Beyaz ekmek sağlığa zararlı mı?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 05 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 05 Eylül 2018, 07:38
Beyaz ekmek sağlığa zararlı mı?

İÇİNDEKİLER

1 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Arkadaşım, plastik bardakla çay içiyorum diye çocuğumun olmadığını söyledi. Bu doğru olabilir mi?

ÇOK ilgisi var. 'Bisfenol' ve 'ftalat' içeren plastik paketler ve pet şişeler östrojen yani kadınlık hormonu benzeri maddeler açığa çıkarır. Bu durum sperm sayısını azaltabilir.
Sıcak suyla karşılaşan bu plastikler normalden 55 kat fazla bisfenol salgılar. Bu da sperm sayılarını daha fazla etkiler. Bundan dolayı bu tip alışkanlığı olan erkeklerin spermleri sayı ve kalite olarak azalabilir. Bu da erkek kaynaklı infertiliteye yani çocuk sahibi olamamaya neden olabilir.
Arkadaşın seni gerçekten bilgilendirmiş. Plastikle sıcak su ve gıda tüketme.

SORUNUM ERKEN BOŞALMA
3 senedir evliyim. Eşimle beraber olamıyorum. Erkenden boşalma oluyor. 3, bilemedin 4 dakikada tamam oluyorum.
Haftada 2-3 kez deniyorum. Ne yapmalıyım?

ERKEN boşalmanın en önemli sebebi stres, sıkıntı, korku ve kaygıdır. Mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca sana dediklerimi yapmana rağmen şikâyetlerin geçmezse psikolojik destek al. Önce uykunu al. Yorgunluk erken boşalmanın garantisidir.
Günlük hayatında her şeyini acele yapma. Yavaşla. Cinsel ilişki bir iş, bir görev değil. Beraberce istenmesi gereken bir durumdur. Bir yere yetişirken, sonrasında yapılacak bir iş varken cinsel ilişkiye girmeyin. Gerilim erken boşalmayı tetikler. Ne aç, ne tok ol. Aynı anda eşinde haz duyuyorsa mesele yok.

32 yaşındayım. Sık sık vajinit tedavisi görüyorum. Bu konuda tavsiyeleriniz var mı?

SEBEPLERİN tespit edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle dikkatlice günlük hayatınızı gözden geçirin.
Verdiğiniz bilgilere göre hastalığın takibi farklı yola girecek. Hastalığınızı sakın kanıksamayın. "Sürekli oluyor" demeyin. Kadın hijyen spreyleri veya kokulu deodorant tamponlar kullanmayın. Mümkünse cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın. Vajinal duş yapmayın, vajinanın içini yıkamayın.
Vajinanın kendi kendine temizlenmesine izin vermek daha doğrudur. Ayrıca mutlaka şeker yükleme testi yaptırın. Mantarlara bağlı vajinitler şeker hastalığının ilk belirtisi olabilir.

İLİŞKİYE FITIK ENGELİ
Eşimin bel fıtığı var. Cinsel ilişki sırasında sertleşmiyor. Doktora gittik. Fizik tedavi uzmanı 'Cinsel hayatınız etkilenir' dedi.
Gerçekten de fıtık cinsel ilişkiyi etkiler mi?

ETKİLEYEBİLİR. Tüm organlara ait sinir lifleri elektrik kabloları gibi omurların içinde geçer, beyine bağlanır. Cinsel organları çalıştıran sinir lifleri bel bölgesi omurlarının içinden geçer. Fıtık olursa sinir lifleri sıkışır, ezilir. Çalışması bozulur. Bel fıtığı tedavi edilmezse sadece cinsel organ çalışma bozuklukları değil, idrar ve dışkılama sıkıntıları bile olabilir. Ayrıca bel hareketlerinde kısıtlılık, belde güçsüzlük, bacaklarda güçsüzlük, uyuşmalar, karıncalanmalar ve kuvvetsizliklerde olabilir. İhmal etmeyin. Bir an önce gerekli tedaviye başlayın.

Makatımda çatlak var. Bir de memeler var. Çatlaklar meme yapar mı?

MAKATTAKİ çatlağa "Anal Fissür" denir. Makat iç yüzeyinde ve hemen dışındaki cilde uzanan yırtıklar oluşur.
Çoğunlukla zorlu ıkınmalar, kabızlıklar esnasında oluşur.
Çatlak veya yırtık olduktan sonra ağrı ihtimali ile dışkılama ertelemeleri ile kabızlık-sert dışkı artar. Çatlak ve yırtık ilerler. Makattaki memeler yani hemoroit yani basur, makat damar varisleri de ıkınma ve kabızlıkla ortaya çıkabilir. Çatlak basur yapmaz, sebep olur.

MENOPOZ AŞKI BİTİRİR
Nafiz Bey, 55 yaşındayım. 3 aydır menopozdayım. Biraz huzursuzum. Menopoz cinsel ilişkiyi etkiler mi?

EVET. Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır. Menopoz bir dönem değil sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Yunanca 'men' yani aylık ve 'pause' yani kesilme anlamına gelen kelimelerle ifade edilmiştir. Bu dönemde östrojen hormonu azalır. Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu ise cinsel ilişkide olması gereken kayganlığın azaltır. Cinsel ilişki ciddi ağrılara, hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli cinsel ilişki şikayetleri azaltabilir.

Ekmeği çok seviyorum. Hele beyaz ekmeğin hayatımdaki yeri ayrı. Ama hep tahıllı ekmekleri öneriyorlar. Ne yapmalıyım?

EKMEK hem karbonhidrat ve hem de protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sahiptir. B grubu vitaminleri, çinko, magnezyum, selenyum, krom gibi mineraller içerir. Beyaz ekmekteki sıkıntımız öğütme işlemi ve ara işlemler. Öğütme işlemi sırasında beyaz ekmek, B grubu vitaminleri ve bazı mineraller açısından kayba uğrar. İçine katılan tuzla beraber eksik ve riskli bir besin haline gelebilir. Tadımlık yesen de sofranda çavdar, çok tahıllı ve tam buğday gibi çeşitlere de yer ver.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın