2019 yılına adı verilen Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir? Eserleri nelerdir?

Herkes 2019 yılına adı verilen Fuat Sezgin kimdir merak ediyor. Türkiye'nin yetiştirdiği sayılı değerlerden biri olan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in adı neden 2019 yılına verildi? Fuat Sezgin kimdir? Kaç yaşında öldü? Eserleri nelerdir? İşte İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatına dair merak edilenler.

Giriş Tarihi 06 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 06 Eylül 2018, 12:58
2019 yılına adı verilen Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir? Eserleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla 2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan edildi. Bu kararın ardından tüm Türkiye Fuat Sezgin'in kim olduğunu merak ediyor. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis'te dünyaya geldi. 30 Haziran 2018'de ise İstanbul'da vefat etti. 27 dil bilen Fuat Sezgin İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmalar yapan akademisyendir.

Fuat Sezgin, Erzurum'da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943'te İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde, Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olan Fuat Sezgin, Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam Bilimlerine yöneldi. Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. "Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954'te doçent oldu.

BUHARİ HAKKINDA BİLİNMEYENLERİ AÇIKLADI

Doktora tezinde konu olarak seçtiği ''Buhari'nin Kaynakları'' ile hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. Fuat Sezgin'in, "Buhari'nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar" adındaki takdim tezi 1956'da yayımlandı. Böylelikle bunca zaman Buhari'nin sözlü kaynaklara dayandığı iddialarını çürüttü.

DARBE NEDENİYLE TÜRKİYE'Yİ TERK ETTİ

Ünlü İlim insanı, Türkiye'deki 1960 darbesinde üniversitelerden men edilen 147 akademisyen arasındaydı ve bu nedenle Türkiye'den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etti. ''Cabir ibn Hayyan'' konusunda 1965'te yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften'a sunan ve bir yıl sonra profesör unvanını kazandı.

TOPLAM 27 DİL BİLİYORDU

Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede bilen Sezgin, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana alanında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini, 1967'de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu.

SAYISIZ ÖDÜL VE NİŞANA SAHİP

Çeşitli uluslararası akademilerin üyesi de olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, yaşamı boyunca Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliği de dahil olmak üzere birçok önemli ödül ve nişana layık görüldü. Erzurum Atatürk Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Sezgin, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibidir.

HAZİRAN AYINDA VEFAT ETTİ

1966 yılında kendisi gibi şarkiyatçı olan Ursula Sezgin ile evlendi ve 1970 yılında Hilal adında bir kızı oldu. Sezgin, hayatını İslam Bilimleri 'ne adadı ancak 30 Haziran 2018 yılında hayatını kaybetti ve geride sayısız ve eşsiz birçok eser bıraktı.