'Hadi bilgi yarışması' ipucu sorusu: Red Kit'teki Daltonlar'ın isimleri nelerdir? Dalton Kardeşler'in isimleri ve özellikleri nedir?

Red Kit; Belçikalı sanatçı Maurice de Bevere tarafından özgün adıyla Lucky Luke bir zamanların en sevilen karikatürüyken bu sevgiyi çizgi filme dönüştürerek harika bir çıkış yakalayan çizgi karakteridir. Red Kit, Red Kit'in yakın dostu Düldül ve Dalton Kardeşler yıllarca hafızalardan silinmedi. Hadi yarışması bugünkü ipucu sorusu Daltonlar'ın isimleri nelerdir olarak karşımıza çıktı. Son günlerin en popüler uygulaması olan 'hadi' bilgi yarışması Red Kit sorusu ile günümüz gençlerine Red Kit'i yeniden aşılamayı başardı. İşte hadi bilgi yarışmasının bugünkü ipucu sorusu; Red Kit'teki Daltonlar'ın isimleri nelerdir, Dalton Kardeşler'in isimleri ve özellikleri nedir sorusunun cevabı...

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2018, 00:00 Güncelleme 31 Ağustos 2018, 13:50
’Hadi bilgi yarışması’ ipucu sorusu: Red Kit’teki Daltonlar’ın isimleri nelerdir? Dalton Kardeşler’in isimleri ve özellikleri nedir?

İÇİNDEKİLER

Son günlerin en popüler uygulaması Hadi bilgi yarışması için yeni ipucu sorusu geldi. Hadi sorusu için ipucu, Hadi ekibi tarafından sosyal medya üzerinden yayınlandı. Canlı para ödüllü bilgi yarışması Hadi, AppStore ve Google Play üzerinden oynanıyor. Yarışma hergün saat 20.30'da, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri ise 12.30 ve 20.30'da düzenleniyor. Katılımcılar canlı olarak sorulan sorulara cevap veriyor. Hadi'nin bugün saat 12.30'da yapılacak yarışması için ipucu sorusu olarak Daltonlar'ın isimleri geldi. İşte Red Kit'teki Dalton Kardeşler'in isimleri ve özellikleri...

RED KİT VE DALTON KARDEŞLER'İN HİKAYESİ...

Belçikalı sanatçı Maurice de Bevere tarafından özgün adıyla Lucky Luke, ilk kez 12 Haziran 1947 yılında Spirou adlı haftalık Fransız mizah dergisinde yayınlandı.
Ünlü çizgi roman kahramanı Red Kid, bugün yayınlanmasının 70. yıl dönümünü kutluyor.

Belçikalı sanatçı Maurice de Bevere tarafından özgün adıyla Lucky Luke, ilk kez 12 Haziran 1947 yılında Spirou adlı haftalık Fransız mizah dergisinde yayınlandı.

Lucky Luke, Türkiye'de bilinen adıyla Red Kit, ona yardım eden sadık dostu Düldül ile (orijinal adı ile Jolly Jumper) Vahşi Batıyı gezen yalnız bir kovboyun maceralarını anlatıyor. İyiliğin sembolü olan Red Kit, çoğu bölümde ortaya çıkan Dalton Kardeşler'i yakalayarak adalete teslim ediyordu. Gölgesinden bile daha hızlı silah çeken Red Kid'in peşinden ayrılmayan saf köpeği Rintintin, Kalamiti Jane, Billy Kid ve Akbaba ise çizgi seride akılda kalan diğer önemli karakterler…

Daha sonra televizyon ve sinemaya da uyarlanan Red Kid Türkiye'de ilk defa 1956 yılında Turhan Selçuk'un çıkarttığı Dolmuş adlı mizah dergisinde yayınlandı.

Orijinali hali renkli olan Red Kit (Lucky Luke) telif hakkı ödenmediği için ancak kopyalanarak ve siyah beyaz çizgilerle, aslına sadık olmayan bir biçimde yayımlanabiliyordu. Kopyalama orijinal baskının üzerine aydınger kağıdı koyularak yapılıyordu.

Lucky Luke, Türkiye'de Red Kit isminin verilmesinin hikâyesi şöyle:

Ferdi Sayışman'ın, daha sonra isim babası olacağı Red Kit ile tanışması 1954-56 arasında rastlıyor. "O zaman Lucky Luke'un maceraları Fransız Spirou dergisinde çıkıyordu. Burada da yayınlamaya karar verince, Türkçe ne isim koyalım, diye düşünmeye başladık. Bir arkadaşın çıkarmak istediği Red Rider (Kızıl Sürücü) diye bir dergi vardı. Ben de Bil Kit diye başka bir derginin kopyasını yapıyordum. 'Red' kısmını Red Rider'dan 'Kit' kısmını da Bil Kit'ten aldık ve ortaya Red Kit ismi çıktı."

Dalton kardeşlerin isimleri ve özellikleri şöyledir:

1-Joe Dalton (En ufak boylu daltondur. İçlerinde en zekisidir. Bütün kararları bu dalton verir. En ateşlisi ve sinirli olanıdır. )

2-William Dalton (Fazla etkin diğildir, Sadece Joe dalton sinirlenince onu sakinleştirmekle görevlidirler)

3-Jack Dalton (Bu dalton da aynen William Dalton'un özelliklerini taşır)

4-Averell Dalton ise; En aptal olanıdır. Daltonlar içindeki en uzun boylu ve en genç olanıdır. Sürekli yemek yer.

Yanyana durduklarında boy farkları merdiven basamağı gibi yükselir.

En ufakları Joe, en uzunları ise Averell'dir.

DALTON KARDEŞLER

Dalton kardeşler, Morris ve René Goscinny tarafından yaratılan Red Kit adlı ünlü çizgi roman dizisinin kurgusal karakterleri olan banka soyguncusu dört erkek kardeş. Red Kit ile amansız bir kaçma-kovalama mücadelesi içindedirler.

İlk Dalton Kardeşler, -Bob, Grat, Bill ve Emmett- 1951 yılında Morris tarafından çizilen Red Kit macerasında yer almışlardır. Fiziksel olarak birbirine benzeyen bu dört kardeş, boy uzunlukları açısından birbirinden ayrılır. İlk Dalton Kardeşler'in en kısa boylu ve en tehlikeli olanı Bob adını taşır. En uzun boyluları ise Emmett'tir. İlk Daltonlar, daha sonra ortaya çıkan Daltonlar'dan çok daha tehlikeli insanlardır ve maceranın sonunda ikisi (Bob ve Grat) Kansas'ta öldürülürler. Emmett ise yaralanır ve hapse atılır. Bill Dalton çatışmada yer almaz.

Birkaç macera sonra, Daltonlar'ın kuzenleri ortaya çıkar. Bunlar Joe, William, Jack ve Averell adlarını taşırlar. Aynen daha önceki maceralarda yer alan kuzenlerine benzeyen bu dört kardeşin kişilik özellikleri birbirinden farklıdır: Joe çetenin ateşli lider iken, Avarel, aklı fikri yemekte olan, kafası fazla çalışmayan kardeştir. Bu ikinci Dalton çetesi Red Kit'in pek çok macerasında yer alır. Her ne kadar Red Kit onları yakalayıp cezaevine gönderse de, her seferinde oradan kaçmayı başarırlar ve Red Kit ile yeni bir macera yaşarlar.

Joe Dalton

Dalton Kardeşler'in en ufak tefek olanıdır. Red Kit'ten ve aptal köpek Rin Tin Tin'den nefret etmektedir. Pek çok macerada, hapisten kaçmasını engellemek için Rin Tin Tin'e zincirlenmiştir. Red Kit'in adını duyduğunda dahi çıldıracak gibi olur. Sinirlendiğinde William ve Jack tarafından sakinleştirilmeye çalışılır. Daltonlar'ın en tehlikeli ve en zeki olanıdır. Kızınca hemen silahına sarılır, aslında iyi bir atışçıdır ama Red Kit ile karşılaştığında şansı yaver gitmez; Red Kit önce davranarak (genellikle) Joe Dalton'un elindeki silahı vurarak etkisiz hale getirir ya da Joe Dalton ıskalar.

Jack ve William Dalton

Ortanca kardeşler büyük ve küçük kardeşlere göre daha renksiz kişiliklere sahiptirler. Sık sık Averel'e saldıran Joe'yu sakinleştirmeye çalışırlar. Başlangıçta, William kılık değiştirme uzmanı, Jack ise silah meraklısı olarak betimlenmiş olsalar da, sonradan karakterlerin bu özellikleri gösterilmemiştir. İki kardeş kolaylıkla birbirine karıştırılabilir. Önceleri William Jack'ten küçük olduğu halde, sonraki bazı maceralarda Jack küçük kardeş, William büyük kardeş olarak gösterilmiştir. Bazı öykülerde bu iki kardeşten küçük olanı, kolay sarhoş olan bir tip olarak çizilmiştir.

Averell Dalton

Averell en uzun boylu ve en genç olan Dalton'dur. Yeme takıntılıdır ve sürekli « Ne zaman yiyeceğiz ? » diye sorarak Joe'yu kızdırır. Averel, aptal köpek Rin Tin Tin'i sevmektedir çünkü ikisinin zeka seviyeleri uyuşmaktadır. Averel iyi huyludur ve bazen aptallığı onun dürüst konuşmasına yol açar, bu da bazen Red Kit'in Dalton Kardeşler'i hapse göndermesini kolaylaştırır. Ancak yaptığı yemekleri eleştiren olursa sinirlenip saldırganlaşabilir. Oburluğu nedeniyle çeşitli maceralarda garip şeyler yemiştir: Sabun kalıpları, tüm derisi ve kılları ile birlikte bir öküz, cenaze kaldırıcısının giysileri ve şapkası gibi.