Şikayetine bak hastalığını gör

Kronik hastalıklar, ufak şikayetlerle kendini belli ediyor. Önemsenmeyen kilo kaybı şeker hastalığının, çarpıntı kansızlığın belirtisi olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2018 Güncelleme 04 Eylül 2018, 03:18
Şikayetine bak hastalığını gör

İÇİNDEKİLER

İnsan vücudundaki tüm organlar, bir uyum içerisinde çalışıyor. Bu yapının herhangi bir parçasında meydana gelen sorun tüm vücudu etkiliyor. Vücutta hissedilen olağan dışı durum, çoğu zaman bir şeylerin yolunda gitmediği anlamına geliyor. Karın ağrısı, ağza acı su gelmesi, kilo kaybı, çarpıntı gibi bulgular çoğu zaman önem- senmese de, aslında ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, vücudun verdiği sinyaller ve bunların işaret ettiği hastalıklar hakkında şu bilgileri veriyor:
MİDE YANMASI: Bu şikayette akla ilk olarak mide hastalıkları geliyor. Ağıza acı su gelmesi reflünün belirtisini oluşturuyor. Gastrit de mide ağrısına neden olabiliyor. 40'lı yaşlardan sonra bu şikayetler ortaya çıkıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.
ANİ KİLO KAYBI: Terleme, çarpıntı ve el titremesinin eşlik ettiği kilo kaybı, tiroit bezi hastalıklarının belirtisi oluyor. Yine şekerin çok yükseldiği TİP 2 diyabetlilerde de ani kilo kaybı görülebiliyor.
ÇARPINTI: Kalbe ait rahatsızlıkların sinyali olabiliyor. Düşük eforlar sarf ederken bile kalp çok hızlanıyorsa bu, kansızlığın belirtisini oluşturuyor.

NEFES DARLIĞI: Öksürük ve balgamın eşlik ettiği nefes darlığı, KOAH hastalığının belirtisi olabiliyor. Nefes alırken solunum seslerinin gelmesi astım rahatsızlığını gösterebiliyor. Ateş ve göğüs ağrısının eşlik ettiği nefes darlığı da zatürree başlangıcı olabiliyor.
İSHAL: İshal en fazla 2-3 gün sürüyor. Bu sürenin 4 haftayı geçmesi kronik bağırsak hastalıklarını gösteriyor.
SIK İDRARA ÇIKMA: Beraberinde ağız kuruluğu ve kilo kaybı varsa şeker hastalığını işaret ediyor. Yine erkeklerde gece 1'den fazla idrara çıkma, prostat hastalığının belirtisi olabiliyor.

KARIN AĞRISI: Uzayan ve geçmeyen karın ağrılarının önemsenmesi gerekiyor. Bu ağrılar apandisit, safra kesesi taşı tıkanması, bağırsak tıkanması gibi birçok hastalığın belirtisi olabiliyor. Ani bel ve kasık ağrıları böbrek taşlarına bağlı olabiliyor. Mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Bazı hastalıklar hiçbir belirti vermeden ilerleyebiliyor. Belirti verdiğinde tedavide geç kalınmış olabiliyor. Bu sebeple yılda bir kez sağlık kontrolünden geçilmesi tavsiye ediliyor. Aile öyküsünde kronik hastalıkları olanların, sigara alışkanlığı olanların ve çalıştığı ortamda kimyasala ya da kirliliğe maruz kalan kişilerin yıllık sağlık kontrollerini mutlaka yaptırmaları öneriliyor.
HALSİZLİK: Ani kilo kaybı, yorgunluk gibi durumlarda da görülüyor. Ancak yorgunluk kronikleşirse mutlaka bir kan tahlilinin yapılması ve doktora başvurulması gerekiyor.