilgi alışverişi içerisi de bulunuyor. İç kulağın etkilendiği hastalıklar nedeniyle genellikle hasta kendisini ve çevresinin döndüğünü hissediyor. Dengesizlik algısı oluşuyor. Sistemin diğer bölgelerinin etkilenmeleri sonucunda sersemlik hissi, başımızın boşlukta hissedilmesi, yerin ayağımızın altından kayması gibi ifade edilebilen şikayetlerle kendini gösteriyor. İç kulağa kan taşıyan damarlardaki tıkanıklıklar, iç kulağa ve beyne kan götüren damarlar ile boyun omurlarındaki bozukluklar, kalp rahatsızlıkları, tansiyon değişiklikleri, kansızlık, tiroit bezi hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları denge sistemini etkiliyor.
BAŞ DÖNDÜRÜR
İç kulakta bulunan kristal tanelerinin yerlerinin değişmesiyle sağ ve sol kulak arasındaki işlevsel denge değişeceğinden, özel baş pozisyonlarında vertigo tablosu ortaya çıkıyor. Yerlerini şaşırmış olan kristaller, birtakım manevralarla bulunması gereken yere yönlendirilerek, herhangi bir ilaç kullanımına gerek kalmadan tedavi edilebiliyor.
GENETİK...
Denge hastalıklarının oluşumunda genetik faktörler önem taşıyor. İç kulak tutulumuyla seyreden kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve iskelet sistemi hastalıkları gibi genetik hastalıklar tanımlanmış ve bunların çoğunda işitme kaybıyla birlikte baş dönmeleri de görülebiliyor.
YAŞA GÖRE DEĞİŞİR
İki kulak arasındaki simetrinin kalıcı ve sabit olarak bozulduğu durumlarda, denge sistemi devreye giriyor. Bozulan fonksiyonların düzelmesine yardımcı oluyor. Bu süre hastanın yaşına göre değişiklik gösteriyor. Genç hastalarda ve rehabilitasyon uygulanan hastalarda 2-3 ay gibi kısa olmaktayken, yaşın ilerlemesiyle 2 yıla kadar uzayabiliyor.
NEDEN OLUR? Enfeksiyonlar ve alerjiler gibi çevresel faktörlere bağlı durumlar, iç kulak hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayarak, baş dönmesine yol açabilir.
Az su tüketmek.
Çok tuzlu yemek.
Aşırı alkol kullanımı.
Sigara kullanımı.
Üst solunum yolu viral enfeksiyonları...
​BELİRTİLERİ NELERDİR?
Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi).
Sersemlik.
Bayılma hissi.
Denge kaybı
Baş dönmesinden kaynaklanan bulanık görme.
Mide bulantısı.
Kusma.
NELER YEMELİ?
Doktorun uygun gördüğü tedavinin yanında bazı doğal besinler de vertigonun şikayetlerini azaltıyor. Uzmanlar, şunları öneriyor:
BADEM: Kabak çekirdeği, buğday ve haşhaş tohumu ile karıştırılıp tüketildiğinde baş dönmesi şikayetlerini azaltıyor.
MELİSA OTU: Depresyon migren, gerginlik ve vertigo rahatsızlıklarına iyi geliyor.
KEDİOTU: Rahatlatıyor. Vertigo hastalığının neden olduğu sinirsel yorgunluk ile başa çıkmanıza yardımcı oluyor.
FESLEĞEN: Kokusuyla rahatlatan fesleğen, baş dönmesi ve vertigo için doğal aromaterapi sağlıyor.
KAKULE: Yatıştırıcı etki sağlıyor. Vertigonun doğal tedavi edilmesine yardımcı oluyor.