Sinsi tansiyon kör ediyor

Tedavi edilmeyen tansiyon, böbrekleri ve kalbi tüketiyor. Körlüğe neden oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2018 Güncelleme 05 Eylül 2018, 02:11
Sinsi tansiyon kör ediyor

İÇİNDEKİLER

Kanın, damar içerisindeki basıncı tansiyon olarak adlandırılıyor. Günümüzde en sık görülen hastalıkların başında hipertansiyon geliyor. Günümüzde yaşlıların yanı sıra gençler de bile görülen tansiyon hastalığı baş ağrısı, burun kanaması, nefes darlığı, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bazen de herhangi bir şikayete yol açmadan sinsice ilerliyor. Doktorların 'sessiz katil' dediği tansiyon, kontrol altına alınmadığında ciddi hastalıklara davetiye çıkartıyor.
Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, hipertansiyon ve bu hastalığın neden olduğu rahatsızlıklarla ilgili şu bilgileri veriyor...

Kalp yetersizliği: Hipertansiyonda görülen yüksek kan basıncı, kalbin iş yükünü artırıyor. Kalp kasını kalınlaştırıyor. Bu da kalbin kasılma fonksiyonunu bozuyor. Kalp yetmezliğine neden oluyor.

Kalp krizi: Hipertansiyon, damar sertliği gelişimini hızlandırıyor. Bu nedenle kalbin beslenme şekli bozuluyor. Kalp kasında kalınlaşma olan hipertansiyon hastalarında kalp krizi geçirme riski artıyor. Yine bu hastalarda ritim bozukluğu ve ani ölüm de görülebiliyor.
İnme: İnme, hipertansiyonu olanlarda, olmayanlara göre 4-5 kat daha fazla görülüyor. Hipertansiyon hem kalbe hem beyine kan sağlayan damarın daralmasına neden olarak inmeyi çağırıyor.

Böbrek yetersizliği: Damarları etkileyen bir hastalık olduğundan hipertansiyon, böbrekleri de etkiliyor. Kan basıncı ne kadar yüksekse böbrek yetersizliği gelişme riski o kadar artıyor. Bazı böbrek hastalıklarının ilk bulgusu da yüksek tansiyon olabiliyor.

Görme bozuklukları: Yüksek tansiyon gözün retina denilen tabakasında kanama ve hasara yol açabiliyor. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının göz muayenelerini aksatmaması öneriliyor.
NELER YEMELİ?

Tansiyonun çaresi, mutfaktan geçiyor. Bazı besinler, tedaviyi destekliyor ve hipertansiyonun dengelenmesini sağlıyor. Uzmanlar, o besinleri şöyle sıralıyor:

Muz: Günde 1 adet muz yemek tansiyonu düşmesini sağlar.

Kereviz: Tansiyonu dengeler.
Soğan suyu: Kalp sağlığını destekler. Hipertansiyonu düşürür.

Karpuz çekirdeği: Hipertansiyonla savaşır.

Bal: Her gün 1 kaşık bal tansiyonu düşürür