Ökse otunun faydaları nelerdir? Ökse otu nasıl kullanılır? Çekem otunun zararları nelerdir? Ökse otu çayı nasıl yapılır?

Cuma 03.08.2018 11:12

Ökse otu, bir diğer adıyla çekem otu olarak da bilinen bu ot; eski inançlardan günümüze kadar gelen mucizevi bir bitkidir. Kanserden diyabete birçok hastalığa iyi gelen ökse otunun faydaları saymakla bitmiyor. Ökse otu insanlara sağladığı fayda sayesinde 'ökse otu mitolojisi' kavramı bile oluşturmuştur. Peki; ökse otu nedir, ökse otu nasıl kullanılır, ökse otunun faydaları nelerdir, ökse otunun zararları nelerdir, ökse otu çayı nasıl yapılır, ökse otu merhemi nasıl yapılır, ökse otu yan etkileri nelerdir bilmiyor ve merak ediyorsanız sizler için tüm bu soruların cevaplarını yazımızda paylaştık...

Ökse otu, yöreden yöreye isim yönünden değişiklik gösterir. Çekem, purç, gökçe, gevele, güvelek ya da gövelek isimleriyle de bilinen ökse otu faydalı bir bitki türüdür. Araştırmalara göre tümör oluşumunu engellediği tespit edilen ökse otu kullanımı oldukça kritiktir. Ökse otunun yalnızca yaprakları tüketilmelidir, meyvesi tüketilmemelidir. Aksi taktirde ciddi sonuçlarla karşılaşılır. Ökse otu hakkında öncelikle kısa bi bilgi verelim...

Ökse otunun mitolojik açıdan da önemi vardır. Eski inanışlarda halk hekimleri bu bitkiyi, epilepsiye (sara hastalığı) karşı en iyi ilaç olarak bilir ve kullanırlardı. İnce kıyılarak gölgede kurutulan yapraklar ve küçük saplar, yalnızca Ekim başından Aralık ortasına kadar ve Mart – Nisan aylarında toplanır. Belirtilen zamanların dışında işlem gören bitkiler, şifa yönünden yoksundur. Bu sebepten belirtilen zaman dilimlerinde tüketmek önemlidir.

BİZE ULAŞIN