Azı karar çoğu zarar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2018 Güncelleme 20 Ağustos 2018, 03:30
Azı karar çoğu zarar

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayatın yolu, tüketilen besinlerin miktarından geçiyor. Doğanın bize sunduğu besinler, hastalıklara şifa oluyor, vücuda güç veriyor. Ancak sağlıklı diye düşünülen bu besinler fazla tüketildiğinde faydasını yitiriyor. Kilo ve hastalık olarak geri dönüyor. Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, tüketim miktarına dikkat edilmesi gereken besinler ile ilgili uyarıyor...
KURU BAKLİYATLAR:
Fasulye, mercimek, nohut, en çok tüketilen bakliyatlarına başında geliyor. Yüksek posa değeri ile sağlık saçıyor. Kalsiyum, demir, B12 vitamini, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagilleri haftada en az 2 kez tüketilmek gerekiyor. 4 yemek kaşığı bakliyat, 1 dilim ekmeğin kalorisiyle eşdeğer oluyor. Bu da kilo artışını beraberinde getiriyor. Bu sebeple kalori açısından çok da masum olmadığını unutmamak gerekiyor.
MEYVE: Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, antioksidan içerikleri ile de dikkat çekiyor. İçerdikleri C vitamini ile vücudu hastalıklardan koruyor. Ancak meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü, içerdikleri meyve şekeri ile kilo artışına neden oluyor. Günlük meyve tüketiminin 3-5 porsiyon olarak sınırlandırılması öneriliyor.
TEREYAĞI: Kahvaltıda ve lezzet verici olarak yemeklerde sıklıkla kullanılan tereyağının insan sağlığı üzerine önemli faydaları bulunuyor. Bağırsak, mide gibi iç organların sağlığını olumlu yönde etkileyen tereyağı, kalp hastalıklarından koruyor. Kas ve eklem ağrılarını azaltıyor. Kemik gelişimini destekliyor. Gözleri besliyor. Cildi gençleştiriyor. Fakat kalp ve damar hastalığı ve diyabet hastalığı olanların tereyağından mutlaka kaçınması gerekiyor. Bu besinin aşırı alımı kilo almaya sebep olabiliyor ve uzun vadede birçok kronik hastalığın oluşmasına neden oluyor. Bu yüzden tereyağı tüketimini günlük bir tatlı kaşığı ile sınırlandırmak gerekiyor.
PEYNİR: Her sabah kahvaltı sofralarımızı, farklı çeşitleri ile süsleyen peynir, vücuda enerji veri- yor. 1 kibrit kutusu peynir, 1 köfte büyüklüğünde etle eşdeğer besin içeriği taşıyor. Ancak ekmek yerine çerez yer gibi bol miktarda tüketilen yağlı peynirler kilo artışına neden oluyor.
BAL: Kahvaltının vazgeçilmezi bal kabızlık, öksürük, nezle gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ancak balın da tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Özellikle şeker hastalarının sakınması gerekiyor.
KURUYEMİŞ: Kuruyemişler içeriğinde barındırdıkları kaliteli yağlar ve özellikle Omega 3 kaynağı ile beyin gelişiminde ve kolesterolün dengelenmesinde büyük fayda sağlıyor. Uzun süre tok tutuyor. Fakat fazla miktarda yendiğinde kilo artışına neden oluyor. Günlük tüketilmesi gereken kuruyemiş miktarının yarım avuç fındık, 3-4 adet tam ceviz ya da 10 adet badem olarak sınırlandırılması öneriliyor.
KESTANE: Özellikle kış aylarında tüketilen bir besin olan kestane, yüksek oranda lif içeriyor. Kötü kolesterolle savaşırken, iyi kolesterolü yükseltiyor. Kalp sağlığını koruyor. Tansiyonu düzenliyor. Ancak 3 tanesi 1 dilim ekmekle eşdeğer özellik gösteriyor. Fazla tüketimi kiloya neden oluyor. Bu nedenle aşırıya kaçmamak gerekiyor.