Saç dökülmesi problemi olanlar dikkat! Bu testleri mutlaka yaptırın

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 07 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2018, 08:30
Saç dökülmesi problemi olanlar dikkat! Bu testleri mutlaka yaptırın

İÇİNDEKİLER

Doktor bey 24 yaşındayım. Penisim galiba biraz eğik. Sünnette olabilir mi? Başka bir şikayetim yok. Çalışması normal. Doktora göstereyim mi?

TABİ ki göster. Başkalarının lafıyla tanı konmaz. Sünnete bağlı olup olmadığını Üroloji gördükten sonra anlarız. Çalışması normal diyorsan çok da üzülecek bir durum yok. Varsın biraz eğri olsun. Şaka bir tarafa bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, kıkırdak bağ dokusu farklılıkları, penisin çeşitli nedenlerle zedelenmeleri, bazı ilaçlar, Peyronie hastalığı gibi durumlarda peniste eğilme görülebilir. Hemen Üroloji Uzmanına muayene ol.

1 SENEDİR UYUYAMIYORUM
Yaşım 49. 1 sene oldu uyku uyuyamıyorum. Hastalığım yok. İlaç da kullanmıyorum. Bir de menopozdayım. D vitamini alayım mı?

Sondan başlayayım. Menopoz dönemi hormonların değişmesi nedeniyle ortaya çıkan kemik erimesi dediğimiz Osteoporoz hastalığının sık göründüğü bir dönemdir. Kemik yapısının ve d vitamin düzeyinin olumsuz etkilendiği de bir dönemdir. D vitamin takviyesi aşırı dozda olmadığı sürece faydalıdır. Buna da doktorun karar vermelidir. Ayrıca Menopoz döneminde uykusuzluk şikayetide olabilir.

Doktor bey benim yaşım 37 oldu. 2 yıllık evliyiz. Erkeğim. Çocuğumuz olmuyor. Hangi testleri yaptırmamı önerirsiniz?

HASTALIK tetkik planlaması hastayı muayene eden Doktor tarafından yapılmalıdır. Bunun için Üroloji uzmanı veya İç Hastalıkları Uzman muayenesi ile başlamak gerekir. Yine de genel olarak yapılan tetkikleri anlatmak gerekirse; Semen analizi, FSH, LH, TESTOSTERON, PROLAKTİN, TSH testleri istenebilir.

Saçlarım çok dökülüyor. Bir de çok zayıf. Saç vitaminine nerede baktırabilirim?

B vitamininin 5. si dediğimiz vitamin Pantotenik asittir. Saç yapısında önemli görevleri vardır. Laboratuarlarda baktırabilirsin. B kompleks vitaminleri sağlıklı cilt, saç, göz ve karaciğer için gereklidir. Ayrıca sinir sistemi normal çalışması içinde B vitaminlerinin tam olması gereklidir. Bir süre B vitamin kompleksleri kullanıp doktor kontrolüne gitme ihtimalinde var.

​BEBEĞİN SUYU ŞİŞER Mİ?
23 haftalık hamileyim. Normalde pek su içmezdim. Bazıları çok su içme bebeğin suyu şişer diyor. İnanmadım ama. Şimdi biraz daha fazla içiyorum. Ne kadar su içmeliyim?

Bazı yanlış bilgilerin nereden geldiğini bizde anlayamıyoruz. Amnion sıvısını bebeğin idrarı oluşturuyor. Dolayısıyla bu sıvının miktarını annenin içtiği su belirlemiyor. Anne iyi beslenir ve son 3 ayda istirahat etmeye özen gösterirse, bebeğin suyu da normal olur. Amniyon sıvısının normal seyri için annenin istirahati önemli. Sık kontroller ve istirahatle doğumun bebek için en iyi zamanda gerçekleşmesi sağlanır. Hamilelik döneminde en az 1,5-2 litre su içmeli.

42 yaşındayım. Kahvehane işletiyorum. Boynum ağrıyor. Kollarımda uyuşmalar oluyor. Kimi fıtıksın kimi de felç olabilirsin diyor. Dedem felçten öldü. felç olur muyum?

TIP geleceği bilmez. Felç olup olmayacağını bilemem. Ama doktora başvurmazsan bu gidişle sinir hastası olabilirsin. Şikâyetin var. Tespitlerin önemli. Boyun fıtığı olanlarda bu şikayetler olur. Beraberinde başka hastalıklar var mı? Yok mu? Genel olarak muayene edildikten sonra belli olur. Önce Fizik Tedavi uzmanına muayene ol. Boyun omur filmi gerekir. Fıtık çıkarsa ameliyatlık olup olmadığını öğrenmek gerekebilir.

BULANTI TEHLİKELİ
34 yaşındayım 3 aylık gebeyim. Sararmaya başladım. Bulantılarım arttı. İdrarımda koyulaştı. İdrar yolu enfeksiyonu mu oldum acaba.

Bu şikayetler oldukça önemlidir. Tarifine göre aksi ispatlanana kadar öncelikle "sarılık" dediğimiz hastalıklar aklımıza gelir. Karaciğer iltihabı yapan virüsler, Gebeliğe bağlı ani karaciğer yağlanmaları, safra kese taşları ve bunların neden olduğu hastalıklar, Primer bilier siroz dediğimiz hastalıklar ve HELLP(Kan hücrelerinin parçalanması, karaciğer çalışma testlerinin yükselmesi, pıhtılaşma hücrelerinin düşüklüğü) dediğimiz hastalıklar sarılık, , bulantı yapabilir. Ciddi bir durum bu. Mutlaka muayene şart.

Babam kalp krizi geçirdi. Dikkat edin, tuzsuz yesin dediler. Bu yeterli mi?

HAYIR. Öncelikle bu hastalıktan sonra kalp yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle şikayetlerini takip edin. bedeninde meydana gelebilecek şişmelere, yüksek yastıkla yatma ihtiyacı olup olmadığına, gece idrar çıkıp çıkmadığına, tansiyon ve ritim takibine dikkat edin. gereksiz yere kızmamasına özen gösterin. Gerekli yerde de kızarsa hastalığının ilerleyeceğini anlatın.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın