Az su içmek baş ağrıtıyor

Stres, uykusuzluk ve yetersiz sıvı alımı, baş ağrısını tetikliyor. Uzmanlar, egzersiz yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2018 Güncelleme 03 Eylül 2018, 01:52
Az su içmek baş ağrıtıyor

İÇİNDEKİLER

Baş ağrısı, günlük hayatta en sık karşılaşılan şikayetlerin başında geliyor. Stres, uykusuzluk hatta kimi zaman az su içmek bile bu ağrıyı tetikliyor. Genellikle hafif veya orta şiddette tüm baş bölgesinde ağırlık, gerginlik olarak hissedilen gerilim tipi baş ağrıları pek çoğumuzun yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Yaşam tarzında yapılacak ufak değişiklikler ise bu ağrıların azalmasını sağlıyor. Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk Yavuz, baş ağrısında korunmak için alınması gereken 10 önlemi şöyle:
SOĞUK /SICAK UYGULAMASI:
Sıcak veya soğuk uygulaması özellikle baş ağrısını dindiriyor. Bunun için sıcak uygulamayı ılık bir havluyla, soğuk uygulamayı ise bir beze küçük buz torbalarıyla yapın. Şakak ya da boyun bölgesi üzerinde bir süre tutun ardından 20 dakikada bir olmak üzere uygulamayı 3 kere tekrarlayın.
ILIK DUŞ ALIN:
Gün sonunda alınacak ılık bir duş, gerilen kasların gevşemesine yardımcı oluyor. Baş ağrısının dindirilmesine yardımcı oluyor.
​DİNLENİN:
Aşırı yorgunluk da baş ağrısına neden oluyor. Bu nedenle dinlenmek ve istirahat etmek, ağrıyı kesiyor. Çünkü dinlenme sırasında kan dolaşımı başlıyor. Böylece tüm organlara özellikle de beyne oksijen girişi artıyor.
6 STRESİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN:
Depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklar baş ağrısını tetikliyor. Özellikle çalışma hayatında görülen yoğun stresten bir süre uzaklaşmak, baş ağrılarının geçmesini sağlıyor.
GEVŞEYİN:
Yoga gibi gevşeme terapileri de baş ağrısının geçmesinde fayda sağlıyor.
İYİ UYKU ŞART:
Kaliteli bir uyku baş ağrısını da engelliyor. Günde 6 saatten az, 10 saatten de fazla olmamak şekilde düzenli uyumak gerekiyor.
6 YANLIŞ DURUŞ:
Masa başında çalışanlarda görülen duruş bozuklukları gerginliği artırıyor. Diğer sağlık sorunlarının yanında baş ağrısına da neden oluyor. Bu nedenle dik durmak ve sık sık hareket halinde bulunmak gerekiyor.
​EGZERSİZ YAPIN:
Günde yapılacak yarım saatlik egzersiz bile baş ağrısını dindiriyor.
ŞEKERİ AZALTIN
Su, kan dolaşımını kolaylaştırıyor. Vücuda gerekli olan elektrolit ile minerallerin dengesini sağlıyor. Baş ağrılarından koruyor. Bunun için günde 2 litre su tüketmek ve şeker tüketimini azaltmak gerekiyor.
ÖĞÜN ATLAMAYIN
Uzun süren açlık da baş ağrısına neden oluyor. Bu yüzden öğün atlamamak ve günde ara öğünlerle birlikte 5-6 öğün beslenmek gerekiyor.

BUNLARI TÜKETİN
GÜNLÜK hayatta tercih edilen bazı besinler de baş ağrısını dindirmeye yardımcı oluyor. Uzmanlar, o besinleri şöyle sıralıyor:

Karpuz
Bol yeşillikli salata
Tam tahıllı ekmek
Kahve
Ispanak
Kavun
Susam
Patates
Badem
Muz
Süt