BULANTI VE KUSMA
Şarbon, Sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan bulaşıyor. Daha çok bağırsak ve akciğerde hastalık yapıyor. Hasta hayvanlara ya da bunların eşyalarına dokunarak bulaşabiliyor. Yine hasta hayvanın etini yemek de hastalığın bulaşmasına neden oluyor. Şarbonun belirtileri 2-7 gün içerisinde görülmeye başlıyor. Deri şarbonunda kabarıklık ve kaşıntı oluşuyor ve 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşüyor.
ÇOK KORKUYORUZ...
Sivas Gürün'e bağlı Karadoruk Köyü'nde de şarbon alarmı vardı. Hasta ineğini kesip yiyen Murat Büyükpınar ile ailesi rahatsızlandı. Hastaneye kaldırıldı. Kanlarında şarbona rastlandı. Kızı İkra ile tedavinin ardından evine gönderilen baba, korkularının sürdüğünü açıkladı. "İneklerimize aşı yapıldı. İnşallah bir daha çıkmaz. Biz bilinçsizce tükettik, bu başımıza geldi. Umarım başkalarının başına gelmez" açıklamasını yaptı.
Aslışah SARITAŞ